ΑρχικήYoutubeIngenuity της NASA: Πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση στον Άρη

Ingenuity της NASA: Πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση στον Άρη

Το πρωτοπόρο ελικόπτερο της NASA, το Ingenuity, πραγματοποίησε την τελευταία της πτήση στον Άρη.

Δείτε επίσης: Η NASA αποκαθιστά την επικοινωνία με το μικρό της ελικόπτερο στον Άρη

Το Ingenuity, το πρώτο ρομπότ που πετά στους ουρανούς ενός άλλου κόσμου, υπέστη ζημιά στον έλικα κατά την πιο πρόσφατη πτήση του και “δεν είναι πλέον ικανό για πτήση“, ανακοίνωσε η NASA (25 Ιανουαρίου).

Ingenuity

Η ιστορική πορεία του Ingenuity, του πρώτου αεροσκάφους σε άλλον πλανήτη, έχει ολοκληρωθεί,” δήλωσε ο Διευθυντής της NASA, Bill Nelson, σε ανακοίνωση του οργανισμού.

Το Ingenuity προσγειώθηκε δίπλα στο ρόβερ Perseverance της NASA στην επιφάνεια του κρατήρα Jezero του Άρη τον Φεβρουάριο του 2021.

Το ελικόπτερο βάρους περίπου 2 κιλών είχε αναλάβει το καθήκον να αποδείξει ότι η εναέρια πτήση είναι πράγματι δυνατή στον Άρη παρά τη λεπτή ατμόσφαιρα του πλανήτη – και το έκανε άμεσα κατά τη διάρκεια μιας πενταήμερης εκστρατείας την άνοιξη.

Στη συνέχεια, η NASA χορήγησε στο Ingenuity μια εκτεταμένη αποστολή, η οποία το είδε να λειτουργεί ως ανιχνευτής για το Perseverance, το ρομποτικό όχημα που αναζητά ίχνη ζωής και συλλέγει δείγματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της νέας εκστρατείας, το Ingenuity πραγματοποίησε 67 πτήσεις, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προσδοκίες των επιστημόνων και μηχανικών της αποστολής.

Δείτε ακόμα: Ιστορική στιγμή: Το ελικόπτερο της NASA πέταξε για πρώτη φορά στον Άρη

τελευταία πτήση

Αν και η κύρια αποστολή του μικρού ελικοπτέρου είχε ως στόχο να διαρκέσει μόνο 30 ημέρες, παρέμεινε λειτουργικό στην επιφάνεια του Αρη για σχεδόν τρία χρόνια. Κατά τη διάρκεια των 72 πτήσεών του στον Κόκκινο Πλανήτη, το Ingenuity παρέμεινε στον αέρα για σχεδόν 129 λεπτά, καλύπτοντας περίπου 17,7 χιλιόμετρα σύμφωνα με το αρχείο πτήσης της αποστολής.

Ωστόσο, το Ingenuity αντιμετώπισε μερικά προβλήματα κατά την τελική του πτήση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, “οι επικοινωνίες μεταξύ του ελικοπτέρου και του ρόβερ διακόπηκαν νωρίς, πριν από την προσγείωση“, δήλωσε η NASA σε μια ανακοίνωση.

Η ομάδα αποστολής κατάφερε να επαναλάβει την επικοινωνία με το Ingenuity, αλλά οι εικόνες που συλλέχθηκαν από το ελικοπτεράκι κατά τη διάρκεια της πτήσης στις 18 Ιανουαρίου αποκάλυψαν ότι μία ή περισσότερες από τις τέσσερις έλικες “υπέστησαν ζημιά κατά την προσγείωση“, έγραψαν οι αξιωματούχοι της NASA στη σημερινή ενημέρωσή τους.

Αν και οι μέρες που το Ingenuity πετούσε έχουν περάσει, η κληρονομιά του ελικοπτέρου είναι εξασφαλισμένη. Έχει χαράξει έναν καλά αξιωμένο τόπο στα βιβλία εξερεύνησης της ανθρωπότητας, και η επιτυχία του στον Άρη πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω αεροπορική εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη.

Δείτε επίσης: Δεύτερη επιτυχημένη πτήση για το ελικόπτερο της NASA στον Άρη

Πράγματι, η NASA σχεδιάζει να στείλει δύο ελικόπτερα παρόμοια με το Ingenuity για να βοηθήσουν το Perseverance στη συλλογή δειγμάτων προς επιστροφή στη Γη, και η υπηρεσία αναπτύσσει ήδη μεγαλύτερα και πιο ικανά ελικόπτερα που θα μπορούσαν κάποια μέρα να πραγματοποιήσουν αποστολές επιστημονικής έρευνας στον Κόκκινο Πλανήτη.

Πηγή: space.com

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS