ΑρχικήSecurityΝέα διαρροή δεδομένων επηρεάζει το Facebook;

Νέα διαρροή δεδομένων επηρεάζει το Facebook;

Facebook

Ο ερευνητής ασφαλείας Sanyam Jain, ανακάλυψε έναν εκτεθειμένο server, ο οποίος όπως φαίνεται διέρρεε τα δεδομένα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook στο διαδίκτυο. Όπως αναφέρει το TechCrunch, ο Jain δήλωσε ότι η βάση δεδομένων περιείχε τηλεφωνικούς αριθμούς, μεταξύ των οποίων ορισμένοι ανήκαν σε διασημότητες.

Εκτός όμως από τους αριθμούς τηλεφώνου, η βάση δεδομένων περιείχε επίσης Facebook IDs και σε μερικές περιπτώσεις ονόματα, χώρες και το φύλο των χρηστών. Περεταίρω έρευνα έδειξε ότι η βάση δεδομένων περιλαμβάνει 133 εκατομμύρια αρχεία από τις ΗΠΑ, 18 εκατομμύρια από το Ηνωμένο Βασίλειο και 50 εκατομμύρια από το Βιετνάμ.

Ωστόσο, ο εκτεθειμένος server δεν ανήκει στο Facebook και η βάση δεδομένων δεν προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης.

Αρχικά έγινε γνωστό ότι οι τηλεφωνικοί αριθμοί περίπου 419 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook είχαν διαρρεύσει. Ωστόσο, το Facebook αρνήθηκε αυτόν τον ισχυρισμό και είπε ότι ο αριθμός των επηρεαζόμενων χρηστών είναι σχεδόν ο μισός από αυτόν που υποστηρίζεται, καθώς μεγάλο μέρος της βάσης δεδομένων είναι διπλές πληροφορίες.

Η εταιρεία δήλωσε στο Engadget ότι τα δεδομένα που υπάρχουν στον εν λόγω server είναι παλιά και οι πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν διαγράφτηκαν πριν το Facebook αφαιρέσει το χαρακτηριστικό που επέτρεπε οι χρήστες του να εντοπίζονται από τους αριθμούς τηλεφώνου τους.

Μέχρι τώρα δεν έχει ανακαλυφθεί από ποιον συγκεντρώθηκαν όλες αυτές οι πληροφορίες και πώς κατέληξαν στον server. Ωστόσο σίγουρα δεν πρόκειται για ένα νέο σκάνδαλο τύπου Cambridge Analytica, ούτε φαίνεται να είναι δουλειά κάποιας άλλης κακόβουλης εφαρμογής, που θέλει να ξεγελάσει τους χρήστες να δώσουν τα στοιχεία τους. Το Facebook δήλωσε ότι έχει ερευνήσει τη βάση δεδομένων και δεν έχει βρει στοιχεία που να δείχνουν ότι επηρεάστηκε κάποιος λογαριασμός χρήστη.

Παρόλα αυτά, δεν είναι απίθανο τουλάχιστον ορισμένοι χρήστες να χρησιμοποιούν ακόμα τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου. Και στην εποχή μας δεν είναι τόσο δύσκολο για τους κακόβουλους παράγοντες να εκμεταλλευτούν τους εκτεθειμένους αριθμούς τηλεφώνου ώστε να διαπράξουν απάτες, όχι μόνο στο Facebook αλλά και αλλού. Επίσης, η βάση δεδομένων περιείχε Facebook IDs – έναν μοναδικό αριθμό συνδεδεμένο με έναν λογαριασμό – ο οποίος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση των χρηστών.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS