Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα τέλη Μαΐου, πραγματοποιήθηκε μια εκστρατεία κατασκοπείας, με στόχο την πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα. Οι hackers κατάφεραν να κλέψουν πολύ σημαντικά εμπιστευτικά δεδομένα από το εσωτερικό δίκτυο της πρεσβείας. Οι υποψίες για την επίθεση, πέφτουν σε Ρώσους hackers.
Αυτό που προκαλεί έκπληξη, δεν είναι η επίθεση από τους Ρώσους hackers, αλλά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με την επίθεση στους ανώτερους αξιωματούχους των Βρυξελλών, όπως στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Η πρώτη επίθεση, που πραγματοποίησαν οι Ρώσοι hackers, έγινε τον Φεβρουάριο του 2017. Ωστόσο, ανακαλύφθηκε μόλις πριν δύο μήνες, τον Απρίλιο του 2019 και ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το είδος και την ποσότητα των πληροφοριών, που έκλεψε η Μόσχα.
Σύμφωνα με ανάλυση, η εκστρατεία κατασκοπείας βασίστηκε σε μια συνεχή και εξελιγμένη τεχνική hacking, που βοήθησε τους hackers να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα και να παραμείνουν “αόρατοι” για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Chatbot ενθάρρυνε έφηβο να σκοτώσει τους γονείς του
RT-G: Ένα... αστυνομικό ρομπότ στην Κίνα!
Το Black Basta Ransomware εξελίσσεται - Προσοχή!
Τα 28 μέλη της Ε.Ε. ενημερώθηκαν για το περιστατικό παραβίασης, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουν πόσα στοιχεία κλάπηκαν από κάθε χώρα, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ένας εκπρόσωπος της Ε.Ε. δήλωσε ότι εντοπίστηκαν κάποια σημάδια, που ενδεχομένως δείχνουν κάποια παραβίαση στα συστήματα της πρεσβείας της Ε.Ε. στη Μόσχα. Δήλωσε, επίσης, ότι έχουν ληφθεί μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του δικτύου και ότι έχει ξεκινήσει έρευνα.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που ακούμε για εκστρατείες κατασκοπείας από Ρώσους hackers. Στο παρελθόν, η Ρωσία έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για προσπάθειες παρεμβολής σε εκλογές ευρωπαϊκών χωρών αλλά και των ΗΠΑ.
Η Ε.Ε. έλαβε μια σειρά από μέτρα για την καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Ένα από αυτά στόχευε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, καθώς είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Το 2014, η Ρωσία είχε κυκλοφορήσει θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την κατάρριψη του MH17.