Η Google ανακοίνωσε το Android Studio 3.3, εστιάζοντας στην ποιότητα και λεπτότητα των νέων χαρακτηριστικών του. Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε επισήμως πως στο Android Studio 3.3 έρχεται επεξεργαστής πλοήγησης, πλήρη υποστήριξη για εφαρμογές, αναβαθμίσεις του συστήματος, βελτιωμένη διαδικασία απομάκρυνσης σφαλμάτων και βελτιωμένο Java compilation κατά τη διάρκεια χρήσης των annotation επεξεργαστών. Επιπλέον, οι επιλογές του profiler είναι πιο λεπτομερείς και έχουν προστεθεί χαμηλά frame highlighting για να βοηθηθεί ο χρήστης να απομακρύνει τα bugs πιο γρήγορα. Παρακάτω ακολουθούν πιο αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα νέα features που θα δούμε.
#1 Επεξεργαστής πλοήγησης
Στο Android Studio 3.3 ο επεξεργαστής πλοήγησης σας επιτρέπει να δημιουργήσετε προορισμούς, να καθορίσετε τις παραμέτρους και να προσδιορίσετε τη μετάβαση μεταξύ τους. Πρόκειται για μία μεγάλη βελτίωση, καθώς ο χρήστης θα μπορεί να βλέπει ολόκληρη την πορεία της εφαρμογής. Αν χρησιμοποιείτε την αρχιτεκτονική της πλοήγησης, μπορείτε να συνδέετε την κάθε πράξη μέσω του drag-and-drop.
#2 Επιλογές ως προς το profiler tracking
Το profiler σας επιτρέπει να επιλέξετε το επίπεδο της συλλογής δεδομένων για ζωντανή κατανομή μνήμης σε συσκευές που τρέχουν API 26 ή πιο πάνω. Ακόμα με το Android Studio 3.3 μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε full ή sample mode. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της εφαρμογής, όσο κάνετε το profiling και σας βοηθάει να έρθετε ένα βήμα πιο κοντά στο real-life user experience. Ακόμα, το CPU profiler σας επιτρέπει να δείτε πόσο χρειάζεται σε κάθε frame να δώσει στο UI thread.
#3 Instant apps
Πλέον μπορείτε να δημιουργήσετε ένα instant app και ένα εγκατεστημένο app στο ίδιο project. Αυτό διευκολύνει τον χωρισμό της δική σας εφαρμογής και την προσαρμογή μεγέθους της. Για να αναπτύξετε την εφαρμογή σας ως ένα instant app, επεξεργαστείτε την τρέχουσα αναδιαμόρφωση και ενεργοποιήστε την επιλογή.
#4 Καλύτερες πληροφορίες για απομάκρυνση σφαλμάτων κατά τη χρήση παρωχημένων APIs
Αν η εφαρμογή σας χρησιμοποιεί παρωχημένα APIs, το Android Studio σας παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους απομάκρυνσης σφαλμάτων στο απαιτούμενο μέρος του κώδικα. Για να ενεργοποιήσετε αυτή την επιλογή, προσθέστε την ακόλουθη γραμμή κώδικα σε ένα Gradle file: “android.debug.obsoleteApi = true”
#5 Βελτιωμένο Java Compilation
Το Android Studio 3.3 σας επιτρέπει καλύτερο java compilation, όσο χρησιμοποιείτε annotation επεξεργαστές.
#6 Βελτιώσεις στο σύστημα κατασκευής, παροχή R8 code shrinker και αναδιαμόρφωση του lazy task
Τέλος, όσον αφορά το R8 code shrinker, είναι πολύ πιο γρήγορος από το ProGuard και δεν απαιτεί πολλές αλλαγές στον κώδικα. Επίσης, πλέον το Android Grandle plugin χρησιμοποιεί μία lazy task αναδιαμόρφωση του API, το οποίο αποφεύγει το κόστος δημιουργίας νέων tasks κατά τη διάρκεια του Grandle configuration phase.