Τις τελευταίες ώρες, κυκλοφορούν αναφορές που λένε ότι η Meta σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών για δική της αποκλειστική χρήση.
Λέγεται ότι πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία θα δημιουργήσει ένα νέο καλωδιακό δίκτυο μήκους 40.000+ χιλιομέτρων που θα εκτείνεται σε όλο τον κόσμο.
Η Meta είναι ήδη μερικός ιδιοκτήτης 16 δικτύων, αλλά αυτό το νέο υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών θα ανήκει εξ ολοκλήρου στην εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα έχει τον πλήρη έλεγχο για να δώσει προτεραιότητα στο traffic στα δικά της προϊόντα και υπηρεσίες.
Δείτε επίσης: Η Google ετοιμάζει το υποθαλάσσιο καλώδιο Umoja που θα συνδέει Αφρική-Αυστραλία
Bot χρησιμοποιούν scalping και εξαντλούν τα δημοφιλή δώρα
Perseverance: Μελετά τους αρχαιότερους βράχους στον Άρη
Μυστήρια drones στο New Jersey: Τι λέει το Πεντάγωνο;
Τον περασμένο μήνα, ο ειδικός στα υποθαλάσσια καλώδια, Sunil Tagare, ανέφερε για πρώτη φορά το σχέδιο της Meta να κατασκευάσει τη «μητέρα όλων των υποβρυχίων καλωδίων». Σύμφωνα με το TechCrunch, το project φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ αρχικά στάδια και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 5-10 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Πιστεύεται ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο της Meta θα εκτείνεται από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ στην Ινδία μέσω της Νότιας Αφρικής και στη συνέχεια στη δυτική ακτή των ΗΠΑ (από την Ινδία) μέσω της Αυστραλίας – δημιουργώντας ένα νοητό “W“.
Τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών αποτελούν μέρος της υποδομής επικοινωνιών τα τελευταία 40 χρόνια τουλάχιστον.
Γιατί η Meta θέλει το δικό της υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών;
Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους η Meta μπορεί να θέλει το δικό της καλώδιο. Όπως προείπαμε η αποκλειστική ιδιοκτησία θα έδινε στη Meta την ικανότητα να υποστηρίξει τις ανάγκες των δικών της πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων των Instagram, WhatsApp, Facebook, που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια χρήστες.
Ο δεύτερος λόγος είναι γεωπολιτικός. Τα τελευταία χρόνια, πολλά υποθαλάσσια καλώδια έχουν κοπεί ως παράπλευρη ή άμεση απώλεια ενός πολέμου. Για παράδειγμα, οι μαχητές των Χούθι κυνηγούν πλοία και καταστρέφουν καλώδια στην Ερυθρά Θάλασσα (όπως αυτό που συνδέει την Ευρώπη με την Ινδία).
Δείτε επίσης: Meta: Διέγραψε 2 εκατομμύρια λογαριασμούς που συνδέονταν με κυβερνοεγκλήματα
Πρόσφατα, η Ρωσία κατηγορήθηκε για το κόψιμο ενός υποβρύχιου καλωδίου στη Βαλτική Θάλασσα. Την εβδομάδα που πέρασε, ένα άλλο καλώδιο κόπηκε στα ευρωπαϊκά ύδατα.
Η διαδρομή όπως την οραματίζεται η Meta έχει σκοπό να βοηθήσει την εταιρεία να αποφύγει περιοχές γεωπολιτικής έντασης. Πιστεύεται ότι διαδρομή θα αποφύγει την Ερυθρά Θάλασσα, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την Αίγυπτο, τη Μασσαλία, τα Στενά της Μαλάκκας και τη Σιγκαπούρη.
Αυτή η πρωτοβουλία της Meta υπογραμμίζει την αυξανόμενη ζήτηση για ισχυρές και ασφαλείς δυνατότητες δικτύου σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο. Ταυτόχρονα, δείχνει τη δέσμευση της Meta να επενδύσει σε τεχνολογία αιχμής για να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.
Δείτε επίσης: Meta: Εισάγει ορισμένα AI χαρακτηριστικά στα Ray-Ban Meta στην Ευρώπη
Αν και υπάρχουν αναμφίβολα σημαντικά πλεονεκτήματα στην κατασκευή ενός ιδιωτικού υποθαλάσσιου καλωδίου, υπάρχουν και κάποιες προκλήσεις. Η διαδικασία τοποθέτησης αυτών των καλωδίων μπορεί να είναι πολύπλοκη, δαπανηρή και χρονοβόρα. Επιπλέον, υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι όπως ζημιές από φυσικές καταστροφές ή ανθρώπινη παρέμβαση που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη συνδεσιμότητα.
Πηγή: www.theverge.com