ΑρχικήsecurityFTC: Απατεώνες υποδύονται υπαλλήλους της και κλέβουν χρήματα

FTC: Απατεώνες υποδύονται υπαλλήλους της και κλέβουν χρήματα

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) προειδοποιεί ότι απατεώνες υποδύονται τους υπαλλήλους της και κλέβουν χρήματα από τους Αμερικανούς πολίτες.

FTC απατεώνες

Το προσωπικό της FTC έχει λάβει πολυάριθμες αναφορές από καταναλωτές που έπεσαν θύματα απάτης. Οι απατεώνες εμφανίζονταν ως υπάλληλοι του οργανισμού και επικοινωνούσαν με τα θύματα μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, email ή μηνυμάτων κειμένου, ζητώντας τους να κάνουν μεταφορές χρημάτων.

Δείτε επίσης: Οι επενδυτικές απάτες αυξάνονται – Χιλιάδες ψεύτικα sites

Αυτού του είδους οι απάτες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει αυξηθεί και το χρηματικό ποσό που καταφέρνουν να αποσπούν οι  απατεώνες από τα θύματα. Μόνο πέρυσι, το Κέντρο Καταγγελιών Εγκλημάτων Διαδικτύου (IC3) του FBI έλαβε [PDF] περισσότερες από 14.000 καταγγελίες για πλαστοπροσωπία της κυβέρνησης. Αυτές οι καταγγελίες συνδέονταν με ζημίες άνω των 394 εκατομμυρίων δολαρίων, (αύξηση 63% σε σύγκριση με το 2022).

Η υπηρεσία δημοσίευσε οδηγίες για τον εντοπισμό τέτοιων δόλιων δραστηριοτήτων, προτρέποντας τους καταναλωτές των ΗΠΑ να αναφέρουν τυχόν απάτες πλαστοπροσωπίας της FTC μέσω του ReportFraud.ftc.gov στα Αγγλικά ή του ReporteFraude.ftc.gov στα Ισπανικά.

Δείτε επίσης: Savvy Seahorse: Χρησιμοποιεί εγγραφές DNS CNAME για απάτες

Η FTC δεν θα πει ποτέ στους καταναλωτές να μεταφέρουν τα χρήματά τους για να τα “προστατέψουν”. Η FTC δεν θα στείλει ποτέ τους καταναλωτές σε ένα Bitcoin ATM, δεν θα τους πει να πάνε να αγοράσουν ράβδους χρυσού ούτε θα απαιτήσει να κάνουν ανάληψη μετρητών και να τα πάνε σε κάποιον προσωπικά. Επίσης, δεν θα επικοινωνήσει ποτέ με τους καταναλωτές για να απαιτήσει χρήματα, να απειλήσει να τους συλλάβει ή να απελάσει ή να υποσχεθεί ένα βραβείο“, ανέφερε η υπηρεσία.

Λόγω όλων αυτών των καταγγελιών, η FTC ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οριστικοποίησε τον “κανόνα πλαστοπροσωπίας της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων“, ο οποίος παρέχει στην υπηρεσία ισχυρότερα εργαλεία για την καταπολέμηση των απατεώνων και την επιστροφή χρημάτων σε καταναλωτές.

Δείτε επίσης: Το TimbreStealer malware εξαπλώνεται μέσω απάτης phishing

απατεώνες κλέβουν χρήματα

Προστασία από απατεώνες

Για να προστατευτούν από παρόμοιες απάτες, οι χρήστες καλούνται:

  • Να μην κάνουν κλικ σε ανεπιθύμητα αναδυόμενα παράθυρα στον υπολογιστή, σε συνδέσμους που αποστέλλονται μέσω μηνυμάτων κειμένου ή σε συνδέσμους και συνημμένα email.
  • Να μην επικοινωνούν με άγνωστους αριθμούς τηλεφώνου
  • Να μην κάνουν λήψη λογισμικού κατόπιν αιτήματος άγνωστων ατόμων που επικοινωνούν μαζί τους και να μην κατεβάζουν λογισμικό από αναξιόπιστα sites.
  • Να μην επιτρέπουν σε άγνωστα άτομα να έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή τους.
  • Να μη μοιράζονται προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες με τρίτους.
  • Να χρησιμοποιούν ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης σε διαφορετικούς λογαριασμούς.
  • Να χρησιμοποιούν έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, όπου είναι δυνατό.
  • Να ενημερώνονται για τις πιο πρόσφατες απάτες και τεχνικές των hackers.
  • Να είναι προσεκτικοί με τα sites που επισκέπτονται.
  • Να χρησιμοποιούν ειδικά φίλτρα ασφαλείας στο email τους.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS