ΑρχικήinetH υπηρεσία Lala, η εξαγορά της και το δαιμόνιο του Steve Jobs

H υπηρεσία Lala, η εξαγορά της και το δαιμόνιο του Steve Jobs

steve-jobs-face-e1343549288297

Ας ξεκινήσουμε από το βασικά. Τι είναι η Lala, θα μου πείτε δεν σας γεμίζει το μάτι σαν υπηρεσία και πολύ πιθανό να μην την έχετε ακούσει ποτέ.

Πριν το 2009 ήταν η νούμερο 1 υπηρεσία διανομής διαδικτυακής μουσικής πολύ πριν το Spotify ή το Pandora και πραγματικά είχε ένα τεράστιο μέλλον. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε που αν βάζετε το όνομα ενός τραγουδιού σε μια μηχανή αναζήτησης τότε το πρώτο link που θα βλέπατε θα ήταν από το site της Lala.

Πολλές εταιρείες ενδιαφερθήκαν για την υπηρεσία της και μετά από διαπραγματεύσεις αρκετές η Apple την εξαγόρασε το 2009 και το Lala.com έκλεισε το τον Μάιο του 2010.

Τότε η είδηση δεν πέρασε απαρατήρητη με την Apple να δίνει  $80 εκατομμύρια για την εξαγορά της χωρίς ποτέ να δοθούν περισσότερες πληροφορίες μέχρι και σήμερα.

Ο Aubrey Johnson σχεδιαστής της υπηρεσίας τότε, μας αποκαλύπτει σήμερα λεπτομέρειες της εξαγοράς αυτής με πρωταγωνιστή ποιον άλλο τον Steve Jobs.

O ιδρυτής της Lala o Bill Nguyen είχε άμεσα προσφορές εξαγοράς από τόσο από την Google όσο και από την Νokia την εποχή εκείνη. Δεν ήθελε όμως να δεχτεί καμία από τις δυο μιας και με βάση το όραμα του ήταν πολύ μικρές. Δεν δίστασε λοιπόν να κυνηγήσει μια συνάντηση με τον Steve Jobs και μάλιστα να επιμείνει πολύ για αυτό.

Τελικά το αίτημα του έγινε δεκτό και ο Steve Jobs τον κάλεσε στο σπίτι του στο Palo Alto για δείπνο παρουσία του Tim Cook και του Eddy Cue. Εκεί ο Steve Jobs όπως συνήθιζε τον κοίταξε στα μάτια για μερικά λεπτά και μετά ξεκίνησε λέγοντας:

«Bill θα σου δώσω ένα αριθμό και αν σου αρέσει ας το τελειώνουμε» εν συνεχεία του έδωσε ένα χαρτί που είχε αναγράψει το ποσό της εξαγοράς. Θα μπορούσε να είναι σκήνη από την τριλογία του Νονού αλλά ο Steve Jobs έτσι έκλεινε τις δουλειές που τον ενδιέφεραν.

In late November, Nguyen was seated at the dinner table in Steve Job’s home on Waverly St in Palo Alto. Also present were Eddy Cue and Tim Cook and other Apple executives. Steve led the conversation while eating a beet salad:

“I’m going to give you a number, Bill, and if you like it, let’s do it and just be done with this whole thing. Okay?” Bill agreed.

Jobs passed a piece of paper to Nguyen and Bill nodded. The deal was done.

Φυσικά ο Bill Nguyen δέχτηκε ειδικά μιας και η καλύτερη προσφορά που είχε μέχρι τότε ήταν τα $11 εκατομμύρια που έδινε η Nokia.

H ιστορία δεν σταματάει εκεί μιας και η εξαγορά πήρε μια τροπή που μόνο ο Steve Jobs θα μπορούσε να την έχει φανταστεί. Το προσωπικό της Lala μετακόμισε στην Apple ενώ παράλληλα τους δοθήκανε διάφορα bonus και μετοχές της Apple. O Bill Nguyen δεν έμεινε όμως πολύ και έτσι εγκατέλειψε για να πάει να δημιουργήσει μόνος του μια άλλη πετυχήμενη εφαρμογή που ακούει στο όνομα Color και είχε πάρει άριστες κριτικές πίσω το 2011.

Οι μηχανικοί και σχεδιαστές της Lala εγκατέλειψαν και αυτοί την Apple αφήνοντας πίσω τους τις μετοχές που τους είχαν δοθεί από την πρωταρχική συμφωνία και ακολούθησαν το όραμα της Color. Βέβαια η εφαρμογή μετά από ένα χρόνο δεν πέτυχε να φέρει τα κέρδη που ο  Bill Nguyen είχε φανταστεί και έτσι ο Steve Jobs έδωσε εντολή να προσλάβουν πίσω τους μηχανικούς που είχαν αφήσει την Apple. Βέβαια μετά από την φυγή τους δεν μπορούσαν να διαπραγματευτούν πολλά και έτσι η Apple κατάφερε να τους πάρει πίσω με μόνο $2 εκατομμύρια συνολικά.

Απλά μια φανταστική ιστορία.

Εκ τότε οι μηχανικοί παραμένουν πιστοί στην Apple και ήταν οι εργάτες του iTunes Match ενώ κύκλοι του Cupertino αναφέρουν πως δεν σταμάτησαν να δουλεύουν πάνω σε αυτό που πραγματικά αγάπησαν και δεν ήταν άλλο από την υπηρεσία της Lala. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε αν η Lala θα ζωντανέψει φέτος με την μορφή του iRadio που λέγεται ότι η Apple ετοιμάζει σαν μια άμεση απάντηση στο Spotify.

Δημήτριος Γεωργουλάς @ GreekAppleNews

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS