ΑρχικήsecurityACU: Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας έπεσε θύμα phishing

ACU: Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας έπεσε θύμα phishing

Μια ακόμη παραβίαση, υπό μορφής phishing, σημειώθηκε πρόσφατα σε καθολικό πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ACU). Το ACU ανακοίνωσε, ότι ανακάλυψε την παραβίαση των συστημάτων τους στις 22 Μαΐου, όμως δεν ανέφερε τον ακριβή χρόνο της επίθεσης.

ACU
Στην ουσία κοινοποιήθηκε ένα email, που φαίνονταν να προέρχεται από το ίδιο το ACU. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι ενός τέτοιου email (που προέρχεται από το Πανεπιστήμιο) πείστηκαν να το ανοίξουν και να πατήσουν το link που περιείχε. Κατόπιν έσπευσαν να συνδεθούν, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία τους.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πανεπιστημίου ACU, ήταν ευτυχώς λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες τα credentials λογαριασμών όντως κλάπηκαν. Δυστυχώς όμως, από την άλλη, τα στοιχεία όσων κλάπηκαν, στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσβαση στα email, σε ημερολόγια και λεπτομέρειες τραπεζικών λογαριασμών.

Φυσικά το πανεπιστήμιο κατάφερε να επαναφέρει τους λογαριασμούς των ατόμων, που ήταν στην ουσία τα θύματα phishing και επικοινώνησε άμεσα με τα κατάλληλα τμήματα, ώστε να επανέλθει το σύστημα στην πρότερη μορφή του. Οι κινήσεις αυτές αποδεικνύουν και τα λεγόμενα του ACU για ολοκληρωτική λήψη ευθύνης για την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και των συστημάτων πληροφορικής IT.

Στα τέλη του περασμένου έτους το AΝU (εθνικό πανεπιστήμιο της Αυστραλίας)  δέχτηκε μια επίθεση, την οποία ανακοίνωσαν στις αρχές του μήνα. Η επίθεση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της σχολής Brian Schimdt, φάνηκε να αφορά προσωπικά δεδομένα του προσωπικού, των φοιτητών και επισκεπτών των τελευταίων 19 χρόνων. Ανάλογα με τις πληροφορίες που έχουν εισαχθεί στο σύστημα του εκάστοτε πανεπιστημίου, τα δεδομένα που ενδέχεται να διαρρέουν περιλαμβάνουν ονόματα, διευθύνσεις, ημερομηνίες γέννησης, αριθμούς τηλεφώνου, προσωπικές διευθύνσεις email και στοιχεία επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης. Εξίσου πιθανό είναι να κλαπούν αριθμοί φορολογικών αρχείων, πληροφορίες μισθοδοσίας, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών ή και στοιχεία διαβατηρίου. Φυσικά δεδομένη, αν και λιγότερο επικίνδυνη, είναι η πρόσβαση σε ακαδημαϊκά αρχεία.

Το εθνικό πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, στην δήλωση του υποστηρίζει, ότι τα δεδομένα δεν τροποποιήθηκαν μόνο αντιγράφηκαν. Τον προηγούμενο Ιούλιο, όπως και το ACU έτσι και το εθνικό πανεπιστήμιο δέχτηκε επίθεση χωρίς την απώλεια πληροφοριών από φοιτητές, προσωπικό ή ερευνητικών πληροφοριών.

 

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS