ΑρχικήinetΦθηνότερη η τεχνολογία που σκοτώνει

Φθηνότερη η τεχνολογία που σκοτώνει

Η νέα τεχνολογία δεν υπάρχει μόνο στα κινητά: Οι τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κοστίζουν εκατομμύρια, αλλά όπως φαίνεται με τις νέες τεχνολογίες που ανακαλύπτονται ο θάνατος θα κοστίζει πολύ φθηνότερα. Τα έξυπνα όπλα με laser είναι γνωστά για την ακρίβεια τους αλλά συνήθως κοστίζουν μια περιουσία.

Το περιοδικό Economist, αναφέρει ότι η πιο ακριβή τεχνολογία αυτή τη στιγμή είναι η τεχνολογία των πυραυλικών έξυπνων όπλων. Ένας μόνο υποηχητικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς Tomahawk κοστίζει περίπου 1.5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πύραυλοι αέρος-εδάφους Hellfire ζυγίζουν μόνο 50 κιλά, και κοστίζουν 115.000 δολάρια ο καθένας. τεχνολογία

Ένας άλλος πύραυλος αέρος-εδάφους μέλος της ίδιας οικογένειας, που ονομάζεται Javelin κοστίζει 147.000 δολάρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει μεμονωμένους στρατιώτες που κρύβονται σε “δύσκολες” τρύπες.

Σίγουρα 147.000 δολάρια για ένα κρυμμένο στρατιώτη είναι πάρα πολλά, όμως τα συγκεκριμένα όπλα χρησιμοποιούνται πάρα πολύ για την στόχευση κρυμμένων ανταρτών του ISIS.

Τη διαπίστωση αυτή την έχουν κάνει και οι αμερικανικές δυνάμεις, και έτσι τελευταία αναπτύσσονται μια σειρά από έξυπνα όπλα, που χρησιμοποιούν φθηνότερα υλικά. Η ανάπτυξη του νέου APKWS II (Advanced Precision Kill Weapons System) από την BAE Systems, είναι το τέλειο παράδειγμα. τεχνολογία

Είναι μια έξυπνη εκδοχή ενός παραδοσιακού πυραύλου 70 χιλιοστών, αλλά μπορεί να χτυπήσει με ακρίβεια ενός μέτρου με τη βοήθεια ενός lazer που αναζητά και εντοπίζει το στόχο αλλάζοντας τα πτερύγια του πυραύλου αναλόγως. Ο στρατός των ΗΠΑ (και όχι μόνο) μπορεί να αποκτήσει τον συγκεκριμένο πύραυλο με 28.000 δολάρια.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ φέρεται να αναβάθμισε ένα παρόμοιο πύραυλο των 70mm και δημιούργησε το νέο οπλικό σύστημα χαμηλού κόστους Low-Cost Imaging Terminal Seeker (LCITS). Το συγκεκριμένο αναπτύχθηκε για τη θάλασσα και εντοπίζει τους στόχους του, χρησιμοποιώντας τη θερμότητα αντί να χρησιμοποιεί κάποια τεχνολογία laser.

Ωστόσο, την πρώτη θέση κατέχει το Forward Firing Miniature Munition (F2M2, ή Spike missile), που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Naval Air Weapons Station που έχει σαν έδρα την California. Χρησιμοποιεί ένα έξυπνο σύστημα οπτικής καθοδήγησης που μπορεί να “κλειδώσει” σε αντικείμενα ή σημεία laser και είναι αρκετά ισχυρό ώστε να καταστρέφει μικρούς στόχους.

Ο Steve Felix, ο επικεφαλής του project Spike missile, κατάφερε να δημιουργήσει ένα όπλο με φθηνά υλικά, που ζυγίζει 3 μόλις κιλά, έχει το μέγεθος μιας μπαγκέτας και κοστίζει μόλις 5.000 δολάρια.

Έτσι όπως καταλαβαίνετε ο κάθε στρατός θα μπορεί να απολαύσει πολύ φθηνότερα έξυπνα όπλα καθώς σύντομα θα μπορούν να ανταλλάζουν ένα πύραυλο που κοστίζει 1,5 εκατομμύρια δολάρια, με πολλά μικρά έξυπνα όπλα των 20.000 δολαρίων τον ένα.

Φυσικά, οι κατασκευαστές και οι κυβερνήσεις έχουν μια πολύ καλή δικαιολογία για τον φθηνότερο θάνατο, καθώς φθηνότερα όπλα σημαίνουν και περισσότερες ελαφρύνσεις στον κάθε φορολογούμενο.

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS