Όσοι παρακολουθούν πολύ πορνό, πέφτουν πιο συχνά θύματα phishing
infosec

Όσοι παρακολουθούν πολύ πορνό, πέφτουν πιο συχνά θύματα phishing

Οι ιστότοποι για ενηλίκους είναι επιρρεπείς σε διάφορες κακόβουλες λειτουργίες και απειλές στον κυβερνοχώρο και μια νέα έρευνα από την...
Read More
infosec

Το πολύ κρίσιμο Drupal RCE σφάλμα επηρεάζει εκατομμύρια websites

Οι διαχειριστές πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα ενημέρωση για να διορθώσουν μια ευπάθεια απομακρυσμένης εκτέλεσης κώδικα. Η πλατφόρμα του συστήματος...
Read More
infosec

OkCupid: Η ιστοσελίδα γνωριμιών εκθέτει προσωπικά δεδομένα!

Σύμφωνα με αρκετές δημοσιεύσεις ειδικών, η ιστοσελίδα γνωριμιών, OkCupid, διαθέτει ευπάθεια εντός της εφαρμογής που μπορεί να επιτρέψει στους hackers...
Read More
infosec

7ο Συνέδριο Security Project: Οι Νέες Τεχνολογίες για την Ασφάλεια

Στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Security Project (www.securityproject.gr) - που διοργανώνεται από την Smart Press και το περιοδικό Security Manager...
Read More
infosec

Cisco: Διορθώνει root holes στο HyperFlex και περισσότερα σφάλματα ασφαλείας

Η Cisco εξέδωσε την Τετάρτη μια δέσμη security updates, τα οποία, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το συντομότερο δυνατό. Υπάρχουν συνολικά...
Read More
Latest Posts

Αρχείο Windows ίσως συλλέγει ευαίσθητα δεδομένα από τα Windows 8 και μετά

WindowsΥπάρχει ένα αρχείο Windows που ονομάζεται WaitList.dat το οποίο συλλέγει κρυφά τους κωδικούς πρόσβασης και τις πληροφορίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, με τη βοήθεια της υπηρεσίας Index Search για Windows.

Ο ειδικός του Digital Forensics and Incident Response (DFIR), Barnaby Skeggs ανακάλυψε για πρώτη φορά την πληροφορία σχετικά με το αρχείο το 2016, αλλά δεν έλαβε μεγάλη προσοχή. Ωστόσο, μετά από μια νέα και αποκλειστική συνέντευξη με το ZDNet – φαίνεται ότι το αρχείο αυτό στην πραγματικότητα είναι αρκετά επικίνδυνο.

Τα άτομα που έχουν στην κατοχή τους ένα Windows PC με οθόνη αφής ή ένα laptop με γραφίδα, είναι επιρρεπείς στους κινδύνους αυτού του αρχείου Windows. Συγκεκριμένα, σε κίνδυνο βρίσκονται οι χρήστες που έχουν ενεργοποιήσει το εργαλείο handwriting recognition το οποίο μεταφράζει αυτόματα τις μουντζούρες στην οθόνη αφής σε μορφή κειμένου.

Ουσιαστικά, το αρχείο βρίσκεται εκεί για να βελτιώσει την ακρίβεια της αναγνώρισης ενός χειρόγραφου, ώστε να βρει καλύτερες προτάσεις. Ωστόσο, ενώ το κάνετε αυτό, το αρχείο αρχίζει να αποθηκεύει το πραγματικό κείμενο από τα e-mail σας και τα έγγραφα του office.

«Μόλις ενεργοποιηθεί (το εργαλείο handwriting recognition), το κείμενο από κάθε έγγραφο και email που επηρεάζεται από την υπηρεσία Windows Search Indexer αποθηκεύεται στο WaitList.dat.» λέει ο Skeggs.

Ο Skeggs αναφέρει επίσης ότι το WatList.dat περιέχει ένα απόσπασμα από κάθε αναγνωρισμένο κείμενο, ακόμη και αν το αρχικό αρχείο / πηγή έχει διαγραφεί ή αφαιρεθεί από το σύστημα.

Στο tweet του τον περασμένο μήνα, ο Barnaby επεσήμανε επίσης τους κρίσιμους κινδύνους που ενέχει αυτό το αρχείο. Είπε ότι αν ένας εισβολέας ήθελε να συλλέξει ευαίσθητα δεδομένα από έναν χρήστη, αντί να ψάξει ολόκληρο το δίσκο για ιδιωτικές πληροφορίες, θα χρειαζόταν μόνο το WaitList.dat και θα αναζητούσε κωδικούς πρόσβασης χρησιμοποιώντας απλές εντολές PowerShell.

Η προεπιλεγμένη τοποθεσία του αρχείου είναι:

C:\Users\%User%\AppData\Local\Microsoft\InputPersonalization\TextHarvester\WaitList.

Το χαρακτηριστικό handwriting recognition υπάρχει από τα Windows 8, που σημαίνει ότι η ευπάθεια υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, αν δεν αποθηκεύετε πολύτιμες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης ή email στον υπολογιστή σας, δεν είναι πολύ πιθανό να επηρεαστείτε σε μεγάλο βαθμό.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *