ΑρχικήsecurityCheck Point Ελλάδα: Κατάλογος Απειλών Οκτώβριος 2019

Check Point Ελλάδα: Κατάλογος Απειλών Οκτώβριος 2019

Η Check Point Research, το τμήμα έρευνας της Check Point Software Technologies Ltd., δημοσίευσε τον πιο πρόσφατο Παγκόσμιο Κατάλογο Απειλών για τον Οκτώβριο του 2019 και για το διαδικτυακό τοπίο στην Ελλάδα.

Check Point

Η πλήρης λίστα με τις 10 πιο διαδεδομένες απειλές κακόβουλου λογισμικού στην Ελλάδα για τον Οκτώβριο είναι:

EmotetΕξελιγμένο modular trojan που αυτοαναπαράγεται. Το Emotet κάποτε λειτουργούσε ως δούρειος ίππος υποκλοπής στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών και πρόσφατα χρησιμοποιείται για να διανέμεται άλλο κακόβουλο λογισμικό ή σε εκστρατείες διάδοσης malware. Χρησιμοποιεί πολλές μεθόδους και τεχνικές αποφυγής για να παραμένει στο σύστημα και να αποφεύγει την ανίχνευση. Επιπλέον, μπορεί να διαδίδεται μέσω ανεπιθύμητων email ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) που περιέχουν συνημμένα ή συνδέσμους με κακόβουλο περιεχόμενο.

Hawkeye – Το Hawkeye είναι ένα κακόβουλο Info Stealer, το οποίο σχεδιάστηκε κυρίως για να αποσπά στοιχεία χρηστών από μολυσμένες πλατφόρμες που λειτουργούν με Windows. Μέσα στους τελευταίους μήνες, το Hawkeye έχει βελτιωθεί συμπεριλαμβάνοντας πλέον, εκτός από την κλοπή κωδικών email και web browser, δυνατότητες keylogging. Συχνά πωλείται στην αγορά ως MaaS (Malware as a Service) μέσω διαφόρων infection chain τεχνικών.

 TrickbotΤο Trickbot είναι μια παραλλαγή του Dyre που εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2016. Από τότε, έχει στοχεύσει κυρίως στους τραπεζικούς χρήστες στην Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ πρόσφατα άρχισε να εμφανίζεται και στην Ινδία, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλεσία.

 CryptolootΛογισμικό παραγωγής κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιεί την ισχύ της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας (CPU) η του επεξεργαστή γραφικών (GPU) και τους υπάρχοντες πόρους του θύματος για την παραγωγή κρυπτονομισμάτων – προσθέτοντας συναλλαγές στο blockchain και παράγοντας νέα νομίσματα. Ανταγωνίζεται το Coinhive.

MagecartΤο Magecart είναι ένας τύπος επίθεσης κατά την οποία κακόβουλος κώδικας JavaScript εισάγεται σε ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου και τρίτους προμηθευτές σχετικών συστημάτων, προκειμένου να υποκλέψουν πληροφορίες πληρωμών.

AgentTesla Το AgentTesla είναι ένα εξελιγμένο RAT που λειτουργεί ως keylogger και ως λογισμικό κλοπής κωδικών πρόσβασης μολύνοντας υπολογιστές από το 2014. Το AgentTesla έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί και να συλλέγει τις καταχωρήσεις του πληκτρολογίου του θύματος και το system clipboard, να λαμβάνει στιγμιότυπα οθόνης και να απομακρύνει τα credentials από λογισμικό εγκατεστημένο στο μηχάνημα του θύματος (συμπεριλαμβανομένου του Google Chrome, του Mozilla Firefox και του email client του Microsoft Outlook). Το AgentTesla πωλείται ως νόμιμο RAT με τους ενδιαφερόμενους να πληρώνουν 15 – 69 δολάρια για μια άδεια χρήστη.

LokibotΤο Lokibot είναι λογισμικό υποκλοπής πληροφοριών που διαδίδεται κυρίως μέσω email ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και χρησιμοποιείται για την υποκλοπή δεδομένων όπως διαπιστευτηρίων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και κωδικών πρόσβασης σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων και διακομιστές FTP.

Joker

 KryptikΤο Kryptik είναι ένας δούρειος ίππος που έχει ως στόχο την πλατφόρμα Windows. Συλλέγει πληροφορίες για το σύστημα και τις αποστέλλει στον απομακρυσμένο διακομιστή. Μπορεί να λαμβάνει και να εκτελεί πρόσθετα αρχεία κακόβουλου λογισμικού σε ένα μολυσμένο σύστημα.

 AZORult – Το AZORult είναι ένα trojan που συγκεντρώνει και απομακρύνει δεδομένα από το μολυσμένο σύστημα. Μόλις το κακόβουλο λογισμικό εγκατασταθεί σε ένα σύστημα (συνήθως παραδίδεται από ένα κιτ εκμετάλλευσης όπως το RIG), μπορεί να στείλει αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης, τοπικά αρχεία, κρυπτο-πορτοφόλια και πληροφορίες προφίλ υπολογιστή σε απομακρυσμένο command & control server.

Οικογένεια κακόβουλου λογισμικού Παγκόσμια επίδραση Επίδραση Ελλάδα
Emotet 14.33% 32.35%
Hawkeye 3.17% 13.45%
Trickbot 6.13% 13.03%
Cryptoloot 3.54% 12.18%
Magecart 2.10% 12.18%
AgentTesla 4.42% 9.66%
Lokibot 4.45% 9.66%
Joker 0.45% 8.40%
Kryptik 0.51% 6.72%
AZORult 1.80% 6.30%

Ο Παγκόσμιος Κατάλογος Επίπτωσης Απειλών και ο Χάρτης ThreatCloud της Check Point, βασίζονται στο ThreatCloud intelligence της Check Point, στο μεγαλύτερο δίκτυο συνεργασίας για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος, το οποίο παρέχει δεδομένα για τις απειλές και τις τάσεις που επικρατούν στις επιθέσεις, αξιοποιώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο ανιχνευτών απειλών.

Η βάση δεδομένων ThreatCloud περιλαμβάνει περισσότερες από 250 εκατομμύρια διευθύνσεις που αναλύονται για τον εντοπισμό bot, περισσότερες από 11 εκατομμύρια υπογραφές κακόβουλου λογισμικού και περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια μολυσμένους ιστότοπους, ενώ αναγνωρίζει εκατομμύρια τύπους κακόβουλου λογισμικού καθημερινά.

Η πλήρης λίστα με τις 10 πιο διαδεδομένες απειλές κακόβουλου λογισμικού παγκοσμίως για τον Οκτώβριο μπορεί να βρεθεί εδώ.

Οι Πηγές Πρόληψης Απειλών της Check Point είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο:

http://www.checkpoint.com/threat-prevention-resources/index.html

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS