ΑρχικήinetΠαιδιά πέθαναν σε ορυχεία δουλεύοντας για τεχνολογικούς κολοσσούς

Παιδιά πέθαναν σε ορυχεία δουλεύοντας για τεχνολογικούς κολοσσούς

πέθαναν Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες κατηγορούνται για την έμμεση εμπλοκή τους στο θάνατο παιδιών από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που δούλευαν για να εξορύξουν μέταλλα για τις συσκευές τους. Ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες είναι η Tesla, η Apple, η Microsoft, η Dell και η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet. Οι οικογένειες 14 παιδιών μήνυσαν τους τεχνολογικούς κολοσσούς, καθώς τα παιδιά τους πέθαναν ή τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ έκαναν καταναγκαστική εργασία προς όφελος των εταιρειών.

Τα άτυχα παιδιά δούλευαν για την εξόρυξη κοβαλτίου, ενός μετάλλου που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή των smartphones, των υπολογιστών και άλλων τεχνολογικών προϊόντων.

Πρόκειται για την πρώτη μήνυση που δέχονται πολλές εταιρείες της τεχνολογικής βιομηχανίας από κοινού και σχετίζεται με το κοβάλτιο.

Φωτογραφίες που έφτασαν στο δικαστήριο της Ουάσιγκτον, έδειξαν παιδιά με παραμορφωμένα ή ακόμα και κομμένα άκρα.

Έξι από τα 14 παιδιά πέθαναν κατά την κατάρρευση μιας σήραγγας και τα υπόλοιπα τραυματίστηκαν σοβαρά. Κάποια από αυτά υπέστησαν μόνιμη παράλυση.

“Αυτές οι εταιρείες – οι πλουσιότερες εταιρείες στον κόσμο, αυτές οι φανταστικές εταιρείες – επέτρεψαν να σκοτωθούν τα παιδιά για να πάρουν το φθηνό κοβάλτιο τους”, δήλωσε ο δικηγόρος Terrence Collingsworth, ο οποίος εκπροσωπεί τις οικογένειες.

Το κοβάλτιο είναι απαραίτητο υλικό για την κατασκευή των επαναφορτιζόμενων μπαταριών λιθίου που χρησιμοποιούνται σε εκατομμύρια τεχνολογικά προϊόντα.

Το Κονγκό αποτελεί τη βασική πηγή παραγωγής κοβαλτίου σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παγκόσμια ζήτηση για το μέταλλο αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 7 και 13% ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία.

Η Dell δήλωσε ότι δεν έχει επιτρέψει ποτέ την παιδική εργασία και έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το θέμα.

Οι υπόλοιπες εταιρείες, Tesla, Apple, Google, Microsoft και Glencore δεν απάντησαν αμέσως στις ερωτήσεις που τους τέθηκαν από την εφημερίδα The Independent.

Σύμφωνα με την αγωγή, τα μικρά παιδιά που πέθαναν και τραυματίστηκαν, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο και να εργαστούν στα ορυχεία κοβαλτίου της βρετανικής εταιρείας Glencore, λόγω της ακραίας φτώχειας των οικογενειών τους. Η Glencore έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για την εκμετάλλευση παιδιών.

Κάποια από τα παιδιά πληρώνονταν με μόλις $ 1,50 (£ 1,13) την ημέρα, και δούλευαν έξι ημέρες την εβδομάδα.

“Θάνατος ή διακινδύνευση της ζωής για φαγητό. Αυτές είναι οι επιλογές για αυτούς τους ανθρώπους”, δήλωσε ο κ. Collingsworth.

Η καταγγελία αναφέρει ότι όλες οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους με κοβάλτιο για να εξασφαλίσουν ασφαλέστερες συνθήκες για τους εργαζομένους.

Σύμφωνα με την Walk Free και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι θεωρούνται «σύγχρονοι δούλοι» σήμερα, είτε λόγω καταναγκαστικής εργασίας είτε λόγω αναγκαστικού γάμου.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS