ΑρχικήinetΗ γλώσσα προγραμματισμού Rust στο top 20 της Tiobe

Η γλώσσα προγραμματισμού Rust στο top 20 της Tiobe

Η γλώσσα προγραμματισμού Rust έχει εισέλθει στο top 20 της Tiobe για πρώτη φορά, αλλά εξακολουθεί να είναι πέντε θέσεις πίσω από την αντίπαλο Go.

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση της Rust για προγραμματισμό συστημάτων για την κατασκευή μεγάλων πλατφορμών, ιδίως στη Microsoft, η οποία την χρησιμοποιεί για Windows και Azure με στόχο να εξαλείψει σφάλματα μνήμης σε κώδικα γραμμένο σε C και C ++. Το Amazon Web Services χρησιμοποιεί επίσης Rust για εξαρτήματα ευαίσθητα στην απόδοση σε Lambda, EC2 και S3.

Rust

Η Rust έχει δει την θέση της στην κατάταξή της να αυξάνεται σημαντικά στην Tiobe, από την θέση 38 πέρυσι στην 20 σήμερα. Το ευρετήριο της Tiobe βασίζεται σε αναζητήσεις μιας γλώσσας σε μεγάλες μηχανές αναζήτησης, επομένως δεν σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την Rust, αλλά δείχνει ότι περισσότεροι προγραμματιστές αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τη γλώσσα.

Η Rust ψηφίστηκε για πέμπτη χρονιά η πιο αγαπημένη γλώσσα προγραμματισμού από προγραμματιστές στην έρευνα του Stack Overflow για το 2020. Φέτος, το 86% των προγραμματιστών δήλωσαν ότι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την Rust, αλλά μόνο το 5% την χρησιμοποιούν ήδη.

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα χάρη στη δημόσια προεπισκόπηση της Microsoft για τη βιβλιοθήκη Rust για το Windows Runtime (WinRT), γεγονός που διευκολύνει τους προγραμματιστές να γράφουν Windows, cross-platform apps και drivers στην Rust.

Ο Paul Jansen, Διευθύνων Σύμβουλος του λογισμικού της Tiobe, δήλωσε ότι η άνοδος της Rust οφείλεται στο ότι είναι μια γλώσσα προγραμματισμού συστημάτων που «λειτουργεί σωστά».

Ωστόσο, η Rust απαιτεί αφοσίωση στην εκμάθηση. Οι προγραμματιστές του Microsoft Azure αρχικά ήταν λιγότερο παραγωγικοί στην Rust από την Go, αλλά ξόδεψαν λιγότερο χρόνο στο τέλος κάνοντας debugging και μη αυτόματο έλεγχο για σφάλματα.

Η έρευνα προγραμματιστών του Rust project το 2020 διαπίστωσε ότι οι χρήστες δυσκολεύονται να υιοθετήσουν τη γλώσσα λόγω της απότομης καμπύλης εκμάθησης και επειδή λίγες εταιρείες τη χρησιμοποιούν. Η Google απέκλεισε την Rust για το νέο Fuchsia OS του, επειδή πολύ λίγοι προγραμματιστές είναι εξοικειωμένοι με την γλώσσα.

Οι προγραμματιστές εξετάζουν επίσης όλο και περισσότερο την Go-safe για προγραμματισμό συστημάτων, με τη γλώσσα να χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλατφορμών σε Google, Netflix, Salesforce, IBM και Twitter. Στο Tiobe από την θέση 15 πριν από ένα χρόνο πήγε στην θέση 12.

Μια πρόσφατη έρευνα πάνω από 16.000 προγραμματιστές διαπίστωσε ότι το Go είναι η πιο περιζήτητη γλώσσα. Η Rust και η Go συνδέονται με μισθούς άνω των 120.000 $ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα του Stack Overflow.

Επίσης νέο στην κορυφή 20 της Tiobe είναι το Scratch, η οπτική γλώσσα προγραμματισμού που αναπτύχθηκε από το MIT Media Lab για τη διδασκαλία των παιδιά στο πώς να προγραμματίζουν. Το Scratch είναι μια επιλογή για τους αρχάριους να μάθουν προγραμματισμό στο Raspberry Pi. Το Scratch πήγε από την θέση 26 στην 18 στον δείκτη της Tiobe, αλλά η υψηλότερη κατάταξή του ήταν 14 το 2017.

Η γλώσσα προγραμματισμού R πήγε από την θέση 22 στην 9, σχεδόν φθάνοντας στην κορυφαία κατάταξη των 8 το 2018.

Περιέργως, το TypeScript της Microsoft κατατάσσεται μόνο στη θέση 44 στο ευρετήριο της Tiobe. Ο αναλυτής προγραμματιστών RedMonk, ο οποίος βασίζει την κατάταξή του στα δεδομένα GitHub και Stack Overflow, έθεσε το TypeScript στην θέση 9 στην τελευταία του κατάταξη.

Η υιοθέτηση της TypeScript καθοδηγείται από τον τεράστιο όγκο του υπάρχοντος κώδικα JavaScript εκεί έξω. Είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλής στους προγραμματιστές, δεύτερη μετά την έρευνα για την Rust στο Stack Overflow για το 2020 και λίγο πριν από την Python.

Οι 10 κορυφαίες γλώσσες προγραμματισμού της Tiobe για τον Ιούνιο του 2020 είναι C, Java, Python, C ++, C #, Visual Basic, JavaScript, PHP, R και SQL.

Οι κατατάξεις ευθυγραμμίζονται κατά προσέγγιση με τη λίστα των συνηθέστερα χρησιμοποιούμενων γλωσσών του Stack Overflow, που ήταν JavaScript, HTML / CSS, SQL, Python, Java, Bash / Shell / PowerShell, C #, PHP, TypeScript, C ++, C και Go.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS