Μια εταιρεία με έδρα τη Μόσχα, που έχει υποστεί κυρώσεις από τις Η.Π.Α. νωρίτερα φέτος, συνδέεται με τη νέα εκστρατεία επιρροής “Undercut” που στοχεύει στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης σχετικά με τις εκλογές κατά της Ουκρανίας και στην αποδυνάμωση της δυτικής υποστήριξης.
Η εκστρατεία, γνωστή ως Επιχείρηση Undercut, διοικείται από τη Social Design Agency (SDA) και χρησιμοποιεί βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη και πλαστές ιστοσελίδες που μιμούνται αξιόπιστες πηγές ειδήσεων, στοχεύοντας κοινά στην Ουκρανία, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Στόχος είναι να δυσφημίσει την ηγεσία της Ουκρανίας, να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα της δυτικής βοήθειας και να προκαλέσει κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις.
Δείτε επίσης: Ρώσοι κυβερνοκατάσκοποι παραβίασαν στόχο τους μέσω σύνδεσης Wi-Fi
Η εκστρατεία επηρεάζει επίσης αφηγήματα γύρω από τις εκλογές των Η.Π.Α. του 2024 και γεωπολιτικές συγκρούσεις όπως η κατάσταση Ισραήλ-Γάζα, αποσκοπώντας στο να βαθύνει τις διαιρέσεις. Η SDA έχει συνδεθεί και με την επιχείρηση Doppelganger, η οποία χρησιμοποιεί κοινωνικά μέσα και πλαστές ιστοσελίδες ειδήσεων για να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Η Επιχείρηση Undercut μοιράζεται υποδομές με τις Doppelganger και Overload, εκμεταλλευόμενη την εμπιστοσύνη που έχουν οι χρήστες σε αξιόπιστες μάρκες μέσων ενημέρωσης, χρησιμοποιώντας βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη για μεγαλύτερη αξιοπιστία.
Bot χρησιμοποιούν scalping και εξαντλούν τα δημοφιλή δώρα
Perseverance: Μελετά τους αρχαιότερους βράχους στον Άρη
Μυστήρια drones στο New Jersey: Τι λέει το Πεντάγωνο;
Διαβάστε περισσότερα: Η Ουκρανία προειδοποιεί για μαζική καμπάνια ηλεκτρονικού phishing
Επιπλέον, έχουν αξιοποιηθεί πάνω από 500 λογαριασμοί σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για την ενίσχυση του περιεχομένου, χρησιμοποιώντας δημοφιλή hashtags στις στοχευμένες χώρες. Παράλληλα, ο APT28, ένας απειλητικός παράγοντας συνδεδεμένος με τη Ρωσία, παραβίασε μια εταιρεία των Η.Π.Α. τον Φεβρουάριο του 2022, χρησιμοποιώντας μια ασυνήθιστη τεχνική που εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της πολυπαραγοντικής αυθεντικοποίησης του δικτύου Wi-Fi για τη συλλογή δεδομένων σχετικών με την Ουκρανία.
Πηγή: thehackernews