Ευπάθειες σε password managers μπορούν να χρησιμοποιηθούν από χάκερς
infosec

Ευπάθειες σε password managers μπορούν να χρησιμοποιηθούν από χάκερς

Οι ερευνητές του ISE δήλωσαν την Τρίτη ότι οι password managers 1Password, KeePass, LastPass και Dashline έχουν ευπάθειες που θα...
Read More
infosec

Το Rietspoof malware εξαπλώνεται μέσω Facebook Messenger και Skype

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο (16 Φεβρουαρίου), οι ερευνητές περιέγραψαν ένα νέο malware, τo οποίo χαρακτήρισαν ως «κακόβουλο...
Read More
infosec

Κινέζοι και Ιρανοί hacker ανανεώνουν τις επιθέσεις τους στις Αμερικάνικες εταιρείες

Επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει στόχος επιθέσεων από Ιρανούς και Κινέζους hacker που οι ειδικοί της...
Read More
infosec

Το Microsoft Teams εκτός λειτουργίας. Επιτυχής αποκατάσταση

Ο μεγάλος ανταγωνιστής του Slack της Microsoft, το Microsoft Teams, βρέθηκε εκτός λειτουργίας χτες. Οι χρήστες αντιμετώπισαν προβλήματα σύνδεσης με...
Read More
infosec

Hacked από Ινδούς το website του Υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν

Εν μέσω έντονων εντάσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά από τη θανατηφόρα επίθεση Pulwama στις 14 Φεβρουαρίου, το Σάββατο, ο...
Read More
Latest Posts

Επιστήμονες έκαναν «μεταφορά μνήμης» ανάμεσα σε δύο σαλιγκάρια

μνήμηςΗ ιδέα της δυνατότητας μεταφοράς της μνήμης ενός ζωντανού πλάσματος σε ένα άλλο, φαίνεται εμπνευσμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Και όμως, δεν είναι εντελώς αδύνατο να συμβεί.

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να μεταμοσχεύσουμε αναμνήσεις σε ένα άλλο αισθανόμενο ον. Συγκεκριμένα, έλαβαν μια απλή μορφή μνήμης από ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι και την εμφύτευσαν με επιτυχία σε ένα άλλο.

Ο εγκέφαλος πολλών θαλάσσιων οργανισμών λειτουργεί όπως ο εγκέφαλος των θηλαστικών, αν και με απλούστερο τρόπο. Έτσι τα θαλάσσια σαλιγκάρια επελέγησαν ως υποκείμενο δοκιμής για αυτό το πείραμα, καθώς μεταδίδουν νευρικά ερεθίσματα όπως και οι άνθρωποι.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να μεταφέρουν αναμνήσεις με έγχυση RNA (ριβονουκλεϊνικό οξύ: μια μορφή γενετικών πληροφοριών) που εξήχθη από σαλιγκάρια που υποβλήθηκαν σε εξειδικευμένη εκπαίδευση, σε σαλιγκάρια που δεν έλαβαν την ίδια εκπαίδευση.

Σε αυτή την εκπαίδευση, τα σαλιγκάρια δέχτηκαν ένα μικρό ηλεκτροσόκ στις ουρές τους. Το ηλεκτροσόκ δεν ήταν επικίνδυνο, αλλά είχε αρκετή ένταση ώστε να προκαλέσει ένα αμυντικό αντανακλαστικό, όπως αυτά που εκδηλώνουμε οι άνθρωποι όταν νιώθουμε κάτι ζεστό να μας ακουμπάει.

Τα εκπαιδευμένα σαλιγκάρια «κουλουριάζονταν» για περίπου 40 έως 50 δευτερόλεπτα ως μάθηση αμυντικής αντίδρασης απέναντι στο ερέθισμα, ενώ τα σαλιγκάρια που δεν είχαν εκπαιδευτεί αναλόγως κουλουριάζονταν για λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

Αλλά μετά από μεταμόσχευση μορίων RNA, τα μη εκπαιδευμένα σαλιγκάρια παρουσίασαν την ίδια αμυντική αντίδραση όταν υποβλήθηκαν στα ερεθίσματα. Παρέμειναν κουλουριασμένα για περίπου 40 δευτερόλεπτα, σαν να ήξεραν πώς έπρεπε να ανταποκριθούν.

Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται ότι οι μνήμες αποθηκεύονται φυσικά στο σώμα και μπορούν να μεταφερθούν ή να τροποποιηθούν. Επίσης, κατέρριψε μια άλλη μακρά επιστημονική θεωρία ότι οι μνήμες αποθηκεύονται στις συνάψεις (μια διακλάδωση μεταξύ 2 νευρώνων, που αποτελείται από ένα μικρό κενό, μέσω του οποίου περνούν οι παλμοί), καθώς εάν η μνήμη αποθηκευόταν όντως σε συνάψεις, αυτό το πείραμα δεν θα είχε λειτουργήσει. Το πείραμα ανέδειξε επίσης ότι το RNA διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον τρόπο αποθήκευσης των αναμνήσεων.

Ωστόσο, το πείραμα ήταν απλό και αφορούσε βασικές απαντήσεις. Θα χρειαστεί σίγουρα αρκετός χρόνος μέχρι να είναι σε θέση οι επιστήμονες να βρουν μεθόδους μεταφοράς σύνθετων αναμνήσεων και στους ανθρώπους.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *