ΑρχικήReviewsIntel Core i9-14900KS: Ο Επεξεργαστής με Clock στα 6.2GHz

Intel Core i9-14900KS: Ο Επεξεργαστής με Clock στα 6.2GHz

Intel Core i9-14900KS

Η Intel επαναφέρει τις ένδοξες μέρες των υψηλών MHz με τον επεξεργαστή Core i9-14900KS, ο οποίος σημειώνει τρομερές ταχύτητες και κορυφώνει την σειρά desktop επεξεργαστών 14ης γενιάς της Intel.

Δείτε επίσης: Ενισχύστε τον υπολογιστή σας με τον AMD Ryzen 5 5500 CPU

Οι λάτρεις των υπολογιστών που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο εδώ και αρκετά χρόνια ίσως να θυμούνται την περίοδο από τα 90s μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η Intel αύξανε συνεχώς τις ταχύτητες του clock ως τον κύριο τρόπο για την αύξηση της επίδοσης των επεξεργαστών. Και η AMD συμμετείχε σε αυτό το παιχνίδι – κατάφερε να ξεπεράσει την Intel στο 1 GHz, κάτι που θεωρήθηκε μεγάλο επίτευγμα εκείνη την εποχή – αλλά οι επεξεργαστές Pentium 4 της Intel ειδικά επικεντρώθηκαν στην αύξηση των ταχυτήτων clock εις βάρος των οδηγιών ανά κύκλο.

Σήμερα, η εταιρεία επισκέπτεται ξανά, έστω και για λίγο, εκείνες τις παλιές μέρες με τον Core i9-14900KS ο οποίος κυμαίνεται στα 600€, τον νεότερο κορυφαίο επεξεργαστή της για desktop. Ο i9-14900KS μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 6,2 GHz έτοιμος προς χρήση, μια μικρή αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενης γενιάς i9-13900KS και τον i9-14900K που έφτανε τα 6,0 GHz. Όπως και άλλα πρόσφατα υψηλής τεχνολογίας chip της Intel για desktop, διαθέτει επίσης την τεχνολογία “Adaptive Boost” της Intel, η οποία θα επιτρέψει στο chip να αυξήσει την κατανάλωση ισχύος και την επίδοσή του μέχρι να φτάσει τους 100° Κελσίου.

Intel Core i9-14900KS

Δείτε ακόμα: Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο AI Nvidia chip H100!

Αυτού του είδους η αύξηση του ταχύτητα clock είναι εντυπωσιακή και παράλληλα μη πρακτική. Από τη μία πλευρά, η Intel κατάφερε να ανεβάσει τους ταχύτητες ρολογιού ακόμα πιο ψηλά χωρίς να αλλάξει την αρχιτεκτονική ή τη διαδικασία κατασκευής της, γεγονός που αποτελεί αποκορύφωμα ετών επαναλήψεων στις οικογένειες επεξεργαστών 12ης, 13ης και 14ης γενιάς. Από την άλλη πλευρά, ο i9-14900KS μπορεί να χρησιμοποιήσει μια γελοία ποσότητα ενέργειας για να επιτύχει ελάχιστα μεγαλύτερη επίδοση, υπενθυμίζοντάς μας τους νόμους της φυσικής που συνέβαλαν στην παύση των “πολέμων του Megahertz” εξ αρχής.

Οι προδιαγραφές της Intel αναφέρουν ένα ειδικό επίπεδο TDP 320 W για τον i9-14900KS, σημαντικά υψηλότερο από το TDP 253 W για τον Core i9-14900K (αν και οι κατασκευαστές συχνά αγνοούν τις προδιαγραφές της Intel εδώ, επιτρέποντας στους επεξεργαστές να λειτουργούν με ουσιαστικά απεριόριστα TDP και βασιζόμενοι στoν θερμικό στραγγαλισμό για να αποτρέψουν τους επεξεργαστές να “κάψουν” τον εαυτό τους).

Δείτε επίσης: Τα Νέα Mini PC της ASRock “Φοράνε” Intel Meteor Lake-H

Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας στον πραγματικό κόσμο, οι δοκιμές του Tom’s Hardware δείχνουν αρκετά μεγάλα κενά μεταξύ της ποσότητας ενέργειας που χρησιμοποιείται και της ποσότητας επιδόσεων που αποκτώνται. Σε ένα benchmark rendering του Blender, ο i9-14900KS κατανάλωσε 31% περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με τον i9-14900K για μόλις 1% βελτίωση στην επίδοση. Αν και η διαφορά δεν είναι πάντα τόσο μεγάλη, η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας δεν είναι πάντα ανάλογη με την αύξηση της επίδοσης.

Αυτού του είδους οι μη πρακτικοί επεξεργαστές επιδείξεων πιθανότατα θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτεί το τέλος για την ονομασία Core i9 της Intel, τη σειρά επεξεργαστών Core 14ης γενιάς, την υποδοχή επεξεργαστών LGA 1700 και την αρχιτεκτονική επεξεργαστών Raptor Lake. Ποτέ δεν πρέπει να αποκλείουμε κάτι – η Intel έχει την τάση να μετονομάζει και να επαναχρησιμοποιεί παλαιότερα τσιπ για να κυκλοφορεί “νέα” προϊόντα – ωστόσο οι τρέχουσες φήμες υποδηλώνουν ότι το νέο socket (υποδοχή) LGA 1851 και οι επεξεργαστές επόμενης γενιάς “Arrow Lake” θα αποτελέσουν την κορυφαία πλατφόρμα desktop της Intel μέσα στον επόμενο χρόνο περίπου.

Δείτε ακόμα: Intel: Οι επεξεργαστές Arrow Lake και Lunar Lake θα κυκλοφορήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2024

Intel Core i9-14900KS
Τεχνικά Σχέδια της Υποδοχής LGA-1851
Τεχνικά Σχέδια της Υποδοχής LGA-1851

Πηγή: arstechnica

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS