ΑρχικήinetΕυρωεκλογές - Επιστολική ψήφος: Αλλαγές στο πληροφορικό σύστημα υποστήριξης για να θωρακιστούν...

Ευρωεκλογές – Επιστολική ψήφος: Αλλαγές στο πληροφορικό σύστημα υποστήριξης για να θωρακιστούν τα προσωπικά δεδομένα

Με fast track απευθείας ανάθεση στις 10 Μαΐου το ΥΠΕΣ προώθησε αλλαγές στο πληροφορικό σύστημα, με στόχο τη θωράκιση των προσωπικών δεδομένων, μόλις ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές

Αυτές τις μέρες, διανύοντας προεκλογική περίοδο, το υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) προχωρά σε μια κίνηση που κάλλιστα μπορεί να εκληφθεί, αν μη τι άλλο, ως παραδοχή της πολιτικής ηγεσίας του, υπό την υπουργό Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο, ότι μπορεί να υπάρχουν κενά και «τρύπες» αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην ψηφιακή εκλογική εφαρμογή για τους εκλογείς εσωτερικού και εξωτερικού μέσω επιστολικής ψήφου. Το Documento φέρνει στο φως την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών στις 10 Μαΐου 2024 (αρ. πρωτ. 40177) να επιφέρει αλλαγές στο πληροφορικό σύστημα υποστήριξης της επιστολικής ψήφου για να θωρακιστούν τα προσωπικά δεδομένα.

Οι νέες παρεμβάσεις γίνονται ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων, το λεγόμενο email-gate –εμπλέκεται η πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου–, αλλά και την πρόσφατη υπόθεση διάρρηξης του γραφείου προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.

Στις 26 Απριλίου 2024 το ΥΠΕΣ απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατάθεση οικονομικής προσφοράς αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών μελετητικού έργου για την επικαιροποίηση και βελτιστοποίηση της υφιστάμενης μελέτης αντικτύπου (data protection impact analysis – DPIA) που εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου για το πληροφορικό σύστημα υποστήριξης της επιστολικής ψήφου. Στις 10 Μαΐου (αρ. πρωτ. 40177) έγινε η απευθείας ανάθεση, με τη δαπάνη να ανέρχεται στο ποσό των 18.600 με ΦΠΑ.

Οπως σημειώνεται στο παράρτημα της σύμβασης, το ΥΠΕΣ επέχει θέση υπεύθυνου επεξεργασίας των αιτήσεων των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 και έχει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφαλείας των λαμβανόμενων πληροφοριών. Τα μέτρα ασφαλείας συνίστανται κατ’ ελάχιστον στην καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή.

Ολα αυτά δεν γίνονται εν κενώ. Μάλιστα αναμένεται το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για το σκάνδαλο της διαρροής των απόρρητων προσωπικών δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού.

Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών στις 10 Μαΐου 2024 με αντικείμενο τις αλλαγές στο πληροφορικό σύστημα υποστήριξης της επιστολικής ψήφου για να θωρακιστούν τα προσωπικά δεδομένα (01). Η σύμβαση της 9ης Φεβρουαρίου 2024 που υπογράφηκε μεταξύ ΥΠΕΣ και SingularLogic με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης λογισμικού για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και την υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας (02). Eνα μήνα μετά ξέσπασε το σκάνδαλο email-gate στο οποίο εμπλέκεται η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Η σύμβαση ενεργοποίησης ψηφιακής εφαρμογής του 2020 μεταξύ ΥΠΕΣ – SingularLogic για την εκλογική διαδικασία αναφορικά με τους εκλογείς εξωτερικού (03) Οπως είχε αποκαλύψει στις 29 Απριλίου το documentonews.gr, ο πρόεδρος της αρχής Κωνσταντίνος Μενουδάκος είχε ζητήσει νέα υπομνήματα από τους εμπλεκόμενους και είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το πόρισμα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών. Για την απόφαση προβλήθηκε το επιχείρημα ότι πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο των υπηρεσιών του ΥΠΕΣ και η ΑΠΔΠΧ θα εκδώσει δικό της πόρισμα.

Ευρωεκλογές – Επιστολική ψήφος: Αλλαγές στο πληροφορικό σύστημα υποστήριξης για να θωρακιστούν τα προσωπικά δεδομένα

Οι ευθύνες της κυβέρνησης

Βέβαια, το σημαντικό είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επιδίωξε να ορίσει ως κρίσιμο για τη διαρροή στοιχείων το χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2023, όταν υπήρχε υπηρεσιακή ηγεσία λόγω της τότε εκλογικής περιόδου. Ομως ό,τι κι αν προκύψει ως προς τον χρόνο διαρροής, δεν είναι άμοιροι ευθυνών υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ. Μάλιστα η σπουδή Κεραμέως να θωρακίσει εσπευσμένα το σύστημα της επιστολικής ψήφου το δείχνει εκκωφαντικά.

Θυμίζουμε κάποιες συμβάσεις με σημασία σε μια χρονοσειρά που οδηγεί σε πολιτικές εκτιμήσεις σχετικά με τις τελευταίες κινήσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΣ προς ενίσχυση της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Το 2020, λίγο αφότου η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε τον ν. 4648/16.12.2019 για την ψήφο των αποδήμων, ενεργοποιείται με τη σύμβαση 19/2020 μεταξύ ΥΠΕΣ και SingularLogic ψηφιακή εφαρμογή για την εκλογική διαδικασία αναφορικά με τους εκλογείς εξωτερικού.

Πέρασαν τρία χρόνια έκτοτε. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε νόμο για την επιστολική ψήφο εκλογέων εσωτερικού και εξωτερικού (ν. 5083/2024). Στις 9 Φεβρουαρίου 2024 υπογράφηκε μεταξύ ΥΠΕΣ και SingularLogic η σύμβαση 2/2024 με αντικείμενο παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης λογισμικού για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και την υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας (συμβατική αξία 1.612.000 ευρώ). Αναλαμβάνουν από κοινού να τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ενωσιακό και εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Αρχές Μαρτίου 2024 ξεσπά το σκάνδαλο της διαρροής emails αποδήμων (υπόθεση Ασημακοπούλου).

Οι αιτήσεις για επιστολική ψήφο ξεκίνησαν στις 15 Φεβρουαρίου και η προθεσμία έληξε στις 29 Απριλίου 2024. Κοντά μια εβδομάδα μετά, στις 10 Μαΐου, το ΥΠΕΣ φέρνει τη σύμβαση για να διαπιστώσει αν τηρήθηκαν τα μέτρα ως προς την προστασία δεδομένων του πληροφορικού συστήματος υποστήριξης της επιστολικής ψήφου και παράλληλα διερευνά τη δυνατότητα βελτίωσής του για την τήρηση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφαλείας των λαμβανόμενων πληροφοριών.

Οπως τονίζει προς το Documento πολιτικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, υπάρχουν διάφορες εκδοχές: το υπουργείο Εσωτερικών και το Μαξίμου του Κυριάκου Μητσοτάκη είτε έρχονται να καλύψουν ετεροχρονισμένα τα κενά ή την ανυπαρξία προστασίας δεδομένων είτε επιχειρούν να προλάβουν την έκδοση του πορίσματος της ΑΠΔΠΧ. Φαίνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις για ελλείψεις στην ασφάλεια προσωπικών δεδομένων, είτε η διαρροή των emails εκλογέων εξωτερικού συνδέεται με την εφαρμογή των αποδήμων της σύμβασης 19/2020 είτε με την εφαρμογή επιστολικής ψήφου της σύμβασης 2/2024.

Δείτε εδώ περισσότερα: documentonews.gr

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS