ΑρχικήHow ToΠώς να ρυθμίσετε ένα Raspberry Pi χωρίς να συνδεθεί σε οθόνη

Πώς να ρυθμίσετε ένα Raspberry Pi χωρίς να συνδεθεί σε οθόνη

Pi Τα Raspberry Pis είναι πολύ βολικά γιατί είναι φθηνά και μικρά, αλλά η σύνδεσή τους με την οθόνη, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι τους απαιτεί πολύ περισσότερο χώρο και χρήμα. Εάν απλώς προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε το Pi σας για προγραμματισμό ή για να ελέγχετε συσκευές, όπως τα φώτα, τους κινητήρες και τους αισθητήρες, δεν χρειάζεται να το συνδέσετε σε μια οθόνη, επειδή μπορείτε να ελέγξετε το σύστημα εξ’ αποστάσεως χρησιμοποιώντας ένα VNC ή SSH client στον κύριο υπολογιστή σας. Ονομάζουμε αυτή τη ρύθμιση χωρίς οθόνη “headless” Raspberry Pi.

Από προεπιλογή, το επίσημο λειτουργικό σύστημα του Raspberry Pi, το Raspbian, εγκαθίσταται με όλες τις μορφές απομακρυσμένης πρόσβασης απενεργοποιημένες. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να συνδεθείτε σε μια οθόνη για να τις ενεργοποιήσετε. Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα headless Raspberry Pi για απομακρυσμένη πρόσβαση.

Εγκατάσταση του Raspbian στην κάρτα microSD

  1. Τοποθετήστε μια κάρτα microSD στον υπολογιστή σας. Η κάρτα σας πρέπει να είναι 8GB ή μεγαλύτερη (η lite έκδοση του Raspbian θα χρησιμοποιεί λιγότερο χώρο).
  2. Κατεβάστε το Raspbian σε μορφή .zip. Προτιμήστε την πλήρη και όχι την lite έκδοση.
  3. Εγκαταστήστε και ξεκινήστε το Etcher.
  4. Κάντε κλικ στο κουμπί Select image και επιλέξτε το αρχείο .zip που μόλις κατεβάσατε.
  5. Κάντε κλικ στο κουμπί Flash.

Το Etcher θα χρειαστεί μερικά λεπτά για να εγκαταστήσει το Raspbian στην κάρτα microSD σας. Όταν ολοκληρωθεί – τουλάχιστον στα Windows – θα δείτε μια σειρά ειδοποιήσεων που σας ζητούν να διαμορφώσετε την κάρτα. Κλείστε αυτά τα παράθυρα ή πατήστε «ακύρωση» (διαφορετικά, θα διαμορφωθεί μέσω του λειτουργικού συστήματος).

  1. Γράψτε ένα κενό αρχείο κειμένου με το όνομα “ssh” (χωρίς επέκταση αρχείου) στον κατάλογο της κάρτας. Όταν βλέπει το “ssh” στην πρώτη εκκίνηση, το Raspbian θα ενεργοποιήσει αυτόματα το SSH (Secure Socket Shell), το οποίο θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε απομακρυσμένη πρόσβαση στη γραμμή εντολών Pi από τον υπολογιστή σας.
  2. Διαμορφώστε μια σύνδεση δικτύου για το Raspberry Pi.

Παρόλο που έχετε ενεργοποιήσει το SSH, το οποίο θα σας επιτρέψει να συνδεθείτε και να εκδώσετε εντολές τερματικού, χρειάζεστε ακόμα έναν τρόπο να φτάσετε στο Pi σας. Μπορείτε να συνδεθείτε μέσω Wi-Fi / Ethernet, μέσω άμεσης σύνδεσης  Ethernet ή μέσω άμεσης σύνδεσης USB. Ακολουθούν οι οδηγίες για το κάθε ένα.

Headless Wi-Fi / Ethernet

Για να ρυθμίσετε μια σύνδεση Wi-Fi στο headsless Raspberry Pi, δημιουργήστε ένα αρχείο κειμένου με το όνομα wpa_supplicant.conf και τοποθετήστε το στον κατάλογο της κάρτας microSD. Θα χρειαστεί να βάλετε το ακόλουθο κείμενο στο αρχείο:

country=US
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1
network={
ssid=”your_wifi_ssid”
scan_ssid=1
psk=”your_wifi_password”
key_mgmt=WPA-PSK
}

Αλλάξτε τη χώρα σε “GB” για το Ηνωμένο Βασίλειο ή σε έναν άλλο κωδικό χώρας, για διαφορετική χώρα, και γράψτε το πραγματικό SSID και τον κωδικό πρόσβασής σας. Μετά την εκκίνηση, το Raspbian θα σας συνδέσει σε αυτό το δίκτυο. Ωστόσο, εάν βρίσκεστε σε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, που απαιτεί να κάνετε κλικ στην επιλογή “Ok” σε μια σελίδα εκκίνησης, πριν αποκτήσετε πρόσβαση στο Internet, αυτή η μέθοδος δεν θα λειτουργήσει.

Προτιμάτε Ethernet; Εάν συνδέσετε το Raspberry Pi απευθείας σε ένα ενσύρματο δίκτυο, θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό με το όνομά του (raspberrypi ή raspberrypi.local) χωρίς να αλλάξετε άλλα αρχεία.

Άμεση σύνδεση USB (μόνο Pi Zero / Zero W)

Με την άμεση σύνδεση USB, συνδέετε το Pi Zero W απευθείας σε μια θύρα στον υπολογιστή σας. Αυτή η μέθοδος είναι καταπληκτική, επειδή λειτουργεί ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε (ακόμα και αν δεν υπάρχει διαθέσιμο Wi-Fi) και χρειάζεται μόνο ένα καλώδιο. Ωστόσο, μπορείτε να το κάνετε μόνο σε Pi Zero ή Zero W.

  1. Ανοίξτε το αρχείο config.txt στον κατάλογο της κάρτας micro SD, προσθέστε τη γραμμή dtoverlay = dwc2 στο κάτω μέρος του αρχείου και αποθηκεύστε.
  2. Ανοίξτε το cmdline.txt και προσθέστε τις ενότητες κειμένου-load = dwc2, g_ether μετά τη λέξη rootwait και αποθηκεύστε το αρχείο.
  3. Κατεβάστε και εγκαταστήστε το Bonjour Print Services από το apple.com (αν έχετε Windows). Φαίνεται παράξενο που χρειάζεται ένα πρόγραμμα Apple για να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα Pi από τα Windows, αλλά αυτό βοηθά τον υπολογιστή σας να δει το Pi. Αγνοήστε το όνομα.
  4. Συνδέστε το καλώδιο micro USB στη θύρα με την ένδειξη “USB” στο Pi Zero. Δεν θα λειτουργήσει αν το συνδέσετε στη θύρα με την ένδειξη “PWR”. Επιπλέον, η θύρα “USB” θα τροφοδοτεί το Pi σας, οπότε δεν χρειάζεται να συνδέσετε ένα ειδικό καλώδιο τροφοδοσίας.

Άμεση σύνδεση Ethernet

Εάν ο υπολογιστής σας διαθέτει εφεδρική θύρα Ethernet ή έχετε Ethernet-to-USB dongle, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο δικτύου για να μεταβείτε απευθείας από το Pi σας στον υπολογιστή σας. Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει το Bonjour στον υπολογιστή σας και ότι το SSH έχει ενεργοποιηθεί στο Pi. Στη συνέχεια, μπορείτε να συνδέσετε τις δύο συσκευές μέσω Ethernet.

Εάν θέλετε το Raspberry Pi να αποκτήσει τη σύνδεσή του στο Internet από τον υπολογιστή σας μέσω της θύρας Ethernet, πρέπει να κάνετε τα εξής (στα Windows 10):

  1. Μεταβείτε στο μενού “Network Connections”, το οποίο είναι μέρος του (παλιού) Πίνακα ελέγχου. Μπορείτε να μεταβείτε σε αυτήν την οθόνη πηγαίνοντας στο Settings->Network & Internet->Wi-Fi και, στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στην επιλογή “Change Adapter Settings” στη δεξιά πλευρά της οθόνης.
  2.  Κάντε δεξί κλικ στο adapter που είναι συνδεδεμένο στο Internet και επιλέξτε ιδιότητες.
  3. Ενεργοποιήστε την επιλογή “Allow other network users to connect” στην καρτέλα “Sharing”.
  4. Επιλέξτε τη θύρα Ethernet που είναι συνδεδεμένη στο Raspberry Pi από το μενού “Home networking connection” και κάντε κλικ στο OK.

Σύνδεση μέσω SSH

Αφού συνδέσετε το Pi στο δίκτυό σας ή απευθείας στον υπολογιστή σας, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε μια σύνδεση SSH.

  1. Κατεβάστε και εγκαταστήστε το Putty. Το Putty είναι το κορυφαίο SSH client για Windows.
  2. Εισάγετε το raspberrypi ή το raspberrypi.local ως τη διεύθυνση στην οποία θέλετε να συνδεθείτε στο Putty και κάντε κλικ στο Open. Συνήθως πρέπει να προσθέσετε το .local εάν το Pi είναι απευθείας συνδεδεμένο με τον υπολογιστή σας μέσω καλωδίου USB ή Ethernet.
  3. Κάντε κλικ στο OK, εάν λάβετε μια ειδοποίηση προειδοποίησης ασφαλείας. Δεν είναι πρόβλημα.
  4. Εισάγετε το «pi» ως όνομα χρήστη και το «raspberry» ως κωδικό πρόσβασης. Ενδεχομένως να θέλετε να τα αλλάξετε αργότερα.

Τώρα είστε συνδεδεμένοι στη γραμμή εντολών, αλλά εάν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στο GUI θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το VNC.

Ενεργοποίηση και σύνδεση μέσω VNC

  1. Πληκτρολογήστε sudo raspi-config στη γραμμή εντολών. Ανοίγει μια εφαρμογή διαμόρφωσης.
  2. Επιλέξτε Interfacing Options (αριθμός 5 στη λίστα)
  3. Επιλέξτε VNC (αριθμός 3 στο μενού)
  4. Επιλέξτε Yes.
  5. Πατήστε Enter για να επιβεβαιώσετε ότι ο VNC server είναι ενεργοποιημένος.
  6. Επιλέξτε Finish.

Στο PC σας:

  1. Κατεβάστε, εγκαταστήστε και ξεκινήστε το VNC Viewer.
  2. Επιλέξτε New connection από το μενού File.
  3. Εισάγετε το raspberry.local στο πεδίο “VNC Server”. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, δοκιμάστε ξανά με το όνομα “raspberrypi” χωρίς .local.
  4. Κάντε κλικ στο OK.
  5. Κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο σύνδεσης για σύνδεση.
  6. Κάντε κλικ στο OK, εάν εμφανιστεί μια προειδοποίηση ασφαλείας.
  7. Εισάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης της Pi όταν σας ζητηθεί. Οι προεπιλογές είναι: username: pi και password: raspberry. Κάντε κλικ στο κουμπί OK.

Το Raspberry Pi desktop θα εμφανιστεί στη συνέχεια σε ένα παράθυρο στην επιφάνεια εργασίας του κεντρικού υπολογιστή σας. Θα μπορείτε να ελέγχετε τα πάντα από εκεί.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS