ΑρχικήReviewsΗ ταχύτερη κάμερα του κόσμου, φωτογραφίζει το φως!

Η ταχύτερη κάμερα του κόσμου, φωτογραφίζει το φως!

Όλοι γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τη θεωρία του Αϊνστάιν, τίποτα δεν μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα από την ταχύτητα του φωτός.

κάμερα

Όμως οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία έχουν κατασκευάσει την πιο γρήγορη φωτογραφική μηχανή στον κόσμο, που μπορεί να τραβήξει πέντε τρισεκατομμύρια εικόνες ανά δευτερόλεπτο. Αυτό μεταφράζεται σε μια εικόνα κάθε 0,2 τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. Με άλλα λόγια, η κάμερα είναι αρκετά γρήγορη ώστε  να μπορεί να απεικονίσει την κίνηση του φωτός ή να συλλάβει μοριακές διαδικασίες!

Η κάμερα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρατήρηση εξαιρετικά γρήγορων φυσικών διεργασιών και αντιδράσεων στη χημεία, τη φυσική, τη βιολογία και τη βιοϊατρική, που μέχρι τώρα δεν γινόταν να απαθανατιστούν, ανέφεραν οι ερευνητές.

“Αυτό δεν ισχύει για όλες τις διαδικασίες στη φύση, αλλά αρκετές, όπως εκρήξεις, λάμψεις πλάσματος, ταραχώδη καύση, εγκεφαλική δραστηριότητα στα ζώα και χημικές αντιδράσεις, τώρα μπορούν να κινηματογραφηθούν”, δήλωσε ο Elias Kristensson, συν-εφευρέτης της φωτογραφικής μηχανής και ερευνητής.

Η νέα τεχνολογία που ονομάζεται Αλγόριθμος Αναγνώρισης Συχνότητας για Πολλαπλές Εκθέσεις (FRAME), βασίζεται σε έναν καινοτόμο αλγόριθμο, που συλλαμβάνει πολλές κωδικοποιημένες εικόνες σε μια και αργότερα τις ταξινομεί σε μια ακολουθία βίντεο. Αυτή η μέθοδος βγάζει τέσσερις ξεχωριστές εικόνες ανά καρέ, αντί για μία προς μία, όπως άλλες κάμερες υψηλής ταχύτητας.

κάμερα

Στην πραγματικότητα, η διαδικασία παίρνει ένα femtosecond, δηλ. ένα τρισεκατομμύριο ή ένα εκατομμυριοστό του ενός εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.

“Σήμερα, ο μόνος τρόπος για να απεικονίσετε τέτοια ταχείες εκδηλώσεις είναι να φωτογραφίσετε ακίνητες εικόνες της διαδικασίας”, ανέφερε ο Kristensson. “Στη συνέχεια, πρέπει να προσπαθήσετε να επαναλάβετε τα ίδια πειράματα για να δώσετε αρκετές ακίνητες εικόνες οι οποίες αργότερα μπορούν να επεξεργαστούν σε μια ταινία. Το πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση είναι ότι είναι πολύ απίθανο η διαδικασία να είναι ίδια εάν επαναλάβετε το πείραμα. ”

Ενώ υπάρχουν πολλές πιθανές χρήσεις για την τεχνολογία, οι ερευνητές επικεντρώνονται στην καύση. Η καύση είναι μια χημική αντίδραση μεταξύ καυσίμου και οξυγόνου, η οποία παράγει θερμότητα. Οι ερευνητές λένε ότι η πρωτοποριακή τεχνολογία τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταστήσει μηχανές καύσης καυσίμου (όπως μηχανές αυτοκινήτων, αεριοστροβίλους και λέβητες) πιο αποδοτικές από πλευράς ενέργειας, εξετάζοντας την καύση σε κάθε φευγαλέα και μικροσκοπική φάση της.

“Μακροπρόθεσμα, η τεχνολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τη βιομηχανία”, ανέφερε ο Kristensson.

Τα ευρήματα των ερευνητών σχετικά με την κάμερα, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Light: Science and Applications.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS