Οι διεπαφές εγκεφάλου και μήχανων BMI (Brain-machine interfaces) είναι πλέον γεγονός. Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό μοιάζει με επιστημονικη φαντασία. Παρόλα αυτά, σύντομα θα είμαστε σε θέση να δούμε τα αποτελέσματα τους στην πράξη, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και σε ιατρικά ζητήματα. Μέσα στην ερχόμενη δεκαετία θα αποτελεί κάτι καθημερινό και οι πωλήσεις των αντίστοιχων συσκευών αυτής της διεπαφής θα αυξάνονται συνεχώς.
Φυσικά οι παροχές του ΒΜΙ είναι πολύ ενδιαφέρουσες, αφού θα παρέχεται πια η δυνατότητα σύνδεσης του ανθρώπινου εγκεφάλου με έναν υπολογιστή. Θα μπορούν για παράδειγμα, να παιρνουν από τον εγκέφαλο τα δεδομένα που χρειάζονται και να δίνουν τις εντολές που επιθυμούν σε συσκευές, με μια σκέψη.
Μάλλον, η πλέον γνωστή εταιρεία που εργάζεται πάνω στο BMI είναι εκείνη του Elon Musk, η Neuralink. Στόχος της εταιρείας είναι να εξελίξει αυτήν την τεχνολογία με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην θεωρούνται τα μηχανήματα πια εξυπνότερα απο τους ανθρώπους. Η αλήθεια είναι πως αυτή η διεπαφή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η αρχή.
Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον Άρη
StealC: Κατάχρηση kiosk mode του browser για κλοπή password
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
Αν το σκεφτεί κανείς, εδώ και χρόνια έχουν δοθεί τα πρώτα δείγματα του BMI. Μην ξεχνάμε, ότι ήδη άνθρωποι οι οποίοι για παράδειγμα δεν ακούν, τα καταφέρνουν με κοχλιακά εμφυτεύματα και άλλοι, που δεν βλέπουν απόκτούν μια κάποια μορφή όρασης με οπτική προσθετική.
Ο αναλυτής τεχνολογίας, Juniper Research, αναφέρει πως αν και οι συσκευές δεν έχουν ξεφύγει ακόμη από αυτό το πρώιμο στάδιο, σύντομα θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς.
Μια τέτοια συσκευή, όπως αυτές για τις οποίες μιλάει ο Musk, θα δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα καθοδηγούμενου διαλογισμού και βελτίωσης του ύπνου για ευεξία, αλλά και παρακολούθηση του χρήστη σε διαστήματα κόπωσης ή απώλειας συγκέντρωσης. Όπως είναι αναμενόμενο, ιδιαίτερη εξέλιξη περιμένουμε να δούμε στο gaming.
Σύμφωνα με τον Musk τα BMI, που αφορούν τα ιατρικά βοηθήματα θα είναι ιδιαιτέρως ακριβά, αφού ακόμα πραγματοποιούνται κλινικές δοκιμές για την βελτιστοποίηση τους.