ΑρχικήsecurityΑρχείο Windows ίσως συλλέγει ευαίσθητα δεδομένα από τα Windows 8 και μετά

Αρχείο Windows ίσως συλλέγει ευαίσθητα δεδομένα από τα Windows 8 και μετά

WindowsΥπάρχει ένα αρχείο Windows που ονομάζεται WaitList.dat το οποίο συλλέγει κρυφά τους κωδικούς πρόσβασης και τις πληροφορίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, με τη βοήθεια της υπηρεσίας Index Search για Windows.

Ο ειδικός του Digital Forensics and Incident Response (DFIR), Barnaby Skeggs ανακάλυψε για πρώτη φορά την πληροφορία σχετικά με το αρχείο το 2016, αλλά δεν έλαβε μεγάλη προσοχή. Ωστόσο, μετά από μια νέα και αποκλειστική συνέντευξη με το ZDNet – φαίνεται ότι το αρχείο αυτό στην πραγματικότητα είναι αρκετά επικίνδυνο.

Τα άτομα που έχουν στην κατοχή τους ένα Windows PC με οθόνη αφής ή ένα laptop με γραφίδα, είναι επιρρεπείς στους κινδύνους αυτού του αρχείου Windows. Συγκεκριμένα, σε κίνδυνο βρίσκονται οι χρήστες που έχουν ενεργοποιήσει το εργαλείο handwriting recognition το οποίο μεταφράζει αυτόματα τις μουντζούρες στην οθόνη αφής σε μορφή κειμένου.

Ουσιαστικά, το αρχείο βρίσκεται εκεί για να βελτιώσει την ακρίβεια της αναγνώρισης ενός χειρόγραφου, ώστε να βρει καλύτερες προτάσεις. Ωστόσο, ενώ το κάνετε αυτό, το αρχείο αρχίζει να αποθηκεύει το πραγματικό κείμενο από τα e-mail σας και τα έγγραφα του office.

“Μόλις ενεργοποιηθεί (το εργαλείο handwriting recognition), το κείμενο από κάθε έγγραφο και email που επηρεάζεται από την υπηρεσία Windows Search Indexer αποθηκεύεται στο WaitList.dat.” λέει ο Skeggs.

Ο Skeggs αναφέρει επίσης ότι το WatList.dat περιέχει ένα απόσπασμα από κάθε αναγνωρισμένο κείμενο, ακόμη και αν το αρχικό αρχείο / πηγή έχει διαγραφεί ή αφαιρεθεί από το σύστημα.

Στο tweet του τον περασμένο μήνα, ο Barnaby επεσήμανε επίσης τους κρίσιμους κινδύνους που ενέχει αυτό το αρχείο. Είπε ότι αν ένας εισβολέας ήθελε να συλλέξει ευαίσθητα δεδομένα από έναν χρήστη, αντί να ψάξει ολόκληρο το δίσκο για ιδιωτικές πληροφορίες, θα χρειαζόταν μόνο το WaitList.dat και θα αναζητούσε κωδικούς πρόσβασης χρησιμοποιώντας απλές εντολές PowerShell.

Η προεπιλεγμένη τοποθεσία του αρχείου είναι:

C:\Users\%User%\AppData\Local\Microsoft\InputPersonalization\TextHarvester\WaitList.

Το χαρακτηριστικό handwriting recognition υπάρχει από τα Windows 8, που σημαίνει ότι η ευπάθεια υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, αν δεν αποθηκεύετε πολύτιμες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης ή email στον υπολογιστή σας, δεν είναι πολύ πιθανό να επηρεαστείτε σε μεγάλο βαθμό.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS