ΑρχικήsecurityTor: πώς να προστατέψετε το ψηφιακό σας περιβάλλον

Tor: πώς να προστατέψετε το ψηφιακό σας περιβάλλον

torTor. Είστε σίγουροι πως γνωρίζετε τα πάντα σχετικά με το που έχουν πρόσβαση οι χρήστες στο ψηφιακό σας περιβάλλον;

Ενώ τις περισσότερες φορές η περιήγηση στο Internet είναι ακίνδυνη, υπάρχουν κάποια περιστατικά όπου ενδέχεται να συμμετέχετε ερήμην σας σε εγκληματικές δραστηριότητες. Αυτό συμβαίνει όταν οι χρήστες κρύβουν την δραστηριότητα τους μέσω του Tor network ή του Dark Net.

To Onion Router, ευρύτερα γνωστό και ως Tor είναι ένα project ανοιχτού πηγαίου κώδικα που πρωτοεμφανίστηκε το 2002. Είναι σχεδιασμένο για να επιτρέπει σε έναν χρήστη να περιηγείται στο διαδίκτυο ανώνυμα μέσω ενός εθελοντικού network με πάνω από 5.000 διασυνδέσεις.

Tor: πώς να προστατέψετε το ψηφιακό σας περιβάλλον

Δεν μοιράζεται πληροφορίες ταυτοποίησης όπως τη διεύθυνση IP και την τοποθεσία με websites ή άλλους παρόχους υπηρεσιών.

Ένας χρήστης που πλοηγείται στο Internet χρησιμοποιώντας τον δημοφιλή browser, μειώνει δραματικά τις πιθανότητες να εντοπιστούν οι δραστηριότητές του, εξασφαλίζοντας του έτσι, την online προστασία των προσωπικών του δεδομένων. Κι εδώ βρίσκονται οι αναμφισβήτητα νόμιμες χρήσεις αυτής της τεχνολογίας, όπως η παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο σε χώρες με κατασταλτικές ως προς αυτό ρυθμίσεις.

Το Τor αποτελεί μακράν αγαπημένο στόχο των μυστικών υπηρεσιών. Η NSA στόχευσε στους χρήστες του διάσημου browser, χρησιμοποιώντας μια zero-day vulnerability στον Firefox συνδυασμένη με το Tor, που έδωσε τελικά πρόσβαση στις κρυμμένες  IP addresses των ανώνυμων χρηστών.

Χρησιμοποιώντας παρόμοιες τεχνικές, το FBI κατόρθωσε να εντοπίσει τον ιδιοκτήτη του “Freedom Hosting”, του μεγαλύτερου παρόχου υπηρεσιών σε site στο κρυπτογραφημένο δίκτυο, όπου φιλοξενούνται και πολλές ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας.

Ακριβώς επειδή το Tor συνδέεται πολύ συχνά με παράνομες δραστηριότητες (παιδική πορνογραφία, ξέπλυμα χρήματος, κλοπές ταυτότητας, πώληση ουσιών κτλ.) πολλοί διαχειριστές θέλουν να αποτρέψουν τους χρήστες τους απ’ το να το χρησιμοποιούν.

Δεδομένου ότι το σημείο προέλευσης είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί με συμβατικά μέσα, χρησιμοποιείται από πληθώρα κακών παραγόντων που επιθυμούν να κρύψουν την τοποθεσία τους απ’ τους Command & Control servers, μηχανές που δέχονται ransomware payments κτλ. πράγμα που  καθιστά ακόμα δυσκολότερο τον εντοπισμό τους.

Οι συνδεδεμένοι στο Tor χρήστες από το περιβάλλον σας (είτε αυτοί διενεργούν παράνομες δραστηριότητες, είτε όχι), μπορεί να σας «βάλουν» να φιλοξενήσετε εν αγνοία σας κακόβουλο και παράνομο περιεχόμενο.

Script>Alert
Script>Alerthttps://www.secnews.gr
We are all Edward Snowden.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS