ΑρχικήinetΟ Trump δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει σύντομα τεχνολογία 6G

Ο Trump δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει σύντομα τεχνολογία 6G

6GΑυτές τις μέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση για το 5G, την πιο πρόσφατη γενιά ασύρματου δικτύου. Η Samsung ανακοίνωσε, την Τετάρτη, το πρώτο της τηλέφωνο 5G, το S10. Η Qualcomm ανακοίνωσε ένα νέο μόντεμ 5G την Τρίτη. Αλλά ο Πρόεδρος Trump στοχεύει υψηλότερα. “Θέλω 5G, και ακόμη και 6G, τεχνολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες το συντομότερο δυνατόν”, γράφει ο Trump σε ένα tweet παροτρύνοντας τους υπεύθυνους να λάβουν γρήγορα δράση. “Είναι πολύ πιο ισχυρό, πιο γρήγορο και πιο έξυπνο από το ισχύον πρότυπο”.

Ο Trump, όμως, δεν πρόκειται να δει την 6G τεχνολογία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ακόμα κι αν κερδίσει ξανά τις εκλογές. Ο 3GPP, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τις τεχνολογίες ασύρματων δικτύων, άρχισε να εργάζεται για το πρότυπο 5G το 2011 και δεν το έχει ολοκληρώσει εντελώς ακόμη. Καμία ομάδα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να δουλεύει πάνω σε ένα πρότυπο 6G. Θα χρειαστεί πιθανόν μια δεκαετία ή και περισσότερο για να φτάσουμε στην τεχνολογία 6G.

Μερικοί ερευνητές δουλεύουν σκληρά για μια τεχνολογία που θα μπορούσε να υποστηρίξει το 6G: terahertz wireless. “Είμαι ευτυχής που μιλάει (ο Trump) γι ‘αυτό”, λέει ο Theodore Rappaport, διευθυντής του προγράμματος NYU Wireless στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. “Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για το τι θα είναι το 6G”.

Το 5G δεν είναι μόνο μια τεχνολογία ή ένα πρότυπο αλλά, μάλλον, ένας συνδυασμός διαφορετικών τεχνολογιών. Η τεχνολογία 5G που έχει τραβήξει την περισσότερη προσοχή ονομάζεται millimeter wave. Το millimeter wave αναφέρεται στο τμήμα του ασύρματου φάσματος πάνω από 24 GHz, όπου υπάρχει άφθονο αχρησιμοποίητο εύρος ζώνης που θα μπορούσε να προσφέρει πολύ γρήγορες ασύρματες ταχύτητες.

Το ασύρματο Terahertz, το οποίο είναι λίγο άγνωστο, αναφέρεται τεχνικά σε οτιδήποτε μεταξύ 30 GHz και 3 THz. Όμως ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως για οτιδήποτε πάνω από 100 GHz, εξηγεί ο Sundeep Rangan, διευθύνων σύμβουλος του προγράμματος NYU Wireless. Ο Rangan και οι συνάδελφοί του θέλουν να καταστήσουν δυνατή την αξιοποίηση του τεράστιου εύρους ζώνης, που θα διατίθεται σε αυτές τις πολύ υψηλές συχνότητες, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως.

Την Πέμπτη, ο FCC ανακοίνωσε μια πρόταση για άνοιγμα μιας τεράστιας ποσότητας φάσματος πάνω από 95 GHz για πειραματική χρήση. Το συμπέρασμα, λέει ο Rappaport, είναι ότι οι συχνότητες terahertz θα μπορούσαν να είναι τόσο γρήγορες όσο οι ενσύρματες συνδέσεις.

Ο Rangan δεν μπορεί να πει σίγουρα ότι ο 3GPP θα περιλαμβάνει ασύρματη τεχνολογία terahertz ως μέρος μιας ενδεχόμενης προδιαγραφής 6G, αλλά λέει ότι είναι ένα σημαντικό σημείο, στο οποίο επικεντρώνεται η έρευνα.

Εκτός από τα ασύρματα δίκτυα 6G, οι συχνότητες terahertz θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες σε συστήματα ραντάρ για αυτο-οδηγούμενα οχήματα. Τα ραντάρ μετρούν την απόσταση των αντικειμένων αποστέλλοντας ραδιοκύματα. Τα σημερινά ραντάρ δεν είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης ενός αντικειμένου, εξηγεί ο Rangan, οπότε τα συστήματα αυτό-οδήγησης τείνουν τώρα να χρησιμοποιούν το lidar, το οποίο χρησιμοποιεί λέιζερ αντί για ραδιοκύματα, για μεγαλύτερη ακρίβεια. Όμως, τα ραντάρ που χρησιμοποιούν ραδιοκύματα terahertz μπορεί να λειτουργούν το ίδιο καλά με τα συστήματα lidar, ενώ επίσης κοστίζουν λιγότερο.

Ο Rappaport αναφέρει ότι η μετάβαση από το 5G σε 6G θα μπορούσε να συμβεί πιο γρήγορα από τη μετάβαση σε 5G. Αλλά σίγουρα θα πάρει κάποια χρόνια για να αναπτυχθούν όλες οι τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για να γίνει πραγματικότητα το 6G. Ακόμα και ο συνδυασμός των προσπαθειών του ακαδημαϊκού κόσμου και της βιομηχανίας δεν θα επιτρέψουν στο Trump να κάνει σύντομα δημοσιεύσεις στο twitter, σε ένα τηλέφωνο 6G.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS