ΑρχικήsecurityCommonRansom: Νέο ransomware απαιτεί πρόσβαση RDP για την αποκρυπτογράφηση

CommonRansom: Νέο ransomware απαιτεί πρόσβαση RDP για την αποκρυπτογράφηση

Ένα νέο ransomware με το όνομα CommonRansom ανακαλύφθηκε το οποίο έχει έναν αρκετά παράξενο τρόπο λειτουργίας. Για να αποκρυπτογραφήσει τα αρχεία του υπολογιστή, αφού ο χρήστης πληρώσει το ποσό που του ζητείται, πρέπει και να ενεργοποιήσει την υπηρεσία απομακρυσμένης διαχείρισης του υπολογιστή (remote desktop services) και να δώσει τα στοιχεία ενός λογαριασμού διαχειριστή του υπολογιστή. Το CommonRansom ανακαλύφθηκε από τον Michael Gillespie αφού ένα από τα θύματα του καταχώρισε το νέο ransomware στην υπηρεσία του, ID Ransomware.

Όταν το εν λόγω ransomware μολύνει έναν υπολογιστή, μετατρέπει το format του κάθε αρχείου (.txt .doc .exe και πολλά αλλά) σε .CommonRansom. Επιπλέον δημιουργεί σε όλους τους φακέλους ένα νέο text αρχείο με το όνομα DECRYPTING.txt, το οποίο εμφανίζει το παρακάτω μήνυμα.

CommonRansom ransomware decrypt

Σε αυτό το περίεργο μήνυμα, ο δημιουργός του CommonRansom ζητάει από τα θύματα του να πληρώσουν 0.1 BTC και να στείλουν ένα email με τις ακόλουθες πληροφορίες:

  1. This ID-[VICTIM_ID]
  2. [IP_ADDRESS]:PORT(rdp) of infected machine
  3. Username:Password with admin rights
  4. Time when you have paid 0.1 btc to this bitcoin wallet:

35M1ZJhTaTi4iduUfZeNA75iByjoQ9ibgF

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιος να δώσει αυτά τα στοιχεία σε κάποιον, καθώς όταν ο επιτιθέμενος συνδεθεί, δεν υπάρχει δυνατότητα για τον ιδιοκτήτη του υπολογιστή να δει τις κινήσεις του. Μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα αρχεία και να αποσυνδεθεί, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να εγκαταστήσει επιπλέον malware και άλλα κακόβουλα προγράμματα, ή ακόμα και να κλέψει ευαίσθητα δεδομένα.

Ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποιο δείγμα του ransomware, από το ransom note γνωρίζουμε μια Bitcoin διεύθυνση η οποία φαίνεται να έχει κάποιες κινήσεις στο παρελθόν.

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS