ΑρχικήsecurityGoogle Android:Μην αγνοείτε τους κινδύνους του λειτουργικού συστήματος!

Google Android:Μην αγνοείτε τους κινδύνους του λειτουργικού συστήματος!

Το λειτουργικό σύστημα Android της Google κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα υπήρξε πολλές φορές στόχος cyberattacks. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δημοφιλές λειτουργικό σύστημα και ο λόγος των συνεχόμενων επιθέσεων είναι αυτή ακριβώς η δημοφιλία του, αφού εγκαθίσταται σε δισεκατομμύρια συσκευές ανά τον κόσμο.

Android

Μαζί με την απειλή από το malware, οι χρήστες του Android γίνονται επίσης στόχος από το adware, το οποίο εμφανίζει τυχαία ενοχλητικά μηνύματα και μπορεί ακόμη και να ανακατευθύνει οποιεσδήποτε αναζητήσεις σε sites διαφήμισης.

Φυσικά, ένας από τους λόγους που τόσοι πολλοί χρήστες προτιμούν και επιλέγουν το Android είναι ο open-source σχεδιασμός του, που επιτρέπει στους χρήστες να προσαρμόζουν το λειτουργικό τους σύστημα πολύ πιο εύκολα από τους ιδιοκτήτες των iPhone της Apple. Αυτό είναι και το βασικό ελάττωμα που κάνει το λειτουργικό σύστημα του Android πιο επιρρεπές σε επιθέσεις από hackers.

Η Apple επιτρέπει στις εφαρμογές να ανεβαίνουν στους καταλόγους των apps μετά από πολύ αυστηρό έλεγχο, ενώ στη Google προκύπτουν προβλήματα κατά την προσθήκη εφαρμογών στο Play Store. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να καραδοκεί ο κίνδυνος εγκατάστασης κακών apps στα smartphones πριν προλάβει η Google να τα καταργήσει.

Τα χειρότερα, με διαφορά, προβλήματα προέρχονται από adware με 48 apps, που έχουν εγκατασταθεί πάνω από 300 εκατομμύρια φορές σε συσκευές. Στη συνέχεια ακολουθούν τα συνδρομητικά scams με 15 εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί περίπου 20 εκατομμύρια φορές. Το άθροισμα όλων των downloads που ίσως να έχουν θέσει σε κίνδυνο χρήστες ανέρχεται στα 335.963.400.

Η Google για να στηρίξει όλα τα προβληματικά apps έχει προβεί σε update του Google Play Protect. Για επιπλέον προστασία η Google θα στέλνει ειδοποιήσεις για κατάργηση εφαρμογών που είναι επικίνδυνες, ενώ στην περίπτωση που οι χρήστες ανησυχούν για την ασφάλειά τους λόγω συγκεκριμένων apps, έχουν τη δυνατότητα να τις αναφέρουν.

Android

Οι κίνδυνοι των Android δεν τελειώνουν εκεί. Πρόσφατα ένα bug κατάφερε να ξεγλιστρήσει τον έλεγχο της Google, πράγμα που σημαίνει ότι ένα adware μπορεί να έχει εγκατασταθεί ήδη χωρίς να έχει εντοπιστεί.

Φυσικά, το Android θα συνεχίσει να είναι πολύ δημοφιλής πλατφόρμα παγκοσμίως, αλλά καλό είναι να γίνεται πιο λεπτομερής έλεγχος πριν τη λήψη οποιουδήποτε νέου software. Ο έλεγχος συνοψίζεται στα παρακάτω.

  • Να ενημερώνετε το software σας.
  • Μην κάνετε download εφαρμογών από άγνωστα sites, αλλά μόνο από αξιόπιστες πηγές.
  • Έχετε τον νου σας στα δικαιώματα που ζητούνται από τις εφαρμογές.
  • Εγκαταστήστε μια κατάλληλη εφαρμογή ασφαλείας για κινητά για να προστατεύσετε τη συσκευή και τα δεδομένα σας.
  • Κάντε συχνά backup των σημαντικών δεδομένων.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS