ΑρχικήbusinessΚρύβει η νίκη του Facebook κινδύνους για τα δεδομένα των χρηστών;

Κρύβει η νίκη του Facebook κινδύνους για τα δεδομένα των χρηστών;

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο του Ντίσελντορφ εξέδωσε προσωρινή απόφαση 37 σελίδων εναντίον του Γερμανικού ομοσπονδιακού γραφείου Cartel. Η απόφαση αυτή είχε να κάνει με το αν έπρεπε ή όχι το Facebook να συνδυάσει τα δεδομένα των χρηστών από διάφορες πηγές.

Αυτές οι πηγές τώρα, περιλαμβάνουν το WhatsApp, Instagram, προφανώς το ίδιο το Facebook αλλά και κάποια ακόμη διαφορετικά sites που χρησιμοποιούν τις αναλύσεις και το software του Facebook.

Facebook

Ας δούμε όμως πως ξεκίνησαν όλα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι το Facebook θα μπορούσε να συνδυάσει δεδομένα εάν οι χρήστες έδιναν άδεια στην ίδια την εταιρεία. Αυτό ήταν κάτι που δε βρήκε σύμφωνη την ομάδα του Facebook, οι οποίοι και απευθύνθηκαν στους περιφερειακούς δικαστές του Ντίσελντορφ.

Οι κινήσεις των Γερμανικών αρχών που αφορούν πόσα δεδομένα και με ποιόν τρόπο χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες για να κυριαρχήσουν στην αγορά, θεωρούνται πρωτοποριακά νομικά έργα. Το σχέδιο δε, να διασπαστούν εσωτερικά οι δυνατότητες συλλογής δεδομένων του Facebook, θεωρείται ίσως ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους περιορισμού μιας μεγάλης εταιρείας κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

Ωστόσο, το περιφερειακό δικαστήριο στο Ντίσελντορφ το εξέλαβε διαφορετικά, έχοντας αμφιβολίες για τον αν η επεξεργασία δεδομένων παραβιάζει το μονοπωλιακό δίκαιο. Έτσι το Γερμανικό ομοσπονδιακό γραφείο Cartel, δεν εκτέλεσε την απόφαση του Φεβρουαρίου καθώς περίμενε αυτήν την απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι το Facebook μπορεί να συνεχίσει να συλλέγει τα δεδομένα όποτε θέλει, μέχρι να ληφθούν όλες οι αποφάσεις, κάτι που ίσως πάρει χρόνια.

Facebook

Σύμφωνα με τον Rupprecht Podszun, καθηγητή του δικαίου στο πανεπιστήμιο Heinrich Heine του Ντίσελντορφ, οι δικαστές οφείλουν να παραμένουν ουδέτεροι καθώς δεσμεύονται από νόμους. Στην προκειμένη περίπτωση, οι δικαστές απλώς δεν βρήκαν τα επιχειρήματα του γραφείου αρκετά πειστικά. Κάτι που στην πραγματικότητα είναι μια νίκη για το Facebook.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γερμανικού ομοσπονδιακού γραφείου Cartel, τα δεδομένα είναι η δύναμη της αγοράς στην ψηφιακή οικονομία. Ακόμα, δήλωσε ότι είναι ανάγκη να διευκρινιστούν ορισμένα βασικά νομικά ζητήματα για τα οποία και θα απευθυνθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας. Η πιθανότητα να κερδίσει το γραφείο υπάρχει ακόμα. Όμως και αυτό να συμβεί θα πάρει χρόνια, η τεχνολογία θα έχει προχωρήσει και ο νόμος είναι πολύ αργός για να μπορέσει να δράσει άμεσα.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS