Κινέζοι και Ιρανοί hacker ανανεώνουν τις επιθέσεις τους στις Αμερικάνικες εταιρείες
infosec

Κινέζοι και Ιρανοί hacker ανανεώνουν τις επιθέσεις τους στις Αμερικάνικες εταιρείες

Επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει στόχος επιθέσεων από Ιρανούς και Κινέζους hacker που οι ειδικοί της...
Read More
infosec

Το Microsoft Teams εκτός λειτουργίας. Επιτυχής αποκατάσταση

Ο μεγάλος ανταγωνιστής του Slack της Microsoft, το Microsoft Teams, βρέθηκε εκτός λειτουργίας χτες. Οι χρήστες αντιμετώπισαν προβλήματα σύνδεσης με...
Read More
infosec

Hacked από Ινδούς το website του Υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν

Εν μέσω έντονων εντάσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά από τη θανατηφόρα επίθεση Pulwama στις 14 Φεβρουαρίου, το Σάββατο, ο...
Read More
infosec

Η Google προσπαθεί να προστατεύσει το password σας από hackers

Οι μαζικές παραβιάσεις των password είναι πάρα πολύ συνηθισμένες αυτές τις μέρες. Γι’ αυτό η Google προσπαθεί να επιδιορθώσει το...
Read More
infosec

Instagram: Bug επηρεάζει τους λογαριασμούς των Kylie Jenner, Ariana Grande και Selena Gomez

Bug στο Instagram κατέστησε τους λογαριασμούς της Kylie Jenner και των τραγουδιστριών Ariana Grande και Selena Gomez κατά 3 εκατομμύρια...
Read More
Latest Posts

Η Microsoft επανακυκλοφορεί τους κώδικες MS-DOS 1.25 και 2.0 στο GitHub

MicrosoftΗ Microsoft “επανεκδίδει” τους πηγαίους κώδικες για τα λειτουργικά συστήματα MS-DOS 1,25 και 2,0 που γράφτηκαν το 1983.

Ένα από τα πιο σημαντικά λογισμικά στην ιστορία των υπολογιστών, το MS-DOS, ένα λειτουργικό σύστημα που αναπτύχθηκε και πωλήθηκε από τη Microsoft, εκδίδεται και πάλι για δεύτερη φορά.

Το 2014, οι αρχικοί πηγαίοι κώδικες μεταφέρθηκαν στο Computer History Museum. Διατέθηκαν στο κοινό με την απαγόρευση όμως της χρήσης τους σε εμπορικά έργα και διανομή στον ιστό.

Ωστόσο, αυτή τη φορά οι κώδικες έχουν δημοσιευθεί με την άδεια MIT, που σας επιτρέπει να τροποποιείτε, να διανέμετε και να χρησιμοποιείτε τους κώδικες ελεύθερα στα προϊόντα σας.

Τα MS-DOS 1.25 και 2.0 είναι τώρα διαθέσιμα στο GitHub για εύκολη πρόσβαση των προγραμματιστών. Αλλά έχετε κατά νου ότι η Microsoft δεν θα δεχτεί pull requests και μάλλον αντιμετωπίζει τους κώδικες ως ένα στατικό αντίγραφο.

Αυτές οι εκδόσεις του MS-DOS γράφτηκαν με τον assembly code 8086 και οι αρχικοί 86-DOS source codes χρονολογούνται από τις 29 Δεκεμβρίου 1980.

Η Microsoft μοιράστηκε επίσης μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τους κώδικες όπως:

  • Οι κώδικες MS-DOS 1,25 γράφτηκαν στις 9 Μαΐου 1983 και περιλαμβάνουν μόνο 7 αρχεία προέλευσης – συμπεριλαμβανομένου του αρχικού MS-DOS Command-Line shell- COMMAND.ASM!
  • Ενώ το MS-DOS 2.0 γράφτηκε γύρω στις 3 Αυγούστου 1983, το οποίο αργότερα αυξήθηκε σημαντικά σε μέγεθος και έγινε πιο εκλεπτυσμένο. Αποτελούνταν από συνολικά 100 αρχεία .ASM.

Για όσους θα ήθελαν να δουν περισσότερα ενδιαφέροντα σχόλια γύρω από τους κώδικες, μπορούν να ελέγξουν τα αρχεία τεκμηρίωσης (.TXT, .DOC) που είναι διαθέσιμα μαζί με τα source και object files.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *