Οι εφαρμογές σας παρακολουθούν ακόμα και μετά την απεγκατάστασή τους
infosec

Οι εφαρμογές σας παρακολουθούν ακόμα και μετά την απεγκατάστασή τους

Έχετε παρατηρήσει ότι διαφημίσεις για εφαρμογές που έχετε απεγκαταστήσει εδώ και καιρό εμφανίζονται ακόμα στη συσκευή σας; Μια πρόσφατη αναφορά...
Read More
infosec

Νέο bug στο iOS 12. Πώς το επιλύετε;

Στην αρχή, το iOS 12 φαινόταν να είναι ένα πιο πετυχημένο update από το iOS 11, αλλά όπως αποδεικνύεται, η...
Read More
infosec rapidalert

5η θέση για την Ελλάδα στο European Cyber Security Challenge 2018

Με μεγάλη επιτυχία επέστρεψε η Εθνική ομάδα που εκπροσώπησε τη χώρα μας στο μεγάλο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας European Cyber Security...
Read More
infosec

Εκδήλωση «Απόρρητο Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου

H Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet), διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση...
Read More
infosec

Κι άλλο σφάλμα διαχείρισης αρχείων επηρεάζει το Windows 10 October Update

Από τότε που κυκλοφόρησε το Windows 10 October update 2018, τα πράγματα έχουν πάει αρκετά άσχημα για τους χρήστες των...
Read More
Latest Posts

Sophos: Φθηνά Android κινητά πωλούνται με εγκατεστημένα RAT

Η αφθονία και ποικιλία των Android κινητών είναι ένας από τους λογούς που τα Android έχουν γίνει τόσο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς όμως, τα τόσο φθηνά κινητά μπορεί να σημαίνουν λιγότερα κέρδη για την εταιρεία που τα παράγει, καθώς όμως και χαμηλότερο ποιοτικό έλεγχο. Αυτό είναι το τι συνέβη  με ένα φθηνό Android κινητό των 110 δολαρίων που πωλείται από την εταιρεία του με προ εγκατεστημένο RAT (remote access trojan) λογισμικό σύμφωνα με την Sophos.

sophos rat

Το 2017 ερευνητές του Sophos διάβασαν ένα post στο xda-developers.com, όπου ένας χρήστης ανέφερε ότι το πρόγραμμα ασφαλείας της Sophos έβγαζε συνεχώς ειδοποιήσεις για μια εφαρμογή με όνομα Sound Recorder που ήταν προ εγκατεστημένη στην συσκευή.

Η Sophos αποφάσισε να αγοράσει την συσκευή που ανέφερε ο χρήστης του forum ότι είχε, το uleFone S8 Pro. Όταν ανέλυσαν την εφαρμογή, παρατήρησαν ότι όντως υπήρχε ένα επιπρόσθετο είδος RAT επάνω στο Sound Recorder. Όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω εικόνα, η έκδοση της εφαρμογής που έρχεται προ εγκατεστημένη στο S8 Pro διαφέρει από την κανονική εφαρμογή που μπορούν οι χρήστες να κατεβάσουν από το Play Store.

Η Sophos ανέφερε ότι όσο έτρεχε το RAT, αρκετές πληροφορίες της συσκευής αποστέλλονταν σε κάποιον απομακρυσμένο server. Η πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν τον τηλεφωνικό αριθμό, πληροφορίες GPS, πληροίς για τον επεξεργαστή και για τον χώρο αποθήκευσης (RAM και ROM) καθώς και πολλά άλλα.

Επίσης η εφαρμογή είχε ισχυρά δικαιώματα στην συσκευή και θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν backdoor καθώς είχε το δικαίωμα να κατεβάσει και να εγκαταστήσει εφαρμογές χωρίς την έγκριση του χρήστη, να απεγκαταστήσει εφαρμογές, να εκτελέσει shell commands, και να ανοίξει διευθύνσεις URL (αν και αυτή η λειτουργία φαίνεται να ήταν σε δοκιμαστικό στάδιο).

Σύμφωνα με το Avast, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το 2016 είχε αναφερθεί ότι αρκετές Android συσκευές είχαν προεγκατεστημένες κακόβουλες εφαρμογές, άλλα ακόμα και αφού ενημερώθηκαν οι κατασκευαστές τους, δεν άλλαξε κάτι. Κάτι παρόμοιο έγινε και τώρα με την Sophos, η οποία μετρά από προσπάθεια εβδομάδων να επικοινωνήσει με τις κατασκευάστριες εταιρείες του επεξεργαστή και του λογισμικού, δεν έχει λάβει απάντηση.

 

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *