ΑρχικήHow To'Όλοι στεκόμαστε στους ώμους του Dennis Ritchie'

‘Όλοι στεκόμαστε στους ώμους του Dennis Ritchie’

Η μοντέρνα πληροφορική όπως την ξέρουμε και την χρησιμοποιούμε σήμερα, δεν θα υπήρχε χωρίς τον Dennis Ritchie, τον πατέρα της C programming language και συνιδρυτή του UNIX operating system.

 

'Όλοι στεκόμαστε στους ώμους του Dennis Ritchie'

Ο Dennis MacAlistair Ritchie, γνωστός σε διαδικτυακές ομάδες συζητησης και ως «dmr» (η διεύθυνσή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του στα Bell Labs), γεννήθηκε στο Μπρόνξβιλ της Νέας Υόρκης στις 9 Σεπτεμβρίου 1941 και αποφοίτησε από το Χάρβαρντ με πτυχίο στη φυσική και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά.

Το 1967, σε ηλικία 26 ετών, άρχισε να εργάζεται στο Κέντρο Έρευνας Υπολογιστικών Επιστημών των Εργαστηρίων Μπελ (Bell Labs).

Ο Ρίτσι είναι γνωστός κυρίως ως ο δημιουργός της γλώσσας προγραμματισμού C και ως βασικός συντελεστής στην ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος UNIX.

Είναι επίσης συγγραφέας του πλέον καθοριστικού βιβλίου για τη C, ‘Η Γλώσσα Προγραμματισμού C‘,

 

Η δημιουργία της C από τον Ritchie και ο ρόλος του στην ανάπτυξη του UNIX μαζί με τον Κεν Τόμσον, τον έχουν καθιερώσει ως σημαντικό πρωτοπόρο της σύγχρονης πληροφορικής.

Η C χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στην ανάπτυξη λειτουργικών συστημάτων, γεγονός που οφείλεται στο ότι πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Linux, το οποίο βασίζεται στο UNIX.

[su_button url=”https://www.secnews.gr/102926/giati-o-programmatismos-einai-to-pio-simantiko-proson-enos-hacker/” target=”blank” style=”flat” background=”#8126f1″ color=”#0404047″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon_color=”#ffffff”]Δείτε ακόμα: Γιατί ο προγραμματισμός είναι το πιο σημαντικό προσόν ενός χάκερ;[/su_button]

Εντούτοις η ανάπτυξη του μεταγλωττιστή της C βασίστηκε και αυτή με τη σειρά της σε ιδέες και αρχές άλλων γλωσσών, όπως η Pascal.

Το δημοφιλές Linux και τα εργαλεία του αποτελούν απογόνους της δουλειάς του Ritchie , ενώ και η Microsoft συμπεριλαμβάνει εργαλεία συμβατότητας με UNIX στα Windows και παρέχει εκδόσεις μεταγλωττιστή της C.

 

Ο Ντένις Ρίτσι (δεξιά), μαζί με τον Κεν Τόμσον
Ο Ντένις Ρίτσι (δεξιά), μαζί με τον Κεν Τόμσον

Μετά την επιτυχία του Unix, ο Ritchie συνέχισε την έρευνα σε λειτουργικά συστήματα και γλώσσες προγραμματισμού, με συνεισφορές στα λειτουργικά συστήματα Plan 9 και Inferno και στην γλώσσα προγραμματισμού Limbo.

Το 1983 οι Ρίτσι και Κεν Τόμσον έλαβαν από κοινού το βραβείο Τιούρινγκ «για την ανάπτυξη γενικής θεωρίας λειτουργικών συστημάτων και ειδικότερα για την υλοποίηση του λειτουργικού συστήματος UNIX».

Για να κατανοήσετε καλύτερα το μέγεθος της σημαντικότητας ονομάστε οποιοδήποτε  computer vendor, και κάθε ένας από αυτους είχε κάποια εφαρμογή του UNIX . Ακόμη και η Microsoft , στην οποία κάποτε άνηκε ένα προϊόν που ονομαζόταν XENIX.

Πατήστε στην εικόνα που παρουσιάζεται παρακάτω για να δείτε αναλυτικά και να κατανοήσετε τις σχέσεις της “οικογένειας” αυτής:

unixhistory-simple-svg

Στις 27 Απριλίου 1999, οι Τόμσον και Ρίτσι έλαβαν το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας από τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον «για την από κοινού ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος UNIX και της γλώσσας προγραμματισμού C που οδήγησαν σε σημαντικές εξελίξεις στο υλικό και λογισμικό υπολογιστών, σε δικτυακά συστήματα, και ώθησαν την ανάπτυξη μιας ολόκληρης βιομηχανίας, ενισχύοντας την αμερικανική πρωτοκαθεδρία στην Εποχή της Πληροφορίας».

Dennis Ritchie (standing) and Ken Thompson with a PDP-11, circa 1972
Dennis Ritchie (standing) and Ken Thompson with a PDP-11, circa 1972

Ο Ντένις Ρίτσι βρέθηκε νεκρός στο σπίτι όπου κατοικούσε μόνος του στο Berkeley Heights στο Νιού Τζέρσεϊ, στις 12 Οκτωβρίου 2011. ‘Hταν 70 ετών και το προηγούμενο διάστημα είχε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

[su_button url=”https://www.secnews.gr/102764/the-history-linux/” target=”blank” style=”flat” background=”#e9f126″ color=”#0404047″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon_color=”#ffffff”]Διαβάστε περισσότερα: Η ιστορία του Linux: Πως έγινε το Linux το αγαπημένο παιδί όλων μας[/su_button]

Οφείλουμε πολλά στον Dennis Ritchie , περισσότερα από όσα μπορούμε ποτέ να φανταστούμε.  Χωρίς τη συμβολή του, είναι πιθανό πως κανένας από εμάς δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προσωπικούς υπολογιστές σήμερα , εξελιγμένες εφαρμογές λογισμικού ή ακόμα και σύγχρονο Internet .

Ούτε Android smartphones, ούτε  DVRs και streaming devices, ούτε Macs & iPads του Steve Jobs.

Ούτε Microsoft Windows 10 ή Surface Books.

Ούτε Cloud, ούτε AWS, ούτε Azure.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS