ΑρχικήsecurityΤοπικές κυβερνήσεις στόχος παγκόσμιου cybercrime!

Τοπικές κυβερνήσεις στόχος παγκόσμιου cybercrime!

Το cybercrime είναι μια απειλή που μαστίζει τον σύγχρονο κόσμο και τώρα στρέφει την προσοχή του σε μεγαλύτερους στόχους, όπως ολόκληρες πόλεις ή ακόμα και κυβερνήσεις. Αυτό το θέμα συζητήθηκε και στην ακρόαση της Βουλής των ΗΠΑ, μετά από μια σειρά επιθέσεων ransomware που πραγματοποιήθηκαν στις τοπικές κυβερνήσεις των Florida,Ohio και California.

Οι επιθέσεις αυτές δεν ήταν τίποτα περισσότερο από λογική συνέχεια του γενικότερου προβλήματος των ransomware. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ινστιτούτου Ponemon το κόστος των cybercrime για το 2019, αυξήθηκε περισσότερο από 20%. Φυσικά, το κόστος απώλειας ή ανάκτησης των εξαιρετικά ευαίσθητων πληροφοριών που διαθέτει κάθε κυβέρνηση, είναι εκθετικά μεγαλύτερο.

Cybercrime

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί επιλέγουν να καταβάλλουν μεγάλα χρηματικά ποσά για λύτρα, αντί να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Το Lake City και η παραλία Riviera στην Φλόριντα, πλήρωσαν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια, αφού δέχτηκαν cybercrime επίθεση ransomware. Η Ατλάντα αρνήθηκε να πληρώσει 51.000 δολάρια για λύτρα μετά από επίθεση SamSam ransomware πέρυσι. Με αποτέλεσμα να καταβάλλει εν τέλει πάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια. Όμως αυτή τη φορά για να ανακτήσει συστήματα, δεδομένα και άλλες πληροφορίες. Βέβαια, τα ransomware δεν είναι ο μοναδικός αντίπαλος. Πολλές φορές άλλες επιθέσεις που υποβόσκουν για χρόνια χωρίς να εντοπίζονται, δημιουργούν ποικίλα προβλήματα.

Παράλληλα ενώ οι cybercrime επιθέσεις μοιάζουν να αυξάνονται, η ικανότητα προστασίας των συστημάτων δεν έχει καταφέρει να συμβαδίσει. Η αναφορά του Security Scorecard δείχνει, ότι ο τομέας της κυβέρνησης είναι πολύ ψηλά στη λίστα σε επίπεδο ελλειμματικής ασφάλειας. Γεγονός που γνωρίζουν πολύ καλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις που σε έρευνα του Ponemon, μόνο το 19% δήλωσε ότι έχει την ικανότητα να αποτρέψει μια επίθεση ransomware.

Cybercrime

Επιπλέον έρευνες αποδεικνύουν, ότι οι τοπικές κυβερνήσεις δε μπορούν να συμβαδίσουν με τα updates επιδιορθώσεων που τους παρέχονται. Από την άλλη βέβαια, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και το πρόβλημα έλλειψης πόρων της εκάστοτε κυβέρνησης. Η κατάσταση είναι τόσο έντονη που πολλές τοπικές κυβερνήσεις δεν διαθέτουν τα μέσα ούτε καν για να μετρήσουν το εύρος του προβλήματος. Μια έρευνα των τοπικών κυβερνήσεων από το ICMA, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Maryland, διαπίστωσε ότι ενώ το 44% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βιώνουν cyberattacks σχεδόν καθημερινά, περισσότεροι από τους μισούς δεν είχαν ιδέα πόσο συχνά οι επιθέσεις στοχεύουν το σύστημα πληροφοριών τους. Η ίδια έκθεση έδειξε ότι μόνο το 1% των δήμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, έχουν ένα αυτόνομο τμήμα για το cybersecurity.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS