ΑρχικήsecurityΣοβαρό κίνδυνο αποτελούν πλέον τα Malwares για τα κινητά τηλέφωνα

Σοβαρό κίνδυνο αποτελούν πλέον τα Malwares για τα κινητά τηλέφωνα

Η αλήθεια είναι ότι πλέον με την εκθετική ανάπτυξη τεχνολογιών για τις φορητές συσκευές, έχει γίνει συχνό φαινόμενο τα malware να προσβάλουν τα κινητά τηλέφωνα.  Τα malwares τα αντιμετοπίζουμε συνέχεια στους υπολογιστές, αλλά δεν ξέραμε πόσο γρήγορα θα συμβεί το ίδιο φαινόμενο και με τα κινητά, ούτε πόσο επικίνδυνο θα μπορούσε να γίνει.

Αρχικά, θα βοηθήσει να γνωρίζουμε, τι ακριβώς είναι το Malware για τα κινητά. Ουσιαστικά, δε διαφέρει ιδιαίτερα από το Malwares που ήδη γνωρίζουμε. Στην πραγματικότητα, είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που κατεβάζουμε στο κινητό μας.

Αν και συνήθως, οι περισσότεροι χρήστες κατεβάζουν εφαρμογές, οι οποίες είναι ελεγμένες από τα γνωστά App Stores. Κάποιες φορές κατεβάζουν αρχεία από άλλα site, που τυχαίνει να περιέχουν κάποιο malware.

Malware

Πολύ συχνά, ανοίγοντας ένα email ή μπαίνοντας σε ένα μη ασφαλές site, υπάρχει περίπτωση να κολλήσετε κάποιον ιό. Ο ιός τότε κάνει χρήση της συσκευής κατά βούληση.

Αρκετά πιθανό σενάριο είναι και το mobile phishing. Αυτό συμβαίνει γιατί σήμερα οι κινητές συσκευές είναι ικανές να αντικαταστήσουν επάξια τους υπολογιστές όταν δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι, και οι τακτικές των hackers έχουν αλλάξει. Χρησιμοποιούν εφαρμογές, οι οποίες είναι διαθέσιμες στο κινητό τηλέφωνο, για να εξαπατήσουν τους χρήστες και να τους αποσπάσουν αριθμούς λογαριασμών, προσωπικές πληροφορίες και κωδικούς πρόσβασης.

Άλλες φορές είναι υπό την μορφή trojan. Δηλαδή συγκεκαλυμμένοι ιοί πίσω από φαινομενικά αθώα αρχεία. Οι συγκεκριμένοι όταν βρουν πρόσβαση στη συσκευή, εκμεταλλεύονται ό,τι πληροφορία μπορούν να εκμαιεύσουν.

Προς έκπληξή πολλών, οι περιηγητές των κινητών δεν είναι ασφαλείς. Κάτι που μοιάζει απλό θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει φθορά εισάγοντας κάποιο malware στη συσκευή σας.

Πάντα όμως υπάρχει λύση και μάλλον και σε αυτή την περίπτωση η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη.

Χρησιμοποιείστε κάποιο λογισμικό ασφάλειας κινητού τηλεφώνου, όπως θα χρησιμοποιούσατε antivirus στον υπολογιστή σας.

Μην κατεβάζετε αρχεία από άλλα site, παρά μόνο από τα επίσημα App Stores.

Κάνετε τα updates των εφαρμογών σας. Η ανανεωμένη έκδοση της κάθε εφαρμογής είναι πάντα πιο ενημερωμένη από την προηγούμενη, κάτι που βοηθάει την αποφυγή malware.

Αν η πρόληψη δεν έγινε ολοκληρωμένα ή αν δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει τους επίδοξους hackers, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό για να επιλύσει το ζήτημα σας.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS