ΑρχικήsecurityΟ Julian Assange, ιδρυτής του WikiLeaks, συνελήφθη από τις αρχές του Λονδίνου!

Ο Julian Assange, ιδρυτής του WikiLeaks, συνελήφθη από τις αρχές του Λονδίνου!

Ο Julian Assange, ο ιδρυτής του WikiLeaks, ο οποίος έχει κυκλοφορήσει κρυφά και εμπιστευτικά έγγραφα που έχουν ενοχλήσει, κατά καιρούς, την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, τέθηκε υπό κράτηση την Πέμπτη μετά την έξωση του από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου έζησε για σχεδόν επτά χρόνια.

Ο κ. Assange, ο οποίος γεννήθηκε στην Αυστραλία, δημιούργησε το WikiLeaks ως μέσο για την ανώνυμη δημοσίευση μυστικών εγγράφων. Το 2010 κέρδισε τεράστια προσοχή, απελευθερώνοντας άφθονα εμπιστευτικά / στρατιωτικά αμερικανικά έγγραφα και βίντεο για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Μια από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις του Wikileaks πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εκλογικής εκστρατείας του 2016, όπου απελευθέρωσε χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα που είχαν κλαπεί από τα ηλεκτρονικά συστήματα του Democratic National Committee, οδηγώντας σε μια σειρά από αποκαλύψεις που ενόχλησαν το κόμμα της Χίλαρι Κλίντον. Οι ερευνητές των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσαν ότι τα συστήματα είχαν χακαριστεί από Ρώσους πράκτορες.

WikiLeaks

Η Metropolitan Police δήλωσε ότι ο κ. Assange συνελήφθη από αξιωματικούς της πρεσβείας σε ένταλμα που είχε εκδοθεί από το Westminster Magistrates’ Court το 2012, επειδή δεν είχε παρουσιαστεί στο δικαστήριο.

  • Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών υπέβαλε ποινική δίωξη εναντίον του κ. Assange σχετικά με τη δημοσίευση εμπιστευτικών εγγράφων, τα οποία οι εισαγγελείς δημοσιοποίησαν τον Νοέμβριο.
  • Αντιμετωπίζει, επίσης, κατηγορία στο βρετανικό δικαστήριο επειδή δεν έδωσε το παρόν στη δίκη του.
  • Επιπρόσθετα, όπως προαναφέραμε, ο κ. Assange κατηγορείται ότι έχει βοηθήσει την Ρωσία να διαβρώσει στις προεδρικές εκλογές του 2016 δημοσιεύοντας κλεμμένο υλικό από τους υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος (Democratic Party).

Τον Ιούλιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης καταδίκασε 12 Ρώσους αξιωματούχους για την hacking επίθεση ενώ υποστηρίζεται ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς ενεργούσε σε συνεργασία με το WikiLeaks.

Ο κ. Assange κατέφυγε στην πρεσβεία τον Ιούνιο του 2012 για να αποφύγει την σύλληψη του στη Σουηδία σχετικά με καταγγελίες που εκκρεμούν εις βάρος του για σεξουαλική επίθεση. Επέμεινε ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι ψευδείς και ότι ήταν σκόπιμες με στόχο την παγίδευση του από την αμερικανικές αρχές.

Αν και η Σουηδία έχει αποσύρει το ένταλμα σύλληψης για τον κ. Assange, οι εισαγγελείς τόνισαν ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμα.

Assange

Το 2012, ο Assange, δέχτηκε άσυλο από το Εκουαδόρ αλλά υπήρξε εριστικός στις σχέσεις του με τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Ο Paul Manafort, ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Trump, ο οποίος έκτοτε καταδικάστηκε για οικονομικά εγκλήματα, δήλωσε ότι το 2017 προσφέρθηκε να παραδώσει τον κ. Assange στις αμερικανικές αρχές, μια συμφωνία που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Τον Δεκέμβριο του 2017, το Εκουαδόρ έδωσε ιθαγένεια στο κ. Assange προορίζοντας τον για διορισμό σε διπλωματική θέση στη Ρωσία, αλλά η βρετανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι εάν έφευγε από την πρεσβεία, δεν θα είχε πλέον διπλωματική ασυλία.

Αξίζει αν σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση του Εκουαδόρ δήλωσε τον περασμένο Μάρτιο την διακοπή πρόσβασης στο διαδίκτυο για τον κ. Assange επειδή προσπαθούσε να επηρεάσει πολιτικά την κοινή γνώμη διαφόρων χωρών.

Εκείνος, ως αντίποινα, τον Οκτώβριο μηνύει την κυβέρνηση του Εκουαδόρ, για παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS