ΑρχικήsecurityΤο uBlock Origin 1.2.5 αποκλείει τα first-party tracking scripts

Το uBlock Origin 1.2.5 αποκλείει τα first-party tracking scripts

Η κυκλοφορία του uBlock Origin 1.2.5 είναι γεγονός και φέρνει μαζί της ένα νέο χαρακτηριστικό που εμποδίζει first-party tracking scripts, τα οποία χρησιμοποιούν DNS CNAME, για τη φόρτωση tracking scripts από ένα τρίτο domain, ώστε να παρακάμψουν τα φίλτρα.

Ως first-party tracking script, ορίζεται το script που φορτώνεται απευθείας από ένα subdomain της τοποθεσίας Web που έχει φορτωθεί το σενάριο. Για παράδειγμα, εάν το “www.example.com” είχε φορτώσει ένα script από το “tracking.example.com”, αυτό θεωρείται first-party tracking script, καθώς μοιράζονται το ίδιο domain.

Καθώς το uBlock Origin μπορούσε να μπλοκάρει tracking scripts που προέρχονται από domain τρίτων ή αλλιώς που έχουν φορτωθεί από άλλο domain, οι εταιρίες παρακολούθησης ανακάλυψαν μία νέα ύπουλη μέθοδο ώστε να χρησιμοποιούν τα έγγραφα CNAME για τη φόρτωση first-party tracking scripts.

Για παράδειγμα το ‘tracking.example.com’ θα χρησιμοποιούσε ένα έγγραφο CNAME, για να φορτώσει ένα σενάριο από το ‘www.badtracker.com’. Παρόλο που το σενάριο φορτώνεται από έναν απομακρυσμένο ιστότοπο, το uBlock Origin εξακολουθεί να το βλέπει ως first-party tracking script, επειδή το HTML της σελίδας το φορτώνει από τον ίδιο τομέα με τον ιστότοπο.

uBlock Origin 1.2.5

Το νέο uBlock θα αποτρέπει τέτοιες περιπτώσεις

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2020, κυκλοφόρησε το uBlock Origin 1.2.5, το οποίο επιτρέπει στον αποκλεισμό διαφημίσεων να μπλοκάρει αυτά τα scripts, κάνοντας μια αναζήτηση DNS πριν τα φορτώσει.

Εάν το subdomain είναι CNAME σε έναν τρίτο κεντρικό υπολογιστή, τότε το uBlock Origin θα εμποδίσει τη φόρτωση του σεναρίου.

Δυστυχώς, το DNS API που επιτρέπει τις αναζητήσεις DNS είναι διαθέσιμο μόνο για το Firefox, οπότε οι χρήστες του Chrome δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν τη λειτουργία.

Όταν φορτωθεί, το uBlock Origin θα εμφανίσει τώρα μια νέα άδεια με τίτλο ‘Πρόσβαση στη διεύθυνση IP και φιλοξενία πληροφοριών‘ που επιτρέπει στο uBlock να χρησιμοποιεί το DNS API.

Για να κατεβάσετε το uBlock Origin επισκεφτείτε τον ιστότοπο Mozilla Add-Ons ή εάν το έχετε ήδη εγκαταστήσει μπορείτε να ελέγξετε για τη νέα ενημερωμένη έκδοση, μεταβαίνοντας στη σελίδα επεκτάσεων του Firefox και κάνοντας κλικ στο ‘Check for Updates‘.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS