ΑρχικήReviewsNikon Z 28-400mm f/4-8 VR: Ένας Φακός για Όλες τις χρήσεις

Nikon Z 28-400mm f/4-8 VR: Ένας Φακός για Όλες τις χρήσεις

Nikon Z 28-400mm

Hands-On με τον Nikon Z 28-400mm f/4-8 VR τον νέο καινοτόμο full-frame φακό, προσφέροντας x14,2 zoom σε ένα ελαφρύ πακέτο. Έρχεται με απαράδεκτους συμβιβασμούς, ή είναι έτοιμος να γίνει ο απόλυτος Nikon Z φακός για τους φωτογράφους;

Δείτε ακόμα: Nikon Z9: Η Φωτογρ. Μηχανή της Αποστολής Artemis III της NASA

Η Nikon δεν είναι ξένη στους φακούς με μεγάλο εύρος ζουμ. Είχε κατασκευάσει έναν φακό 28-300mm για τις φωτογραφικές μηχανές του τύπου F-mount SLR, ο οποίος ήταν βολικός και οπτικά αξιοπρεπής. Η εποχή των DSLR είχε έναν κορεσμένο αγοράς όπου σχεδόν όλοι είχαν μια ποικιλία από φακούς μεγάλου εύρους ζουμ για κάθε σύστημα φακών.

Nikon Z 28-400mm

Δείτε επίσης: Fujifilm X100VI: Η διάδοχος της δημοφιλούς κάμερας X100V

Από τότε, οι φακοί μεγάλου εύρους ζουμ για mirrorless full-frame κάμερες που υπερβαίνουν τα 200mm είναι σπάνιοι. Είναι αυτό λόγω έλλειψης ζήτησης; Η Nikon κατασκευάζει έναν φακό 24-200mm f/4-6.3 για τη σειρά Z, και παρόλο που είναι ένας καλός φακός, παραμένει ανεπαρκής όσον αφορά το εύρος ζουμ. Πρόσφατα, η Panasonic κυκλοφόρησε έναν φακό 28-200mm για το L-Mount, που προσέφερε σίγουρα ευελιξία σε αυτό το σύστημα. Ωστόσο, τώρα η Nikon έχει σπάσει το μοτίβο με έναν εξαιρετικά μακροχρόνιο 28-400mm f/4-8 superzoom.

Όταν είναι πλήρως εκτεταμένος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 28-400mm είναι ένας μακρύς τηλεφακός.

Μπορεί ένας φακός με τόσο διαφορετικά εστιακά μήκη να παράγει αποδεκτή ποιότητα εικόνας; Θα δούμε την αναγέννηση του φακού superzoom;

Ο 28-400mm του review αποτελεί ένα δείγμα προπαραγωγής, αλλά τα πρώτα ευρήματα σχετικά με το πώς αποδίδει αυτός ο φακός είναι εδώ. Ένας φακός superzoom είναι ένας φακός ταξιδιού οπότε o reviewer μας δίνει μερικά samples της όμορφης πόλης του Νάντον, Αλμπέρτα, Ηνωμένες Πολιτείες.

Nikon Z 28-400mm
Οι σοβαροί φωτογράφοι αγρίας φύσης μπορεί να θέλουν κάτι πιο εξειδικευμένο, αλλά το εύρος των 400mm είναι βολικό για τον ενθουσιώδη φωτογράφο.
Nikon Z 28-400mm
Nikon Z 28-400mm

Ο φακός Nikon Z 28-400mm χρησιμοποιεί κινητήρες STM για την κίνηση των γυάλινων στοιχείων και η εστίασή του είναι απαλή, αν και όχι ιδιαίτερα γρήγορη, στο τηλεφακό άκρο. Η εστίαση από κοντά προς μακρινά μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά δεν αποτελεί πρόβλημα σε πρακτικές καταστάσεις όπου κυρίως εστιάζετε σε μεγάλες αποστάσεις. Επίσης, η ταχύτητα εστίασης όταν χρησιμοποιείτε τον φακό στο εύρος από το ευρυγώνιο στο κανονικό είναι αρκετά γρήγορη.

Ο Nikon Z 28-400mm f/4-8 είναι εκπληκτικά ελαφριά, ζυγίζοντας μόλις 725 γραμμάρια. Ο φακός ισορροπεί καλά ακόμα και σε ελαφρύτερα σώματα όπως το Z6.

Παρόλο που είναι ελαφρύς, ο 28-400mm επεκτείνεται αρκετά μακριά φυσικά και έχει διάμετρο κλειστροφόρου φίλτρου 77mm, προσθέτοντας στις μεγαλύτερες διαστάσεις του. Αυτό είναι μια προσθήκη όταν επεκτείνεται στα 400mm, και ακόμη και όταν ζουμάρετε στα 28mm, παίρνει αρκετό χώρο στην τσάντα.

Υπάρχει αρκετός χώρος στο κυλινδρικό σώμα για έναν ευρύ δακτύλιο ζουμ, έτσι ακόμα και με το καπάκι ανάποδα, είναι εύκολο να την χειριστεί κάποοιος. Υπάρχει ένας ωραίος διακόπτης κλειδώματος για να κρατάτε το ζουμ από το να παρασύρεται κατά την περιήγηση. Υπάρχει επίσης και ένας προσαρμόσιμος δακτύλιος ελέγχου.. Οι έλεγχοι εστίασης πρέπει να γίνονται στο σώμα και αν και ο φακός διαθέτει VR, δεν υπάρχει διακόπτης για να τον ελέγξετε στον φακό.

Δείτε επίσης: Η έκθεση WWDC 2024 επιβεβαιώθηκε για τις 10 Ιουνίου

Ένας Καλός Συμβιβασμός

Οι φακοί superzoom συνήθως έχουν πολύπλοκους οπτικούς τύπους με πολλά γυάλινα στοιχεία. Ο reviewer είχε ανησυχίες για το να φωτογραφίζει τον φακό κόντρα στον ήλιο επειδή όλο αυτό το γυαλί έχει τάση να προκαλεί εσωτερικές αντανακλάσεις. Όμως εξεπλάγην όταν δεν είδε σχεδόν καμία αντανάκλαση και ελάχιστο flare. Ακόμη και σε κλειστό διάφραγμα, η ποσότητα του flare ελέγχεται καλά χάρη στα εξαιρετικά επικαλύψεις της Nikon.

Nikon Z 28-400mm
Η αντανάκλαση φωτός είναι καλά ελεγχόμενη, όπως και το φαινόμενο ghosting. Συνήθως, οι φακοί superzoom αγωνίζονται σε αυτόν τον τομέα.
Οι μεταβάσεις προς τις περιοχές εκτός εστίασης είναι ικανοποιητικές, αλλά τα φόντα μπορεί να φαίνονται αυστηρά και αποσπαστικά.

Ο φακός 28-400mm μπορεί να παράγει ρηχό βάθος πεδίου προς το τέλος του εύρους παρά το χαμηλό διάφραγμα f/8. Δυστυχώς, η ποιότητα του bokeh δεν είναι ισχυρό σημείο του 28-400mm. Δεν εμφανίζει τα λεγόμενα «onion rings» στα φωτεινά σημεία, αλλά υπάρχει ένας περίεργος διπλός κύκλος γύρω από την περίφραξη.

Δείτε ακόμα: Η Renault επιδιώκει να είναι η πρώτη που θα ανακυκλώνει μπαταρίες σε μαζική κλίμακα

Η χρήση του φακού 28-400mm για λήψεις κοντινού πλάνου είναι απολαυστική καθώς επιτυγχάνει μια περίπου 1:3 αναλογία αναπαραγωγής πραγματικού μεγέθους, είτε στα 28mm είτε στα 400mm. Αυτό προσθέτει αρκετή ευελιξία στο φακό και επιτρέπει λήψεις macro με ευρυγώνιο φακό όπου το φόντο είναι μακριά ή συμπιεσμένες λήψεις με μεγάλη απόσταση εργασίας. Η αυτόματη εστίαση ήταν ακριβής και η ευκρίνεια ήταν αξιοπρεπής.

Η ευκρίνεια είναι εξαιρετική στο εύρος των 400mm και η εικονική σταθεροποίηση βοηθάει στη διατήρηση της σταθερότητας.

Επειδή o reviewer είχε στα χέρια του ένα φακός δείγμα παραγωγής και είχε μόνο ένα απόγευμα μαζί του αναφέρει ότι «δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να φωτογραφήσουμε διαγράμματα δοκιμών για να αξιολογήσουμε την ευκρίνεια. Όταν αξιολόγησα τις εικόνες δείγματος τις επόμενες ημέρες, βρήκα την ευκρίνεια εξαιρετική και στις δύο άκρες του εύρους του φακού. Οι γωνίες κρατούν ωραία και ο φακός αποδίδει καλά στις πλέον ανοιχτές διαφράγματα. Αυτό είναι ένα καλό πράγμα, επίσης, διότι ο Nikon Z 28-400mm δεν δέχεται πολύ φως.»

Δείτε επίσης: Οι Metallica θα περιοδεύσουν σε ηλεκτρικές νταλίκες της Iveco

Ο Nikon Z 28-400mm f/4-8 VR αφήνει Θετικές Πρώτες Εντυπώσεις

Σίγουρα οι επαγγελματίες και οι λάτρεις του είδους θα χαρούν να δούν την επιστροφή του superzoom σε περισσότερα συστήματα κάμερας mirrorless, και η Nikon πραγματοποιεί μια δραματική σειρά φακών ενώ αντιμετωπίζει καλά τα μειονεκτήματα.

Αν και το πλατύτερο διάφραγμα f/4 είναι εντάξει στα 28mm, το διάφραγμα πέφτει αμέσως καθώς ζουμάρει, και μέχρι τα 200mm είναι ήδη στο f/8. Αυτό θα είναι αποδεκτό για χαλαρές λήψεις σε ηλιόλουστες μέρες ή ως φακός για ταξίδια καλοκαιρινής περιόδου, αλλά οι σοβαροί φωτογράφοι αγρίας φύσης μπορεί να θέλουν κάτι πιο φωτεινό. Καθώς οι συνθήκες φωτισμού χαμηλώνουν, ο δείκτης ISO θα πρέπει να ανέβει νωρίτερα από ό,τι είναι επιθυμητό, και αυτή είναι η κύρια αντιστάθμιση για έναν τόσο εκτεταμένο εύρος ζουμ.

Παρόλα αυτά, οι μεγαλύτερες διαστάσεις και τα σκοτεινότερα διαφράγματα είναι αποδεκτοί συμβιβασμοί για έναν τόσο ευέλικτο εύρος ζουμ. Κάποιοι χρήστες μπορεί να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με το μέγιστο εύρος των 200mm που συνηθίζεται στην αγορά, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα 400mm μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στον τομέα.

Κανείς δεν πρέπει να αγοράζει φακούς σαν αυτόν περιμένοντας να έχει και το κέρασμα και το φαγητό του. Αλλά αν θέλετε ένα φακό που μπορεί σχεδόν να τα κάνει όλα και να παράγει όμορφες εικόνες, η Nikon τα κατάφερε με μεγάλη επιτυχία.

Πηγή: petapixel

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS