ΑρχικήinetΗ τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει μη παραβατικούς τρόπους αντιγραφής φαρμάκων

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει μη παραβατικούς τρόπους αντιγραφής φαρμάκων

τεχνητή νοημοσύνη Οι εταιρείες φαρμάκων δαπανούν δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη και την προστασία των φαρμακευτικών τους προϊόντων. Θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να αλλάξει τα πράγματα; Κάποιοι ερευνητές έχουν επιδείξει σχετικές τεχνικές που μπορούν να βρουν νέες μεθόδους για την παραγωγή των υπαρχόντων φαρμάκων κατά τρόπο που να μην παραβιάζει τις υπάρχουσες πατέντες.

Αυτή η πλατφόρμα λογισμικού ονομάζεται Chematica και κάνει κάτι που λέγεται «retrosynthesis», παρόμοιο με την αντίστροφη μηχανική που συμβαίνει όταν ένας μηχανικός αποσυναρμολογεί ένα υπάρχον προϊόν για να δει πώς λειτουργεί. Στην περίπτωση της Chematica, αυτή η διαδικασία βασίζεται σε μια βαθιά γνώση του πώς διεξάγονται οι χημικές αλληλεπιδράσεις. Έχει περίπου 70.000 «κανόνες» συνθετικής χημείας κωδικοποιημένους στο σύστημά του, μαζί με χιλιάδες πρόσθετους βοηθητικούς «κανόνες». Ένας αλγόριθμος ελέγχει έπειτα τον τεράστιο αριθμό πιθανών ακολουθιών αντίδρασης.

«Υπάρχουν πάρα πολλές συνθετικές δυνατότητες» δήλωσε στο Digital Trends, ο Bartosz Grzybowski του Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST) στη Νότια Κορέα. “Όπως και στο σκάκι, κάθε συνθετική κίνηση που κάνουν αυτοί οι αλγόριθμοι αξιολογείται από τις λειτουργίες βαθμολόγησης, τις οποίες αναπτύξαμε κατά τη διάρκεια ετών, για να πούμε στο πρόγραμμα εάν πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση.”

Η σύγκριση με το σκάκι δεν είναι επιπόλαιη. Κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών σχεδόν  που γίνεται αυτή η εργασία, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι ο αριθμός των “θέσεων”, που η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αξιολογεί, είναι παρόμοιος με τον αριθμό των πιθανοτήτων, που τα προγράμματα σκακιού πρέπει να ελέγχουν.

Όσο συναρπαστικό κι αν είναι αυτό το έργο, ωστόσο, μην περιμένετε να είναι κάτι που θα φέρει τα πάνω κάτω στον κόσμο των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών. Η Chematica, η οποία αγοράστηκε από την εταιρεία φαρμάκων Merck το 2017, είναι πιθανότερο να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει αυτές τις εταιρείες να προστατεύσουν καλύτερα την πνευματική ιδιοκτησία τους.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS