ΑρχικήsecurityDeepfake βίντεο διέρρευσε για τον Zuckerberg στο Instagram

Deepfake βίντεο διέρρευσε για τον Zuckerberg στο Instagram

Στην αρχή της εβδομάδας ανέβηκε στο Instagram ένα βίντεο, που απεικόνιζε τον Mark Zuckerberg. Το βίντεο αυτό, που στην πραγματικότητα είναι πλαστό, ονομάζεται deepfake. Ουσιαστικά deepfake είναι μια τεχνική για την ανθρώπινη σύνθεση εικόνας που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ψευδών βίντεο ή πλαστών ειδήσεων.

Η δημοσίευση αυτού του deepfake βίντεο κίνησε, όπως ήταν αναμενόμενο, την περιέργεια του κόσμου σχετικά με την αντίδραση της εταιρείας, για αυτό το πλαστό προϊόν που αποτελεί δυσφήμιση για τον ίδιο τον Zuckerberg. Παρόλα αυτά, προς έκπληξη όλων η απάντηση της εταιρείας ήταν, ότι δε θα κατεβάσουν το βίντεο και θα ακολουθήσουν τις τακτικές, που ακολουθούνται σύμφωνα με την πολιτική τους.

Deepfake

Η βάση, από την οποία άντλησαν το deepfake, ήταν ένα βίντεο 7 λεπτών που δημιούργησε ο CEO της εταιρείας το 2017, για να αναλύσει ένα θέμα που απασχολούσε τότε. Η πολιτική της εταιρεία λοιπόν είναι, ότι ακόμη κι αυτό το βίντεο, το οποίο δυσφημεί τον ιδρυτή του Facebook θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που αντιμετωπίζεται οποιαδήποτε παραπληροφόρηση του Instagram. Εάν τα στοιχεία που θα προκύψουν από τον έλεγχο, αποδείξουν ότι είναι ψεύτικο, θα το φιλτράρουν από τα προτεινόμενα του Instagram.

Ενδεχομένως τα κίνητρα αυτής της τακτικής, έχουν να κάνουν και με τα γεγονότα του Μαΐου. Προς τα τέλη του προηγούμενου μήνα λοιπόν, διέρρευσε ένα deepfake βίντεο, που αφορούσε την πολιτικό Nancy Patricia Pelosi. Σε εκείνο εμφανίζονταν η ίδια πολιτικός σε άσχημα κατάσταση, να μοιάζει μεθυσμένη. Τότε η εταιρεία ανακοίνωσε ποια θα είναι τα βήματα που θα ακολουθηθούν, ότι δηλαδή δε θα κατέβει το βίντεο ακόμα και αν γίνει viral. Πράγμα που εισέπραξε κριτικές.

Λίγο αργότερα, ο Neil Potts, διευθυντής δημοσίων πολιτικών του Facebook, κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου, ότι η εταιρεία θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική αν εμφανιστεί σε μια από τις πλατφόρμες της deepfake, που θα αφορά τον Zuckerberg.

Όπως και γίνεται τώρα, που έφτασε η σειρά του Zuckerberg να βρεθεί αντιμέτωπος με το προσωπικό του deepfake βίντεο.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS