ΑρχικήYoutubeΟι δορυφορικοί «μεγαστερισμοί» ίσως είναι επικίνδυνοι για την τρύπα του όζοντος

Οι δορυφορικοί «μεγαστερισμοί» ίσως είναι επικίνδυνοι για την τρύπα του όζοντος

Όταν οι παλιοί δορυφόροι πέφτουν στην ατμόσφαιρα της Γης και καίγονται, αφήνουν πίσω τους μικροσκοπικά σωματίδια οξειδίου του αλουμινίου, τα οποία τρώνε το προστατευτικό στρώμα του όζοντος της Γης. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι αυτά τα οξείδια έχουν αυξηθεί 8 φορές μεταξύ 2016 και 2022 και θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται καθώς ο αριθμός των δορυφορικών μεγαστερισμών συνεχίζει να αυξάνεται.

Δείτε επίσης: Νεκροί δορυφόροι αποδυναμώνουν το μαγνητικό πεδίο της Γης

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters.

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ του 1987, ρύθμισε επιτυχώς τους CFC που βλάπτουν το όζον για την προστασία της στιβάδας του όζοντος, συρρικνώνοντας την τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική και η ανάκτηση αναμένεται εντός πενήντα ετών. Αλλά η απροσδόκητη ανάπτυξη των οξειδίων του αλουμινίου μπορεί να ωθήσει την παύση της επιτυχίας αυτής στις επόμενες δεκαετίες.

δορυφορικοί μεγαστερισμοί

Από τα 8.100 αντικείμενα σε χαμηλή τροχιά της Γης, τα 6.000 είναι δορυφόροι Starlink που εκτοξεύτηκαν τα τελευταία χρόνια. Η ζήτηση για παγκόσμια κάλυψη στο Διαδίκτυο οδηγεί σε μια ταχεία αύξηση των εκτοξεύσεων μικρών σμηνών δορυφόρων επικοινωνίας. Η SpaceX είναι πρωτοπόρος σε αυτήν την επιχείρηση, με άδεια να εκτοξεύσει άλλους 12.000 δορυφόρους Starlink και έως και 42.000 προγραμματισμένους. Η Amazon και άλλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν επίσης δορυφορικούς μεγαστερισμούς που κυμαίνονται από 3.000 έως 13.000 δορυφόρους, είπαν οι συντάκτες της μελέτης.

Δείτε ακόμα: Η SpaceX εκτοξεύει 23 δορυφόρους Starlink από τη Φλόριντα

Οι δορυφόροι Διαδικτύου σε χαμηλή τροχιά της Γης είναι βραχύβιοι, με περίπου πέντε χρόνια ζωής. Στη συνέχεια, οι εταιρείες πρέπει να εκτοξεύουν δορυφόρους αντικατάστασης για να διατηρήσουν την υπηρεσία Διαδικτύου, συνεχίζοντας έναν κύκλο προγραμματισμένης απαξίωσης και απρογραμμάτιστης ρύπανσης.

δορυφόροι

Τα οξείδια του αλουμινίου πυροδοτούν χημικές αντιδράσεις που καταστρέφουν το όζον της στρατόσφαιρας, το οποίο προστατεύει τη Γη από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία. Τα οξείδια δεν αντιδρούν χημικά με τα μόρια του όζοντος, αλλά προκαλούν καταστροφικές αντιδράσεις μεταξύ του όζοντος και του χλωρίου που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος. Επειδή τα οξείδια του αλουμινίου δεν καταναλώνονται από αυτές τις χημικές αντιδράσεις, μπορούν να συνεχίσουν να καταστρέφουν τα μόρια του όζοντος για δεκαετίες, καθώς παρασύρονται προς τα κάτω μέσω της στρατόσφαιρας.

Δείτε επίσης: Starlink: Οι δορυφόροι του μεταδίδουν τα πρώτα απευθείας μηνύματα

Ωστόσο, λίγη προσοχή έχει δοθεί προς το παρόν στους ρύπους που σχηματίζονται όταν οι δορυφόροι των δορυφορικών μεγαστερισμών, πέφτουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα και καίγονται. Προηγούμενες μελέτες για τη δορυφορική ρύπανση επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις συνέπειες της προώθησης ενός οχήματος εκτόξευσης στο διάστημα, όπως η απελευθέρωση καυσίμου πυραύλων. Η νέα μελέτη, από μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, Viterbi School of Engineering, είναι η πρώτη ρεαλιστική εκτίμηση της έκτασης αυτής της μακροχρόνιας ρύπανσης στην ανώτερη ατμόσφαιρα, είπαν οι συγγραφείς.

Πηγή: phys

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS