ΑρχικήinetGoogle: Η αυστηρότητα της ΕΕ απειλεί τη διαδικτυακή καινοτομία!

Google: Η αυστηρότητα της ΕΕ απειλεί τη διαδικτυακή καινοτομία!

Google vs ΕΕΗ Google, κατά την πρώτη ημέρα της δικαστικής διαμάχης που αφορούσε την επιβολή προστίμου ύψους 2,4 δισ. Ευρώ για υποτιθέμενη παρεμπόδιση των μικρότερων αντιπάλων στην αναζήτηση αγορών, ισχυρίστηκε ότι η αυστηρή αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί απειλή για τη διαδικτυακή καινοτομία.

Σύμφωνα με όσα είπε ο δικηγόρος της Google, Thomas Graf, στην πενταμελή επιτροπή του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο κατά την πρώτη από τις τρεις ακροάσεις που έγιναν, εάν η Google είχε αντιμετωπίσει την απόφαση που έλαβε η Επιτροπή το 2008, δεν θα είχε άλλη επιλογή παρά να εγκαταλείψει τις καινοτόμες τεχνολογίες της και τα εξελιγμένα σχέδιά της.

Η δικαστική διαμάχη που έγινε για την απόφαση της ΕΕ το 2017 θέτει επίσης τις βάσεις για της εκκρεμείς εκκλήσεις της Google να επιβληθούν ξεχωριστά πρόστιμα από τη ρυθμιστική αρχή των Βρυξελλών για την αδικαιολόγητη σύνδεση των Android εφαρμογών και για την παρεμπόδιση των διαφημιστικών αντιπάλων.

Η απόφαση των δικαστών που αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, θα σημάνει το τέλος ενός ακόμη κεφαλαίου στη σχεδόν δεκαετή διαμάχη αντιποίνων μεταξύ της Google και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κατηγόρησε την εταιρεία ότι χρησιμοποιεί την ισχύ της στην αγορά για να συντρίψει τον ανταγωνισμό όταν οι χρήστες αναζητούν online προϊόντα.

Η πορεία της Επιτροπής για την τιμωρία της Google δεν ήταν σταθερή. Η μονάδα της Alphabet Inc. ισχυρίστηκε ότι οι μικρές υπηρεσίες παροχής-αγορών δεν βρέθηκαν ψηλά στην έρευνα, επειδή παρείχαν χαμηλή ποιότητα και ο ανταγωνισμός ήταν μόνο “ένα κλικ μακριά”.Google vs ΕΕ

Οι ρυθμιστικές αρχές φάνηκαν να αμφιταλαντεύονται ενώ αναζητούσαν έναν διακανονισμό σύμφωνα με τον οποίο η Google θα έκανε αλλαγές στην εμφάνιση αναζήτησης για να τερματίσει την εξέταση χωρίς πρόστιμα. Αυτό, ως αποτέλεσμα, προκάλεσε μανία από Ευρωπαίους εκδότες και πολιτικούς και οδήγησε στην ανατροπή της θέσης της ΕΕ και στην επιβολή ποινής αφότου ανέλαβε την υπόθεση η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, το 2014.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS