ΑρχικήsecurityΣυνελήφθη ο ιδρυτής του Darkode Forum- Ο παράδεισος των criminal hackers

Συνελήφθη ο ιδρυτής του Darkode Forum- Ο παράδεισος των criminal hackers

Darkode Forum: Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν έναν Σλοβένο πολίτη κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο κατηγορούμενος πιστεύεται ότι είναι ένας από τους ιδρυτές και τους διαχειριστές του τώρα-ανενεργού φόρουμ Darkode που κάποτε περιεγράφηκε ως “το πιο εξελιγμένο αγγλόφωνο φόρουμ για criminal computer hackers στον κόσμο.” Είναι επίσης κατηγορούμενος για τη συγγραφή και την πώληση ενός botnet malware software.

Darkode

Ο Matjaz Skorjanc 32, επίσης γνωστός ως iserdo και serdo από το Maribor της Σλοβενίας, κατηγορήθηκε μαζί με άλλους τρεις υπόπτους σε “κλειστό” κατηγορητήριο που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2019 από το γραφείο εισαγγελίας της Κολομβίας. Ο Skorjanc και οι συνεργάτες του κατηγορήθηκαν για συνωμοσία, ανάπτυξη και διανομή κακόβουλου λογισμικού μέσω του Darkode.

Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, το Darkode ήταν μια ηλεκτρονική αγορά malware που διευκόλυνε την ανάπτυξη και την πώληση κακόβουλου λογισμικού. Για να συμμετάσχετε στο φόρουμ, έπρεπε να προσκληθείτε από ένα υπάρχον μέλος. Μετά από πρόσκληση, το υποψήφιο μέλος έπρεπε να αποδείξει ότι είχε τις απαραίτητες δεξιότητες και προϊόντα. Ένα νέο μέλος αποκτά την πλήρη πρόσβαση στο φόρουμ μετά την αποδοχή του από άλλα υπάρχοντα μέλη. Φυσικά, μεγαλύτερη βαρύτητα είχε η απόφαση των διαχειριστών. Οι forum Admins θα μπορούσαν να ανακαλέσουν την πρόσβαση μελών των οποίων η συμπεριφορά έκριναν απαράδεκτη.

Οι ανακριτές πιστεύουν ότι ο Skorjanc ήταν ο πρώτος διαχειριστής του Darkode και ελέγχει τις δραστηριότητές του από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Μάρτιο του 2010. Ενώ ενεργούσε ως ο Admin Skorjnac συνεργάστηκε με ένα bot λογισμικό γνωστό ως Mariposa botnet το οποίο πουλούσε στο Darkode Forum.

Οι αρχές πιστεύουν ότι το botnet μόλυνε περισσότερους από 1 εκατομμύριο υπολογιστές που έχουν καταστραφεί.

Το Darkode απενεργοποιήθηκε το 2015 από μια συνολικά συντονισμένη επιχείρηση που ονομάστηκε Operation Shrouded Horizon. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι εμπλεκόμενοι φορείς επιβολής του νόμου εξέτασαν ή συνέλαβαν ύποπτα μέλη του Darkode. Εκτός από τους 12 υπόπτους που καταδικάστηκαν από τις ΗΠΑ, τρία υψηλόβαθμα μέλη του Darkode που συνελήφθησαν σε προηγούμενες φάσεις της επιχείρησης κρίθηκαν οι βασικοί ένοχοι.

Δύο από τους τέσσερις υπόπτους που κατηγορούνται μαζί με τον Skorjanc εξακολουθούν να είναι φυγάδες. Ο πρώτος ύποπτος και ο μόνος Αμερικανός πολίτης συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2018. Ο Skorjanc πρόκειται να αποσταλεί στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες εναντίον του, όπου αν κριθεί ένοχος θα μπορούσε να καταδικαστεί σε φυλάκιση δεκαετιών.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS