ΑρχικήsecurityTo 86% των χρηστών δεν ασχολείται με την ασφάλεια του router

To 86% των χρηστών δεν ασχολείται με την ασφάλεια του router

Μια πρόσφατη έρευνα σε 2.205 χρήστες απέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενημερώνουν το firmware του router τους, δεν αλλάζουν τα προεπιλεγμένα διαπιστευτήρια και γενικά δεν γνωρίζουν πώς να ασφαλίζουν τις συσκευές τους.

Router

Τα τελευταία δυο με τρία χρόνια υπάρχει κατακλυσμός άρθρων, ειδήσεων και ερευνητικών εργασιών που περιγράφουν λεπτομερώς τα μεγάλα δίκτυα botnets που έχουν δημιουργηθεί, εκμεταλλευόμενα διάφορες ευπάθειες από router ή μέσω της παραβίασης συσκευών με default credentials. Ουσιαστικά, αυτές είναι οι δύο κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι επιτιθέμενοι.

Σύμφωνα λοιπόν με την Broadband Genie, μόνο το 14% των ερωτηθέντων έχει ενημερώσει το firmware του δρομολογητή του και μόνο το 18% έχει αλλάξει τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης. Αυτό σημαίνει ότι περίπου πέντε στους έξι δρομολογητές δεν ενημερώνονται ποτέ με νέο firmware και τέσσερις στις πέντε συσκευές τρέχουν με τα εργοστασιακά credentials, καθιστώντας τις υποψήφιους στόχους για τα σύγχρονα botnets.

Τα botnets είναι γνωστό ότι κάνουν μαζική σάρωση στο διαδίκτυο με στόχο τον εντοπισμό και στη συνέχεια τη μόλυνση νέων συσκευών, σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο traffic filtering από τον πάροχο, καταναλώνοντας έτσι όλους τους πόρους της σύνδεσης αλλά και του εξοπλισμού.

Συνεχίζοντας, η έρευνα έδειξε επίσης πως μόνο το 31% των χρηστών έχει αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης δικτύου WiFi (που είναι διαφορετικός από τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή του router) και μόνο το 30% έχει ελέγξει τον πίνακα διαχείρισης του router για να δει ποιες άλλες συσκευές είναι συνδεδεμένες σε αυτόν.

Η έρευνα κλείνει δίνοντας τα ποσοστά με βάση τις απαντήσεις-δικαιολογίες που έδωσαν οι χρήστες, εξηγώντας τους λόγους που δεν προέβησαν σε αυτές τις αλλαγές.

To 34% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρο πώς να εκτελέσει οποιαδήποτε από αυτές τις λειτουργίες, το 6% δήλωσε ότι δεν μπορεί να βρει σαφείς οδηγίες για το πώς να κάνει τις συγκεκριμένες αλλαγές, το 3% δήλωσε ότι το λογισμικό ήταν πολύπλοκο, ενώ το 48% δήλωσε ότι δεν γνώριζε για ποιο λόγο θα έπρεπε να κάνει αυτές τις αλλαγές (Firmware update, αλλαγή κωδικού Wifi κλπ.).

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS