ΑρχικήsecurityΤο Emotet κυριαρχεί στη σύγχρονη σκηνή των malware

Το Emotet κυριαρχεί στη σύγχρονη σκηνή των malware

Emotet malware: Αρχικά ήταν trojan στοχοποιώντας τραπεζικά στοιχεία, εξελίχθηκε σε botnet και ευθύνεται πλέον για τα 2/3 των κακόβουλων προγραμμάτων μέσω e-mail.

Εκτεταμμένες σε εύρος κ σοβαρότητα, οι σύγχρονες απειλές για την online ασφάλεια θέτουν σε κίνδυνο ποσά δισεκατομμυρίων.

Ξεκινώντας σαν ένα “απλό” trojan, το Emotet αποτελεί πια ένα botnet παντώς χρήσης, επιτρέποντας σε άλλους χρήστες να επιτεθούν, εμμέσως, μοιράζοντας τα δικά τους malware.

Emotet

Η εταιρεία ασφάλειας, Proofpoint, θέλει τα botnets υπεύθυνα για το 61% των κακόβουλων λογισμικών που αποστέλλονται μέσω phishing emails και σχεδόν πίσω από όλα, βρίσκεται το Emotet.

Το Emotet, από τη φύση του, είναι ευέλικτο και εκτός από την υποστήριξη που διαδίδεται μέσω δικτύων περιλαμβάνει τώρα ένα αρκετά μεγάλο botnet, για να μπορεί να διανέμει τακτικά μαζικές εκστρατείες που του επιτρέπουν να εξαπλωθεί περαιτέρω μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου“, λέει ο Chris Dawson, στην Proofpoint.

Οι τρόποι μέσω των οποίων διαδείται στα e-mails είναι κυρίως κακόβουλες URL διεθύνσεις, αλλά και συνημμένα αρχεία.

Το γεγονός πως τα περισσότερα περιστατικά από αυτά ανήκουν στα URLs, εικάζεται πως οφείλεται στην ολοένα αυξανόμενη χρήση των cloud (βασισμένες στο διαδύκτιο) υπηρεσιών.

Οι επιτιθέμενοι εκμεταλλεύονται το γεγονός, πως ένας σύγχρονος μέσος χρήστης κλικάρει πιο εύκολα, κυρίως λόγω συνήθειας, φαινομενικά έγκυρους συνδέσμους, που στην πραγματικότητα απλά εμπεριέχουν κακόβουλο περιεχόμενο.

Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν λοιπόν απειλές τέτοιου είδους, ερευνητές ασχολούνται με την εύρεση μέτρων, που θα μπορούν να εφαρμοστούν σαν άμυνα για τον εκάστοτε χρήστη.

Ωστόσο για να αποφευχθούν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό επιθέσεις τύπου Emotet, που χρησιμοποιούν social engineering, γίνονται προσπάθειες, τα κακόβουλα e-mails, να μην φθάνουν ποτέ στην αλληλογραφία των χρηστών.

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS