ΑρχικήHow ToΟι hackers εκμεταλλεύονται τα routers για να κλέψουν δεδομένα-Τρόποι προστασίας

Οι hackers εκμεταλλεύονται τα routers για να κλέψουν δεδομένα-Τρόποι προστασίας

hackersΚάποιοι ερευνητές, από τη Nationwide Building Society, αποφάσισαν να κάνουν μια μελέτη για να δουν τους τρόπους με τους οποίους οι hackers προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των θυμάτων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 17% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα (πάνω από 2.000 άτομα), δεν πιστεύουν ότι οι hackers μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα routers τους για να τους κατασκοπεύσουν και να κλέψουν πληροφορίες.

Περίπου οι μισοί καταναλωτές (47%), όταν αγοράζουν ένα router, δεν αλλάζουν τον κωδικό πρόσβασης. Το 32% εκείνων που έχουν αλλάξει τον κωδικό, παραδέχονται ότι δεν το έκαναν αμέσως μόλις αγόρασαν το router. Για κάποιο διάστημα χρησιμοποιούσαν τον προεπιλεγμένο κωδικό.

Ένας μη σωστός κωδικός πρόσβασης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Οι hackers έχουν αναπτύξει πολλές μεθόδους για να σπάνε αδύναμους ή συνηθισμένους κωδικούς.

Το 39% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο λόγος που δεν έχουν αλλάξει κωδικό στο router τους είναι ότι δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Αλλά ένα τεράστιο ποσοστό (47%) από εκείνους που το έχουν αλλάξει, χρησιμοποιούν πολύ απλούς και συνηθισμένους κωδικούς, που μπορούν εύκολα να προβλεφθούν και άρα να σπάσουν. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν κάποιος χρησιμοποιεί το ίδιο password για πολλές διαφορετικές υπηρεσίες.

Οι ερευνητές προτείνουν στους χρήστες να χρησιμοποιούν δύσκολους κωδικούς και να τους αλλάζουν μετά από ένα χρονικό διάστημα, για να είναι σίγουροι ότι είναι πιο ασφαλείς.

Μπορεί οι άνθρωποι να μην πιστεύουν ότι οι hackers μπορούν να χρησιμοποιήσουν το router τους και να τους κάνουν κακό, στην πραγματικότητα, όμως, οι hackers μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, αν αποκτήσουν πρόσβαση. Μπορούν να ανακατευθύνουν το χρήστη σε κακόβουλα sites ή να τον κάνουν να κατεβάσει κάποιο κακόβουλο λογισμικό, να καταστρέψουν το router, ακόμα και να χρησιμοποιήσουν ένα router για να επιτεθούν σε άλλους, κρύβοντας με αυτό τον τρόπο τα ίχνη τους.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, που χρησιμοποιούν δημόσιο Wi-Fi για να συνδεθούν στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τα δεδομένα τους, αφού το δημόσιο Wi-Fi μπορεί πιο εύκολα να παραβιαστεί από hackers.

Περίπου του 23% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν κάνει τραπεζικές συναλλαγές ηλεκτρονικά ή έχουν χρησιμοποιήσει τραπεζικές εφαρμογές, όντας συνδεδεμένοι σε δημόσιο Wi-Fi. Αυτό μπορεί να έχει θέσει σε κίνδυνο τα οικονομικά τους δεδομένα. Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι που το έκαναν αυτό (38%) ήταν ηλικίας 25-34.

Επίσης, πολλοί μπαίνουν στα email τους, ενώ βρίσκονται σε δημόσιο δίκτυο (56% των συμμετεχόντων). Οι hackers μπορούν να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες, που παίρνουν από τα email, και να εξαπατήσουν το χρήστη. Για παράδειγμα, αν ξέρουν ότι κάποιος πρέπει να κάνει μια πληρωμή, οι hackers μπορούν να τον εξαπατήσουν και να πάρουν τα χρήματα αυτοί.

Τα routers παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ασφάλεια των δεδομένων μας. Αν δεν το λάβουμε υπόψη μας, μπορούμε να θέσουμε σε σοβαρό κίνδυνο προσωπικές πληροφορίες και οικονομικά δεδομένα.

Πολλές φορές είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε δημόσιο δίκτυο για να κάνουμε μια επείγουσα δουλειά, αλλά αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο. Οι hackers είναι πάντα σε εγρήγορση και περιμένουν μια λάθος κίνηση.

Συμβουλές προστασίας των δεδομένων

  1. Αλλαγή κωδικού πρόσβασης του router: Ο προεπιλεγμένος κωδικός πρόσβασης δεν είναι τυχαίος. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τον αλλάξετε και να χρησιμοποιήσετε ένα πιο δύσκολο και περίπλοκο κωδικό.
  2. Τακτική εκτέλεση firmware patches: Οι ενημερώσεις του router είναι το ίδιο σημαντικές με τις ενημερώσεις του υπολογιστή μας. Πρέπει να κάνουμε ενημερώσεις για να προστατευόμαστε από τις νέες απειλές.
  3. Αποφυγή χρήσης ευαίσθητων πληροφοριών κατά τη σύνδεση σε δημόσιο Wi-Fi: Οι hackers μπορούν να παραβιάσουν εύκολα τα δημόσια δίκτυα, γι’ αυτό δεν πρέπει να εισάγουμε προσωπικά ή οικονομικά δεδομένα, όταν συνδεόμαστε σε αυτά. Όπου είναι δυνατό, είναι καλό να χρησιμοποιούμε ένα VPN.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS