Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 02:39
Αρχική inet Η γλώσσα προγραμματισμού Rust στο top 20 της Tiobe

Η γλώσσα προγραμματισμού Rust στο top 20 της Tiobe

Η γλώσσα προγραμματισμού Rust έχει εισέλθει στο top 20 της Tiobe για πρώτη φορά, αλλά εξακολουθεί να είναι πέντε θέσεις πίσω από την αντίπαλο Go.

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση της Rust για προγραμματισμό συστημάτων για την κατασκευή μεγάλων πλατφορμών, ιδίως στη Microsoft, η οποία την χρησιμοποιεί για Windows και Azure με στόχο να εξαλείψει σφάλματα μνήμης σε κώδικα γραμμένο σε C και C ++. Το Amazon Web Services χρησιμοποιεί επίσης Rust για εξαρτήματα ευαίσθητα στην απόδοση σε Lambda, EC2 και S3.

Rust

Η Rust έχει δει την θέση της στην κατάταξή της να αυξάνεται σημαντικά στην Tiobe, από την θέση 38 πέρυσι στην 20 σήμερα. Το ευρετήριο της Tiobe βασίζεται σε αναζητήσεις μιας γλώσσας σε μεγάλες μηχανές αναζήτησης, επομένως δεν σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την Rust, αλλά δείχνει ότι περισσότεροι προγραμματιστές αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τη γλώσσα.

Η Rust ψηφίστηκε για πέμπτη χρονιά η πιο αγαπημένη γλώσσα προγραμματισμού από προγραμματιστές στην έρευνα του Stack Overflow για το 2020. Φέτος, το 86% των προγραμματιστών δήλωσαν ότι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την Rust, αλλά μόνο το 5% την χρησιμοποιούν ήδη.

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα χάρη στη δημόσια προεπισκόπηση της Microsoft για τη βιβλιοθήκη Rust για το Windows Runtime (WinRT), γεγονός που διευκολύνει τους προγραμματιστές να γράφουν Windows, cross-platform apps και drivers στην Rust.

Ο Paul Jansen, Διευθύνων Σύμβουλος του λογισμικού της Tiobe, δήλωσε ότι η άνοδος της Rust οφείλεται στο ότι είναι μια γλώσσα προγραμματισμού συστημάτων που «λειτουργεί σωστά».

Ωστόσο, η Rust απαιτεί αφοσίωση στην εκμάθηση. Οι προγραμματιστές του Microsoft Azure αρχικά ήταν λιγότερο παραγωγικοί στην Rust από την Go, αλλά ξόδεψαν λιγότερο χρόνο στο τέλος κάνοντας debugging και μη αυτόματο έλεγχο για σφάλματα.

Η έρευνα προγραμματιστών του Rust project το 2020 διαπίστωσε ότι οι χρήστες δυσκολεύονται να υιοθετήσουν τη γλώσσα λόγω της απότομης καμπύλης εκμάθησης και επειδή λίγες εταιρείες τη χρησιμοποιούν. Η Google απέκλεισε την Rust για το νέο Fuchsia OS του, επειδή πολύ λίγοι προγραμματιστές είναι εξοικειωμένοι με την γλώσσα.

Οι προγραμματιστές εξετάζουν επίσης όλο και περισσότερο την Go-safe για προγραμματισμό συστημάτων, με τη γλώσσα να χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλατφορμών σε Google, Netflix, Salesforce, IBM και Twitter. Στο Tiobe από την θέση 15 πριν από ένα χρόνο πήγε στην θέση 12.

Μια πρόσφατη έρευνα πάνω από 16.000 προγραμματιστές διαπίστωσε ότι το Go είναι η πιο περιζήτητη γλώσσα. Η Rust και η Go συνδέονται με μισθούς άνω των 120.000 $ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα του Stack Overflow.

Επίσης νέο στην κορυφή 20 της Tiobe είναι το Scratch, η οπτική γλώσσα προγραμματισμού που αναπτύχθηκε από το MIT Media Lab για τη διδασκαλία των παιδιά στο πώς να προγραμματίζουν. Το Scratch είναι μια επιλογή για τους αρχάριους να μάθουν προγραμματισμό στο Raspberry Pi. Το Scratch πήγε από την θέση 26 στην 18 στον δείκτη της Tiobe, αλλά η υψηλότερη κατάταξή του ήταν 14 το 2017.

Η γλώσσα προγραμματισμού R πήγε από την θέση 22 στην 9, σχεδόν φθάνοντας στην κορυφαία κατάταξη των 8 το 2018.

Περιέργως, το TypeScript της Microsoft κατατάσσεται μόνο στη θέση 44 στο ευρετήριο της Tiobe. Ο αναλυτής προγραμματιστών RedMonk, ο οποίος βασίζει την κατάταξή του στα δεδομένα GitHub και Stack Overflow, έθεσε το TypeScript στην θέση 9 στην τελευταία του κατάταξη.

Η υιοθέτηση της TypeScript καθοδηγείται από τον τεράστιο όγκο του υπάρχοντος κώδικα JavaScript εκεί έξω. Είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλής στους προγραμματιστές, δεύτερη μετά την έρευνα για την Rust στο Stack Overflow για το 2020 και λίγο πριν από την Python.

Οι 10 κορυφαίες γλώσσες προγραμματισμού της Tiobe για τον Ιούνιο του 2020 είναι C, Java, Python, C ++, C #, Visual Basic, JavaScript, PHP, R και SQL.

Οι κατατάξεις ευθυγραμμίζονται κατά προσέγγιση με τη λίστα των συνηθέστερα χρησιμοποιούμενων γλωσσών του Stack Overflow, που ήταν JavaScript, HTML / CSS, SQL, Python, Java, Bash / Shell / PowerShell, C #, PHP, TypeScript, C ++, C και Go.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αν έχει συνηθίσει με μία γλώσσα προγραμματισμού, είναι πολύ δύσκολο να πας σε άλλη (εκτός και βλέπεις ότι τα οφέλη είναι πολύ μεγάλα)
    Είναι κανείς που μπορεί να μας πείσει γιατί πρέπει να ασχοληθούμε με όλες αυτές τις νέες γλώσσες που βγαίνουν ???

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

LIVE NEWS

Among Us: οι παίκτες χτυπήθηκαν από επίθεση spam

Η InnerSloth, δημιουργός του δημοφιλούς παιχνιδιού Among Us, αντιμετώπισε μία επίθεση που επηρέασε τους παίκτες του την προηγούμενη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, κάποια...
00:01:47

Data breach σε δικηγορική εταιρεία εκθέτει στοιχεία υπαλλήλων της Google

Η δικηγορική εταιρεία μετανάστευσης Fragomen, Del Rey, Bernsen & Loewy, LLP αποκάλυψε ότι υπέστη data breach που οδήγησε στη διαρροή προσωπικών στοιχείων...

Πως να εγκαταστήσετε ένα αρχείο .watchface στο Apple Watch

Το Apple Watch σάς επιτρέπει να προσαρμόζετε τα faces του ρολογιού ώστε να εμφανίζονται όλα τα είδη των χρήσιμων πληροφοριών. Αλλά ξέρατε...

Οι πέντε μεγαλύτερες παραβιάσεις δεδομένων του 21ου αιώνα

Τα δεδομένα γίνονται όλο και πιο περιζήτητα όσο η καθημερινότητά μας ψηφιοποιείται περισσότερο. Οι τεχνολογικοί γίγαντες που μονοπωλούν τα δεδομένα είναι οι...

Η Microsoft περιορίζει τη διαθεσιμότητα των Windows 10 20H2

Η Microsoft αυτή τη στιγμή περιορίζει τη διαθεσιμότητα των Windows 10 20H2 για να παρέχει σε όλους τους χρήστες που θέλουν να...

Πως να ενεργοποιήσετε τη νέα μυστική λειτουργία Read more του Chrome

Η τελευταία έκδοση του προγράμματος περιήγησης Google Chrome, v86, που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το μήνα, περιέχει ένα μυστικό χαρακτηριστικό που ονομάζεται Read...

Πως να επιλέξετε ένα προσαρμοσμένο χρώμα για το Start menu

Ξεκινώντας από την ενημέρωση του Οκτωβρίου 2020, τα Windows 10 είναι προεπιλεγμένα σε ένα θέμα που αφαιρεί τα έντονα χρώματα από τη...

Το τηλεσκόπιο της NASA ανακαλύπτει πόσιμο νερό στο φεγγάρι

Πριν από έντεκα χρόνια, ένα διαστημικό σκάφους άλλαξε την άποψη μας για το φεγγάρι για πάντα. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους...

Microsoft: Ενισχύει τις δυνατότητες ανίχνευσης password spray επιθέσεων

Η Microsoft έχει βελτιώσει σημαντικά τις δυνατότητες ανίχνευσης password spray επιθέσεων στο Azure Active Directory (Azure AD) και έχει φτάσει στο σημείο...

Πώς θα αποτρέψουμε τις εταιρείες να βρίσκουν τον αριθμό τηλεφώνου μας

Την εποχή της διαφήμισης, όσο περισσότερες πληροφορίες για τους χρήστες είναι γνωστές τόσο πιο βολικό είναι για τις εταιρείες. Και ειδικότερα, οι...