ΑρχικήinetΡατσισμός απέναντι στα μαύρα ρομπότ, σύμφωνα με έρευνα!

Ρατσισμός απέναντι στα μαύρα ρομπότ, σύμφωνα με έρευνα!

ρομπότΣτην εποχή μας, τα ρομπότ εισβάλλουν όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Asimo της Honda, το Walker της UBTECH, το Atlas της Boston Dynamics και το Valkyrie της NASA. Όλα είναι κατασκευασμένα από γυαλιστερό λευκό υλικό. Κάποια μοιάζουν πολύ σε λευκές διασημότητες, όπως η Audrey Hepburn και η Scarlett Johansson.

Μια νέα έρευνα λέει ότι ο λόγος για τον οποίο επιλέγεται το λευκό χρώμα στην κατασκευή αλλά και η απεικόνιση λευκών ανθρώπων, οφείλεται στο ρατσισμό.

Το “Robots And Racism” είναι μια μελέτη, που διεξήχθη από το Human Interface Technology Laboratory στη Νέα Ζηλανδία. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι βλέπουν τα ρομπότ, που μοιάζουν με ανθρώπους, σαν να ανήκουν σε κάποια φυλή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν φυλετικά στερεότυπα ακόμα και σε αυτά.

Το χρώμα (του δέρματος) πολλές φορές επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν και συμπεριφέρονται απέναντι σε άλλους ανθρώπους. Αυτό φαίνεται να ισχύει και με τα ρομπότ.

“Η προκατάληψη εναντίον των μαύρων ρομπότ είναι αποτέλεσμα της προκατάληψης κατά των Αφρο-Αμερικανών”, εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Christoph Bartneck. “Είναι εκπληκτικό το πώς οι άνθρωποι, που δεν είχαν προηγούμενη αλληλεπίδραση με ρομπότ, δείχνουν φυλετική προκατάληψη προς αυτά”.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό και ανησυχητικό ζήτημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Συνέχισε λέγοντας ότι τα ρομπότ μπορούν να λειτουργούν ως δάσκαλοι, φίλοι, φροντιστές και άλλα. Δεν είναι σωστό να καταληφθούν όλες αυτές οι θέσεις από ρομπότ που απεικονίζουν λευκούς ανθρώπους.

Τα ρομπότ που χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη είχαν άκρα και κεφάλι, που έμοιαζαν ανθρώπινα. Άλλα είχαν λευκή «επιδερμίδα» και άλλα ήταν έγχρωμα. Σε μια δοκιμασία (shooter bias) εμφανίζονταν μαύροι και λευκοί άνθρωποι και ρομπότ σε μια οθόνη για λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να «πυροβολήσουν» όσους κρατούσαν όπλο. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες πυροβολούσαν και ρομπότ που δεν κρατούσαν όπλα. Ωστόσο, πυροβολούσαν κυρίως αυτά που ήταν μαύρα και όχι λευκά.

Αν κάνετε μια αναζήτηση στη Google, θα δείτε παντού λευκά ρομπότ. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η επικράτηση των λευκών ρομπότ μπορεί να είναι επιβλαβής για την αντίληψη άλλων φυλών.

Παρόλο που οι σχεδιαστές ρομπότ προέρχονται από όλο τον κόσμο, υπάρχει μια εξιδανίκευση των λευκών ρομπότ.

“Τα ρομπότ, που παριστάνουν ανθρώπους, πρέπει να δείχνουν την ποικιλομορφία των ανθρώπων”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.

“Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο όλες οι κούκλες της Barbie είναι λευκές, φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο όλα τα ρομπότ που εργάζονται στην Αφρική ή την Ινδία είναι λευκά και φανταστείτε ότι τα ρομπότ αυτά αναλαμβάνουν ρόλους που περιλαμβάνουν εξουσία. Αυτό προκαλεί ανησυχία γιατί ενισχύει την αντίληψη ότι οι λευκοί άνθρωποι υπερέχουν. Τα ρομπότ δεν είναι μόνο μηχανές, αντιπροσωπεύουν ανθρώπους”.

Η ερευνητική ομάδα έκανε και μια δεύτερη μελέτη. Σε αυτή, χρησιμοποίησαν ρομπότ τα οποία ήταν μεν έγχρωμα αλλά όχι μαύρα (ήταν πιο ανοιχτόχρωμα). Δημιούργησαν δηλαδή μια συνθήκη φυλετικής ποικιλομορφίας. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η φυλετική προκατάληψη των συμμετεχόντων εξαφανίστηκε τελείως. «Αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι η διαφοροποίηση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της φυλετικής προκατάληψης απέναντί ​​τους”, είπε ο ερευνητής. Αυτό πιθανότατα ισχύει και για την προκατάληψη απέναντι στους ανθρώπους.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS