ΑρχικήsecurityΈρευνα: Οι εφαρμογές για κινητά «κατασκοπεύουν» τακτικά τους χρήστες

Έρευνα: Οι εφαρμογές για κινητά «κατασκοπεύουν» τακτικά τους χρήστες

apps-spyΟι εφαρμογές για Apple και Android Smartphones φαίνεται να συλλέγουν και να στέλνουν πολλές πληροφορίες χρηστών σε τρίτους, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), του Χάρβαρντ και το Carnegie Mellon, μελέτησαν 110 διαθέσιμες εφαρμογές στο Google Play και το App Store.

Βρήκαν ότι το 73% των Android εφαρμογών μοιράζεται τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των χρηστών, και το 47% των iOS εφαρμογών μοιράζεται τα δεδομένα τοποθεσίας.

Ο Οργανισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αναφέρουν ότι έχουν πολύ περισσότερες αποδείξεις για το πώς οι συσκευές μας «προδίδουν».

Η μελέτη, με τίτλο Who Know What About Me?, ερευνά το παρασκήνιο αυτών των εφαρμογών και πως μοιράζονται τα  προσωπικά δεδομένων των χρηστών σε τρίτους. Στη μελέτη εξετάστηκαν 55 από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές Android και ο ίδιος αριθμός εφαρμογών iOS.

Οι ερευνητές κατέγραψαν την κυκλοφορία μέσω HTTP και HTTPS κατά τη χρήση των διαφόρων εφαρμογών και έψαξαν για τις μεταδόσεις που περιλαμβάνουν προσωπικά στοιχεία, στοιχεία συμπεριφοράς, όπως όρους αναζήτησης και δεδομένα θέσης.

Βρήκαν ότι οι Android εφαρμογές έστελναν ευαίσθητα δεδομένα στο 3,1 των domain τρίτων, κατά μέσο όρο, ενώ οι εφαρμογές iOS συνδέονταν κατά μέσο όρο με το 2.6 των domain τρίτων.

Οι Android εφαρμογές μοιράζονται περισσότερες προσωπικές πληροφορίες, όπως όνομα (49% από τις εφαρμογές) και διεύθυνση (25%), σε σχέση με τις εφαρμογές iOS, όπου το 18% κοινοποιούσε τα ονόματα και το 16% μοιραζόταν τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σημαντικά στοιχεία προέκυψαν από τις εφαρμογές που σχετίζονται με την υγεία, όπου 3 από τις 30 εφαρμογές, μοιράζονταν τους όρους αναζήτησης και τα στοιχεία που εισήγαγαν οι χρήστες, με τρίτους.

Τέλος, οι Android εφαρμογές ήταν πιο πιθανό να διαρρεύσουν δεδομένα στη Google και το Facebook, με την εφαρμογή Text Free να είναι εκείνη που διαρρέει τα περισσότερα , καθώς προσφέρει δωρεάν κλήσεις και μηνύματα μέσω Wi-Fi. Η συγκεκριμένη εφαρμογή στέλνει δεδομένα σε 11 domain τρίτων.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS