Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, 02:41
Αρχική How To Αφαιρέστε τους ιούς από τα Windows με το Ubuntu Live USB

Αφαιρέστε τους ιούς από τα Windows με το Ubuntu Live USB

Αν ο Windows υπολογιστή σας μολυνθεί από ιό , τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Ubuntu Live USB για να τον καθαρίσετε και να ανακτήσετε και πάλι τα Windows.

Ubuntu Live

Υποθετικά, ο υπολογιστής σας που τρέχει Windows μολύνθηκε και δεν ξεκινάει καν. Εάν διαθέτετε ένα Ubuntu Live USB ή CD, μπορείτε να το καθαρίσετε από τον ιό και να ανακτήσετε τα Windows.

Γενικότερα σε αυτήν την κατάσταση θα χρειαστείτε ένα live CD ή live USB για να ζωντανέψετε και πάλι τον υπολογιστή σας. Η λογική των live CD είναι να σας παρέχουν ένα μικρό εκκινήσιμο λειτουργικό που μέσα του να περιέχει ένα antivirus, που με αυτό θα καθαρίσετε το μηχάνημά σας.

Σαφώς και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα antivirus CD, με διάφορα λειτουργικά, όπως το Antivirus live CD που βασίζεται στο 4Mlinux ή το Rescatux που βασίζεται στα Debian.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξουμε πώς να καθαρίσετε τον υπολογιστή σας από τους μολυσμένους ιούς χρησιμοποιώντας ένα live CD ή USB που έχει σαν λειτουργικό το Ubuntu και χρησιμοποιεί το antivirus πρόγραμμα ClamAV.

Και φυσικά μπορείτε να καθαρίσετε ακόμα και Windows υπολογιστές, άσχετα αν το Ubuntu Live USB χρησιμοποιεί linux. Ας δούμε πως μπορείτε να καθαρίσετε ένα Windows υπολογιστή έχοντας ήδη στα χέρια σας ένα τέτοιο Cd ή USB.

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε αλλάξει τις ρυθμίσεις του BIOS στον υπολογιστή σας για να εκκινήσετε πρώτα από USB ή CD. Τώρα, ξεκινήστε εισάγοντας τη μονάδα δίσκου Ubuntu Live (USB ή CD) στον υπολογιστή και στη συνέχεια ενεργοποιώντας την τροφοδοσία.

Βήμα 1 : Όταν εμφανιστεί το παράθυρο Εγκατάστασης Ubuntu , επιλέξτε την επιλογή ‘Try Ubuntu (Δοκιμάστε το Ubuntu).

Βήμα 2 : Όταν τελειώσουν την εκκίνησή τους τα Ubuntu, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή για να ενημερώσετε το αποθετήριο του Ubuntu.

sudo apt update

Βήμα 3 : Για να εγκαταστήσετε το antivirus λογισμικό ClamAV στο Ubuntu, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή:

sudo apt install clamav

Βήμα 4 : Αφού εγκατασταθεί με επιτυχία το λογισμικό προστασίας ClamAV, πρέπει να γνωρίζετε τη θέση της μονάδας των Windows για να εκτελέσετε τη σάρωση. Μπορείτε να βρείτε τη θέση της μονάδας δίσκου των Windows ανοίγοντας το Ubuntu File Explorer και αναζητώντας την.

Βήμα 5 : Μετά τον εντοπισμό της μονάδας των Windows, κάντε δεξί κλικ στην καρτέλα με τίτλο Windows drive από το επάνω μέρος του πίνακα στον φάκελο Explorer και επιλέξτε την επιλογή Properties (Ιδιότητες) .

Βήμα 6 : Όταν το παράθυρο των ιδιοτήτων ανοίξει, πάρτε τη διαδρομή και το γράμμα της μονάδας από εδώ, όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα.

Βήμα 7 : Τώρα επιστρέψτε στο τερματικό, αναζητήστε τη διαδρομή της μονάδας δίσκου των Windows, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Βήμα 8 : Στη συνέχεια, μπορείτε να ξεκινήσετε τη σάρωση της μονάδας δίσκου των Windows με την ακόλουθη εντολή:

clamscan -r --bell -i WIN_DRIVE_PATH

Η προηγούμενη εντολή σάρωσης του ClamAV σημαίνει αναζήτηση όλων των μολυσμένων αρχείων και ειδοποίηση όταν εντοπιστεί.

Αφού ολοκληρώσετε με επιτυχία την εντολή σάρωσης του ClamAV, θα λάβετε μια σύνοψη της διαδικασίας σάρωσης, όπως μπορείτε να δείτε στο παραπάνω screenshot.

Ακολουθούν ορισμένες επιλογές της σάρωσης του ClamAV:

-r – Προαιρετικά πραγματοποιήστε αναδρομικές σαρώσεις.
-Exclude = .avi – Η επιλογή για να αποκλείσετε ένα καθορισμένο είδος αρχείων, ή  για να παρακάμψετε πράγματα όπως βίντεο ή αρχεία μουσικής.
-Scan-mail = yes / no – Επιλογή για να συμπεριλάβετε τα αρχεία αλληλογραφίας που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της σάρωσης του συστήματος.
-Remove = yes / no – Επιλογή για διαγραφή όλων των σαρωμένων αρχείων ή όχι. Προσέξτε όταν χρησιμοποιείτε αυτήν την επιλογή!

Βήμα 9: Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιλογές σάρωσης ClamAV, χρησιμοποιήστε την επόμενη εντολή.

clamscan --help

Καλή επιτυχία!!.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

LIVE NEWS

Πως να πραγματοποιήσετε μια κλήση Facetime Audio

Έχετε κουραστεί από τις κλήσεις κινητής τηλεφωνίας χαμηλής ποιότητας; Χάρη στο FaceTime, μπορείτε να πραγματοποιείτε κλήσεις υψηλής ανάλυσης αν χρησιμοποιείτε iPhone, iPad,...

Πώς θα προσθέσετε ειδικά εφέ στα μηνύματα του Instagram

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να κάνετε τα άμεσα μηνύματα του Instagram πιο εντυπωσιακά; Όπως κάθε άλλη δυνατότητα του Instagram, μπορείτε να προσθέσετε ειδικά...

Μόνο 270 διευθύνσεις είναι υπεύθυνες για το 55% του συνόλου της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Οι κυβερνοεγκληματίες που διατηρούν τα χρήματά τους σε κρυπτονομίσματα τείνουν να «ξεπλένουν» χρήματα μέσω ενός μικρού συνόλου διαδικτυακών υπηρεσιών, σύμφωνα με την...

Twitter: Έρχονται τα φωνητικά μηνύματα! Πώς θα τα στέλνουμε;

Το Twitter θα υποστηρίζει σύντομα φωνητικά μηνύματα τόσο στην iOS όσο και στην Android εφαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε να στέλνετε...

Πως να συνδέσετε ακουστικά Bluetooth σε ένα Nintendo Switch

Το Nintendo Switch διαθέτει υποδοχή ακουστικών. Ωστόσο, τα περισσότερα ακουστικά έχουν γίνει ασύρματα οπότε θα χρειαστείτε έναν τρόπο για να συνδέσετε αυτά...

Πώς να αποκρύψετε τον αριθμό τηλεφώνου σας στο Telegram

Εάν επιθυμείτε να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό Telegram, πρέπει να δώσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας. Με αυτό τον τρόπο, το Telegram επικυρώνει την...

Google Assistant: Πώς μπορείτε να διαγράψετε τις ηχογραφήσεις σας;

Το Google Assistant μπορεί να σας διευκολύνει πολύ στην καθημερινότητά σας. Ωστόσο, συνεπάγεται και κάποια ζητήματα ως προς το απόρρητο, καθώς όσα...

Microsoft: Office 2021 / Office LTSC έρχονται το δεύτερο εξάμηνο του 2021

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021 το Microsoft Office Long Term Servicing Channel (LTSC) και το Office 2021, για...

Πώς να δημιουργήσετε με γρήγορο τρόπο QR codes με το Bing

Αν χρειαστεί ποτέ να δημιουργήσετε έναν QR code, αλλά δεν ξέρετε πως, η Microsoft διαθέτει ένα εύχρηστο εργαλείο διαθέσιμο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα...

Brave: Διέρρευσαν διευθύνσεις onion σε DNS traffic

Η λειτουργία Tor που περιλαμβάνεται στον Brave web browser, επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε .onion dark web domains μέσα σε...