Ένας hacker ισχυρίζεται ότι έχει στη διάθεσή του 489 εκατομμύρια σειρές με δεδομένα χρηστών του Instagram, τα οποία πουλά στο dark web.
Ο επίσημος λογαριασμός X του DarkWebInformer αποκάλυψε το περιστατικό, εγείροντας ανησυχίες για την κλίμακα και τον πιθανό αντίκτυπο αυτής της διαρροής.
Σύμφωνα με τον hacker, τα παραβιασμένα δεδομένα περιλαμβάνουν ονόματα χρήστη, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμό ακολούθων και ατόμων που ακολουθούν οι ίδιοι οι χρήστες και άλλες προσωπικές πληροφορίες.
Δείτε επίσης: Instagram: Νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας για προστασία εφήβων από sextortion
Μυστήρια drones στο New Jersey: Τι λέει το Πεντάγωνο;
Οι κομήτες έπαιξαν «μείζονα» ρόλο για τη ζωή στη Γη
Πεντάγωνο: Τι συμβαίνει με τα μυστήρια drones στο New Jersey
Προς το παρόν, το Instagram δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα την παραβίαση, αλλά ο επιτιθέμενος ισχυρίζεται ότι τα δεδομένα προσφέρονται προς πώληση. Αν οι ισχυρισμοί του είναι αληθείς, τα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις phishing, κλοπή ταυτότητας και άλλες κακόβουλες ενέργειες.
Λέγεται ότι η διαρροή δεν περιλαμβάνει κωδικούς πρόσβασης ή άμεσα μηνύματα χρηστών του Instagram. Ωστόσο, οι εκτεθειμένες προσωπικές πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, επίσης, για στοχευμένες επιθέσεις.
Ο αριθμός των δυνητικά επηρεαζόμενων χρηστών εγείρει ανησυχίες.
Αυτό το περιστατικό ακολουθεί μια αυξανόμενη τάση data scraping, κατά την οποία αυτοματοποιημένα bot συγκεντρώνουν δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σε μαζική κλίμακα.
Δείτε επίσης: Instagram: Οι 8 πιο συνηθισμένες απάτες και τρόποι προστασίας
Αν και το scraping δεν περιλαμβάνει άμεσο hacking ή παραβίαση ασφαλών βάσεων δεδομένων, εξακολουθεί να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, ειδικά όταν τα δεδομένα πωλούνται σε κυβερνοεγκληματίες.
Προστασία
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους χρήστες του Instagram να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, ειδικά όσον αφορά απόπειρες phishing και να αποφεύγουν να δίνουν προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες σε τρίτους.
Δείτε επίσης: Instagram: Νέες επιλογές φιλτραρίσματος DM για δημιουργούς
Επιπλέον, οι χρήστες ενθαρρύνονται να κάνουν τον λογαριασμό τους ιδιωτικό, να χρησιμοποιούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, να ενεργοποιούν τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), να ελέγχουν τις ρυθμίσεις απορρήτου τους και να είναι προσεκτικοί με μηνύματα.
Η χρήση antivirus προγράμματος στη συσκευή και η ενημέρωση λειτουργικού συστήματος και εφαρμογών είναι, επίσης, απαραίτητα βήματα για την ασφάλεια των χρηστών.
Πηγή: gbhackers.com