ΑρχικήinetΤο ACTA έρχεται και πάλι στην ΕΕ

Το ACTA έρχεται και πάλι στην ΕΕ

Για εκείνους που πίστευαν ότι το νομοσχέδιο ACTA, το αμφιλεγόμενο σύμφωνο εμπορίου, ήταν νεκρό ας το ξανασκεφτούν.

Το ACTA θα επέτρεπε στην ΕΕ και σε άλλες παγκόσμιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου να επιβάλουν ποινικές κυρώσεις σε εκείνους που παραβιάζουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και νόμων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αλλά η συμφωνία καταψηφίστηκε πέρυσι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σήμερα, το πνεύμα του ACTA ξανά ζει με τη μορφή μιας νέας αναθεωρημένης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ee

Μια προγραμματισμένη αναμόρφωση της πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ και των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή νέων “τεχνικών μέτρων”  και χρησιμοποιούμε εισαγωγικά γιατί είναι ο διπλωματικός τρόπος για να πούμε τα μέτρα επιβολής του αντι-πειρατικού νόμου, όπως το κλείδωμα ιστοσελίδων και οι παρακολουθήσεις από τους ISP.

Όμως, μια ομάδα που εκπροσωπεί πάνω από 1.800 και πάροχους ευρυζωνικών συνδέσεων, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας από τα 27 κράτη-μέλη επέκρινε τα σχέδια της ΕΕ.

Το EuroISPA υποστηρίζει ότι η τρέχουσα οδηγία του 2004 σχετικά με την αστική επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (IPRED), “ως έχει προσφέρει ένα πολύ καλά ισορροπημένο και λειτουργικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων της πνευματικής ιδιοκτησίας.”

Η ομάδα έστειλε επίσης μια έντονη προειδοποίηση ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής και της καινοτομίας θα “κινδυνεύσουν σοβαρά εάν οι διαμεσολαβητές Internet οφείλουν να αναλάβουν την εποπτεία ή τη λογοκρισία του Internet. ”

Συνεχίζοντας η ομάδα EuroISPA πρόβαλε μια πρόσφατη μελέτη της ΕΕ [PDF], δίνοντας ένα παράδειγμα για τις επιπτώσεις της πειρατείας στις πωλήσεις της μουσικής. Η μελέτη διαπίστωνει ότι η “ψηφιακή μουσική πειρατεία δεν επηρεάζει και δεν εκτοπίζει τις νόμιμες αγορές μουσικής σε ψηφιακή μορφή”, και ότι “τα παράνομα downloads μουσικής έχουν μια μικρή ή καμία εντελώς επίδραση στις νόμιμες ψηφιακές πωλήσεις. ”

Οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν στην οδηγία του 2004 “θα ήταν ασυμβίβαστες με τα θεμελιώδες δικαιώματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και της ελευθερίας των επικοινωνιών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καινοτομία και την ανάπτυξη της ψηφιακής αγοράς,” προειδοποίησε η ομάδα.


Πώς το 2004 άλλαξε το τοπίο της πειρατείας στην Ευρώπη

 

Η οδηγία του 2004 απαιτεί πρώτα από τα κράτη μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν αποτελεσματικά ένδικα μέσα και κυρώσεις εναντίον εκείνων που ασχολούνται με την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Ουσιαστικά έδωσε στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων την πολιτική εξουσία για να απευθύνονται άμεσα στα ένδικα μέσα αν υπάρξει παραβίαση των δικαιώματά τους από δίκτυα peer-to-peer, για παράδειγμα.

Οι επιπλέον προσθήκες στο υπάρχων αυτό πλαίσιο,της αρχικής οδηγίας του 2004 θα είναι το καταστήσει υπερβολικό.


“Εσφαλμένες” διαβουλεύσεις

Μια διαβούλευση για τις αλλαγές της οδηγία του 2004, η οποία ολοκληρώθηκε στις 30 Μαρτίου, αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη.

Η διαβούλευση είχε ως σκοπό να συγκεντρώσει γνώμες από την ευρύτερη κοινότητα σχετικά με τις πιθανές αλλαγές της οδηγίας του 2004, όπως οι μεταβολές στην καταπολέμηση της πειρατείας και της πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με τον νόμο της σύγχρονης εποχής. Ωστόσο, μερικοί πίστευαν ότι η διαδικασία ήταν πλημμελής και επηρεαζόταν προς τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων.

Εν τω μεταξύ, η εμπειρογνωμόνων Monica Horten για την πολιτική του Internet περιγράφει τη διαβούλευση σαν ένα πολύ “σοβαρό πρόβλημα”. Γράφοντας στο blog της, προειδοποίησε ότι η όλη ιστορία  “δίνει μια αίσθηση déjà vu σε όποιον παρακολούθησε τη συζήτηση για το νομοσχέδιο ACTA”.


Γεια σου ACTA 2.0;

Το ACTA θα ανάγκαζε τους ISP να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα – ή ακόμα χειρότερα – θα τους ανάγκαζε να εγκατάστήσουν ένα “υποχρεωτικό επίπεδο φιλτραρίσματος δικτύου “.

Ενώ οι διατάξεις αυτές αφαιρέθηκαν από την ACTA, μια νέα αναθεώρηση της οδηγίας του 2004 “μπορεί να υποχρεώσει την εφαρμογή απροσδιόριστων, δυσανάλογων και, ενδεχομένως, κατασταλτικών τεχνικά μέτρα κατά των πελατών τους», σύμφωνα με την EuroISPA.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε μια διάταξη περί της ελευθερίας στο Διαδίκτυο, αναφέροντας ότι οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν από κράτη μέλη της ΕΕ που επηρεάζουν την πρόσβαση των πολιτών στο Διαδίκτυο “πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών”.

Έτσι οποιεσδήποτε αλλαγές στην οδηγία του 2004 κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά ώστε να διασφαλίζεται ότι οι διατάξεις του  ACTA δεν θα εφαρμοστούν.

Αν και το  ACTA απέτυχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρώτη φορά, κανείς δεν είναι σίγουρος ότι δεν θα μπορούσε να παρεισφρήσει στην Ευρώπη μέσω κάποιας νομοθετικής πίσω πόρτας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ZDNet

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS