ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαNikon Z9: Η Φωτογρ. Μηχανή της Αποστολής Artemis III της NASA

Nikon Z9: Η Φωτογρ. Μηχανή της Αποστολής Artemis III της NASA

Nikon Z9
Artemis III

Η Nikon Inc. και η NASA έχουν συνάψει μια Συμφωνία Νόμου Διαστήματος για να υποστηρίξουν το πρόγραμμα αποστολής Artemis III της NASA μέσω της ανάπτυξης της φωτογραφικής μηχανής Handheld Universal Lunar Camera (HULC). Ο αστέρας του προγράμματος HULC είναι η Nikon Z9, η πρωτοποριακή επαγγελματική φωτογραφική μηχανή της εταιρείας.

Artemis III
Μια εικονογράφηση καλλιτέχνη της NASA με αστροναύτες του προγράμματος Artemis III να χρησιμοποιούν την Nikon Z9 για την φωτογράφιση δειγμάτων.
NASA

Η Nikon Z9, ως μέρος του HULC, θα είναι η φορητή φωτογραφική μηχανή της επιλογής για τους αστροναύτες στο Φεγγάρι στην επερχόμενη αποστολή Artemis III. Η ιστορική αυτή αποστολή θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της ανθρωπότητας στο Φεγγάρι μετά από περισσότερο από 50 χρόνια και θα είναι η πρώτη φορά που κάποιος θα βάλει το πόδι του στο νότιο πόλο του Φεγγαριού.

Δείτε επίσης: Πλανήτης Εννέα: Ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη της “κρυψώνας” του

Οι φωτογραφικές μηχανές έχουν εδώ και καιρό γίνει ουσιώδη μέρος των διαστημικών αποστολών, και η Nikon έχει μια πλούσια και ιστορική ιστορία συνεργασίας με τη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες. Οι φωτογραφικές μηχανές της Nikon χρησιμοποιούνται στο διάστημα από την αποστολή Apollo 15 το 1971, την τέταρτη αποστολή Apollo που έφερε ανθρώπους στο Φεγγάρι.

Artemis III
Μια εικονογράφηση καλλιτέχνη της NASA με αστροναύτες του προγράμματος Artemis III να εργάζονται στο Φεγγάρι.
NASA

“Η ευκαιρία να συνεργαστούμε με τη NASA σε αυτήν την προσπάθεια είναι απλά συναρπαστική, αλλά ταυτόχρονα ταπεινωτική, καθώς συνειδητοποιούμε τα οφέλη αυτής της αποστολής που έχουν το δυναμικό να επηρεάσουν όλη την ανθρωπότητα στο μέλλον,” δηλώνει ο Naoki Onozato, Πρόεδρος και CEO της Nikon Inc. “… ο στόχος μας είναι να εξοπλίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το πλήρωμα καθώς φέρνουν με τον πιο γενναίο τρόπο την ανθρωπότητα πίσω στην επιφάνεια του Φεγγαριού, και ίσως πέρα από αυτήν.”

Η Nikon προετοιμάζει τις φωτογραφικές της μηχανές για το διάστημα

Το Φεγγάρι είναι αυστηρό και ασυγχώρητο, δημιουργώντας πολλές μηχανικές και τεχνολογικές προκλήσεις για τη Nikon και τη NASA. Οι φωτογραφικές μηχανές στο Φεγγάρι υπόκεινται σημαντικές κλίσεις θερμοκρασίας και βρίσκονται υπό συνεχείς επιθέσεις από κοσμική ακτινοβολία που μπορεί να καταστρέψει ηλεκτρικά εξαρτήματα.

Δείτε ακόμα: Η SpaceX παρουσιάζει την κάψουλα για την αποστολή του Crew-8

Οι μηχανικοί της Nikon συνεργάζονται στενά με τη NASA για να εξασφαλίσουν ότι η Z9 και το HULC είναι έτοιμα για την εργασία. Οι λύσεις περιλαμβάνουν την ανασχεδίαση διαφόρων κυκλωμάτων και ακολουθιών ελέγχου μέσα στη φωτογραφική μηχανή, εξασφαλίζοντας ότι μπορεί να επιβιώσει σε μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας.

Η Nikon θα υποστηρίξει επίσης τη NASA στις προσπάθειές της να δοκιμάσει το HULC, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών θερμικού κενού και της εκτέλεσης προσομοιώσεων στη Γη.

Nikon Z9
Ο αστροναύτης της ESA και πολύγνωμος φωτογράφος Thomas Pesquets δοκιμάζει μια έκδοση του HULC πέρυσι. | Πιστώνεται στην ESA.

Οι αστροναύτες της Artemis III θα χρησιμοποιήσουν επίσης τη φωτογραφική μηχανή κατά τη διάρκεια εξωσκεπαστικών δραστηριοτήτων (EVAs), όπως η παραμονή στο διάστημα ή τα περπατήματα στο Φεγγάρι. Έτσι, οι αστροναύτες μπορούν να λειτουργούν τη μηχανή με τα παχιά γάντια τους από το διαστημικό τους κοστούμι. Η NASA κατασκευάζει ένα προσαρμοσμένο κράτημα φωτογραφικής μηχανής που περιλαμβάνει τυπικούς ελέγχους όπως η κυκλοφορία του κλείστρου, η αναπαραγωγή, η εναλλαγή μεταξύ φωτογραφίας και βίντεο και πολλά άλλα. Το κράτημα θα συνδεθεί με τη Z9 μέσω του τερματικού 10 ακίδων της, το οποίο θα τροφοδοτείται από ειδικά αναπτυγμένο λογισμικό φωτογραφικής μηχανής.

Nikon Z9
Ο Jeremy Myers, ο επικεφαλής της NASA για τη Φορητή Πανδαισιακή Φωτογραφική Μηχανή του Φεγγαριού (HULC), εξηγεί τον σχεδιασμό στους αστροναύτες. | Πιστώνεται στην ESA.

Κατά τη διάρκεια μιας EVA είναι επίσης όταν η μηχανή βρίσκεται υπό τη μεγαλύτερη απειλή από περιβαλλοντικούς κινδύνους, οπότε η μηχανή, ο φακός και η θήκη θα είναι τυλιγμένα με ένα ειδικό “θερμικό πέπλο” που δημιουργεί η NASA. Αυτό είναι παρόμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος κατά τις εξορμήσεις στο διάστημα από τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), στους οποίους η Nikon μόλις πρόσφατα προμήθευσε με ένα μεγάλο πακέτο ολοκαίνουργιων φωτογραφικών μηχανών Z9 και φακών Nikon Z. Η Nikon έστειλε τις πρώτες φωτογραφικές μηχανές στο ISS το 1999 όταν έστειλε φωτογραφικές μηχανές Nikon F5 film SLR και φακούς Nikkor F-mount.

Δείτε επίσης: Το DART probe της NASA άλλαξε το σχήμα του αστεροειδούς Dimorphos

Όπως αυτές οι μηχανές στο ISS, οι μηχανές Z9 που κατευθύνονται προς το Φεγγάρι θα είναι βαριά τροποποιημένες για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη απόδοση. Πέρα από τη διαφορετική κυκλωματική, η Nikon επεκτείνει τη μείωση θορύβου σε χαμηλές ταχύτητες κλείστρου για να λάβει υπόψη την επίδραση που έχει η κοσμική ακτινοβολία στην ποιότητα της εικόνας, προσαρμόζει την ακολουθία ονομασίας αρχείων και προσαρμόζει τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις της μηχανής.

Nikon Z9
Η αστροναύτης της ESA Rosemary Coogan εργάζεται με το HULC κατά τη δοκιμή πέρυσι. | Πιστώνεται στην ESA.

Έχουν γίνει επίσης αλλαγές στον έλεγχο επικοινωνίας στην κάμερα για να ληφθεί υπόψη η ροή εργασίας ενός αστροναύτη. Επιπλέον τροποποιήσεις περιλαμβάνουν διορθώσεις στον θόλο του κλείστρου, βελτιωμένη λειτουργικότητα HDR και τροποποιημένες ρυθμίσεις στα μενού.

Η Ιστορική Αποστολή Artemis III

Η αποστολή Artemis III θα είναι μια από τις πρώτες που θα γίνουν κατά την επιστροφή της ανθρωπότητας στο Φεγγάρι για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια.

Ενώ το τετραμελές πλήρωμα δεν έχει ακόμα ονομαστεί, θα περιλαμβάνει μια γυναίκα, και αυτή θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα περπατήσει ποτέ στο Φεγγάρι.

Δείτε ακόμα: Το Odysseus είναι αναποδογυρισμένο στην επιφάνεια της Σελήνης

Κατά τη διάρκεια της 30ήμερης αποστολής, το πλήρωμα θα μπει σε τροχιά γύρω από το Φεγγάρι και δύο αστροναύτες θα επιβιβαστούν στο λειτουργικό μοντέλο SpaceX Starship Human Landing System lunar και θα κατευθυνθούν προς τον σπάνια εξερευνημένο Νότιο Πόλο του Φεγγαριού για περίπου μια εβδομάδα. Εκεί, οι αστροναύτες θα πραγματοποιήσουν νέα επιστημονικά πειράματα πριν επιστρέψουν στο πλοίο για να προετοιμαστούν για το ταξίδι επιστροφής 238.900 μιλίων πίσω στη Γη.

Πηγή: petapixel

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS