Μετά την εκτελεστική εντολή που εξέδωσε ο Πρόεδρος Trump, όλο και περισσότερες εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να συμμορφώνονται με τη διαταγή, αναστέλλοντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους με την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Huawei.
Η πρώτη εταιρεία που συμμορφώθηκε με την διαταγή ήταν η Google, η οποία διέκοψε την άδεια χρήσης του Android από τη Huawei. Εκτός όμως από την Google πολλές ακόμα εταιρείες έχουν ακολουθήσει αυτό το δρόμο, ορισμένες εκ των οποίων μάλιστα δεν έχουν την έδρα τους στη Αμερική.
Ακολουθούν οι εταιρείες που έχουν διακόψει τη συνεργασία τους με τη Huawei έως τώρα:
TikTok: Μήνυση από 13 πολιτείες γιατί βλάπτει τα παιδιά
Τι πρέπει να ελέγξετε πριν σαρώσετε ένα QR code;
Εξερεύνηση του Άρη από ανθρώπους έως το 2035
Google – προμήθειες λογισμικού Android
Intel – προμήθειες server chip
Broadcom – προμήθειες εξαρτημάτων για εξοπλισμό δικτύου
Qualcomm – προμήθειες CPU και modem chip για smartphones
Xilinx – προμήθειες προγραμματιζόμενων chip για συσκευές δικτύωσης
Lumentum Holdings – προμήθειες mobile ανταλλακτικών
ARM Holdings – κορυφαίος σχεδιαστής chip κινητής τηλεφωνίας
Infineon Technologies – προμήθειες chip
EE Limited – η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης
Vodafone – κορυφαίος φορέας κινητής τηλεφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η Microsoft, η οποία παρέχει το λογισμικό των Windows στην Huawei, δεν ανήκει ακόμα στις εταιρείες που έχουν κάνει εμπάργκο στην κινεζική εταιρεία. Δεν έχει ανακοινώσει καμία απαγόρευση, αλλά έχει αφαιρέσει από τη λίστα των προϊόντων της φορητούς υπολογιστές της Huawei από την ιστοσελίδα της.
Όσον αφορά στα chip που χρησιμοποιούνται μέσα στους φορητούς υπολογιστές της Huawei, κατασκευάζονται από την Intel ή την AMD που είναι και οι δύο εταιρείες των ΗΠΑ, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στην εταιρεία.
Σχετικά με το κομμάτι του λογισμικού, είναι πιθανό ότι η Huawei θα καταφέρει να ανταποκριθεί με δικά της μέσα, ακόμα και αν συνεχιστεί η απαγόρευση της συνεργασίας.
Όμως τα γεγονός ότι η ARM που ανήκει στην SoftBank, έχει επίσης σταματήσει τις δραστηριότητές της με την Huawei, θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την εταιρεία, καθώς σχεδόν κάθε chip που χρησιμοποιείται στα smartphone βασίζεται στο σχεδιασμό της ARM.
Παρόλο που η ARM δεν έχει ως έδρα τις ΗΠΑ, έχει προχωρήσει σε αυτή την κίνηση γιατί ορισμένα από τα σχέδια της περιέχουν τεχνολογία που προέρχεται από τις ΗΠΑ, ενώ διαθέτει και αρκετά γραφεία εκεί.
Το ίδιο ισχύει και για την Γερμανική Infineon Technologies, η οποία αναφέρει ότι ορισμένες από τις προμήθειές της προέρχονται από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, αν η Huawei κάνει ορισμένες απαραίτητες προσαρμογές, θα μπορέσει να συνεχίσει τη συνεργασία της μαζί της, καθώς πολλά από τα προϊόντα δεν προέρχονται από τις ΗΠΑ.
Η Huawei βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή του 5G. Βασίζεται όμως επί του παρόντος σε πολλούς αμερικανικούς προμηθευτές, που μπορούν να προσφέρουν ποιοτικά εξαρτήματα σε προσιτές τιμές.
Εάν λοιπόν ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχιστεί, ίσως η εταιρεία αντιμετωπίσει προβλήματα και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Κίνα.