ΑρχικήsecurityΒοήθησε έναν hacker...Συνδέσου απλά σε ένα δημόσιο Wi-Fi!

Βοήθησε έναν hacker…Συνδέσου απλά σε ένα δημόσιο Wi-Fi!

Το δημόσιο Wi-Fi είναι ο πιο εύκολος στόχος μιας man-in-the-middle επίθεσης. Τα δίκτυα αυτά είναι ανοικτά στο ευρύ κοινό και δεν σκανάρονται για πιθανές παραβιάσεις. Όταν ένας hacker συνδέεται σε ένα δημόσιο δίκτυο, μπορεί να δει όλες τις συσκευές που το μοιράζονται επίσης. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να στοχεύσει μια συγκεκριμένη συσκευή και να παρέμβει στις επικοινωνίες της. Μόλις εισχωρήσει στις επικοινωνίες , είναι σε θέση να κλέψει τις πληροφορίες του θύματος. Μέσω του phishing και άλλων social engineering μεθόδων, είναι τώρα πολύ εύκολο να κλαπούν τα ευαίσθητα δεδομένα σας.

Ένας από τους κινδύνους που ενέχει η χρήση ενός δημόσιου δικτύου Wi-Fi είναι ότι τα δεδομένα σχετικά με αυτό το είδος ανοικτής σύνδεσης είναι συχνά μη κρυπτογραφημένα αφήνοντάς σας ευάλωτους σε μια επίθεση man-in-the-middle (MITM). Τι είναι το MITM; Είναι όταν ένας κυβερνοεγκληματίας εκμεταλλεύεται ένα ελάττωμα ασφαλείας στο δίκτυο για να υποκλέψει δεδομένα.

Ουσιαστικά, αυτό δίνει πρόσβαση στον hacker να ξεγελάσει κάθε πληροφορία που περνάει ανάμεσα σε εσάς και τις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε – λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητες περιήγησης, τα στοιχεία σύνδεσης λογαριασμού και τις συναλλαγές αγοράς.

Ένας άλλος κίνδυνος χρήσης δημόσιου Wi-Fi είναι ότι μπορείτε να συνδεθείτε μέσω ενός hot router. Πρόκειται για ένα ανοικτό hotspot, συνήθως με ένα όνομα παρόμοιο με αυτό ενός νόμιμου hotspot, το οποίο οι κυβερνοεγκληματίες έχουν δημιουργήσει για να προσελκύσουν τους ανθρώπους να συνδεθούν στο δίκτυό τους. Μόλις ένα θύμα συνδεθεί με το αθέμιτο hotspot Wi-Fi, ο hacker μπορεί στη συνέχεια να παρακολουθεί τη κίνηση σας στο διαδίκτυο και να χρησιμοποιήσει εργαλεία για την έγχυση κακόβουλου λογισμικού στις συνδεδεμένες συσκευές.

Γνωρίζατε ότι το 60% των καταναλωτών πιστεύουν ότι η χρήση του δημόσιου Wi-Fi είναι πιο επικίνδυνο από τη χρήση δημόσιας τουαλέτας; Ωστόσο, ενώ η έκθεση Norton Cybersecurity Insights αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν τους κινδύνους του δημόσιου Wi-Fi, η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι άνθρωποι δεν φροντίζουν για την ασφάλεια τους και είναι απρόσεκτοι στην καθημερινότητα τους.

Wi-Fi

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που σας βοηθούν να κάνετε πιο δύσκολο για τους κυβερνοεγκληματίες να κλέψουν τις πληροφορίες σας στο δημόσιο Wi-Fi:

  • Αποφύγετε τη σύνδεση στο δημόσιο Wi-Fi. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα δημόσιο σημείο πρόσβασης Wi-Fi, χρησιμοποιήστε επίσης ένα VPN για να ασφαλίσετε τη σύνδεσή σας.
  • Μην συνδεθείτε σε ιστότοπους που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης και περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες όταν χρησιμοποιείτε μια δημόσια Wi-Fi σύνδεση – για παράδειγμα, σε ιστότοπους τραπεζικής και κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
  • Διατηρήστε το λογισμικό σας ενημερωμένο σε όλες τις συσκευές σας – ακόμα και στα κινητά σας – για να αποφύγετε πιθανές μολύνσεις από ιούς ή κακόβουλο λογισμικό εάν χρησιμοποιείτε ασύρματα δημόσια Wi-Fi.

Γιατί το VPN είναι δυνατός σύμμαχος της ασφάλειας σας;

Ένα VPN δημιουργεί μια “ασφαλή σήραγγα” όπου τα δεδομένα που αποστέλλονται μέσω μιας σύνδεσης Wi-Fi είναι κρυπτογραφημένα, καθιστώντας ασφαλές ότι στέλνεται προς και από τη συσκευή σας.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS