ΑρχικήyoutubeΑσθενείς με COVID-19 παρουσίασαν μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο

Ασθενείς με COVID-19 παρουσίασαν μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο

Ερευνητές ανακάλυψαν δομικές διαφορές στη λευκή ουσία του εγκεφάλου των ασθενών με COVID-19 που παρουσιάζουν μακροχρόνια συμπτώματα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία προηγμένης διάχυσης MRI. Αυτή η μελέτη συγκρίνει 16 άνδρες που είχαν σοβαρά συμπτώματα COVID-19 με υγιή άτομα, αποκαλύπτοντας ότι αυτές οι διαφορές μπορεί να εξηγήσουν νευρολογικά προβλήματα μετά τον COVID.

Το Diffusion MRI, πιο ευαίσθητο από το συμβατικό MRI, επιτρέπει μια λεπτομερή κατανόηση των μικροδομικών αλλαγών στον εγκέφαλο. Αυτή η έρευνα υποδηλώνει την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της COVID-19 στον εγκέφαλο, που πιθανώς θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τα νευρολογικά προβλήματα μετά την COVID-19.

COVID-19

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Linköping της Σουηδίας εξέτασαν τον εγκεφαλικά ιστό 16 ασθενών που είχαν νοσηλευθεί προηγουμένως για COVID-19 και είχαν επίμονα συμπτώματα. Ανισότητες στη δομή του εγκεφάλου εντοπίστηκαν μεταξύ ασθενών με επίμονα συμπτώματα μετά τον COVID-19 και υγιών ανθρώπων.

Οι ανακαλύψεις τους, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Brain Communications“, μπορούν να προσφέρουν μια εισαγωγή στους υποκείμενους μηχανισμούς των επιμένοντων νευρολογικών προβλημάτων μετά την COVID-19.

Πολλές προηγούμενες μελέτες για τα υπολειπόμενα προβλήματα μετά τον COVID-19 περιλάμβαναν σάρωση του εγκεφάλου με MRI. Αν και οι ερευνητές ανακάλυψαν διαφορές σε σύγκριση με υγιείς εγκεφάλους, αυτές οι διαφορές δεν είναι συγκεκριμένες για τον COVID-19.

Δείτε ακόμα: Εμφύτευμα εγκεφάλου αποκαθιστά εν μέρει την κίνηση τετραπληγικού άνδρα

Στην τρέχουσα μελέτη τους, οι ερευνητές πρόσθεσαν έναν νέο τύπο εικονογράφησης μαγνητικής τομογραφίας που ονομάζεται προηγμένη διάχυση MRI. Ενδιαφερόντουσαν ιδιαίτερα για τη λευκή ουσία του εγκεφάλου. Αυτή αποτελείται κυρίως από νευρωνικούς άξονες και είναι πολύ σημαντική για τη μεταφορά σημάτων μεταξύ των διάφορων μερών του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος.

Οι γιατροί και οι ερευνητές μπορούν να αποκτήσουν μια εικόνα για το πώς είναι κατασκευασμένος ο εγκέφαλος σε μικροσκοπικό επίπεδο μέσω της διάχυσης του MRI. Αυτή η τεχνολογία βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει νερό παντού στον εγκέφαλο που κινείται στον ιστό σύμφωνα με το νόμο της ελάχιστης αντίστασης.

Τα μόρια του νερού κινούνται πιο εύκολα κατά μήκος των νευρικών μονοπατιών. Μετρώντας την κίνηση των μορίων του νερού μέσα από τα νευρικά μονοπάτια, οι ερευνητές μπορούν να εκτιμήσουν έμμεσα τη δομή των νευρικών μονοπατιών, όπως μπορούμε να καταλάβουμε έμμεσα ότι υπάρχει ένας αυτοκινητόδρομος όπου υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα που κινούνται.

Έγινε εξέταση 16 ανδρών που είχαν νοσηλευτεί με σοβαρό COVID-19 και που συμμετέχουν στη μελέτη COVID-19 του Linköping (LinCos) στο Τμήμα Ιατρικής Αποκατάστασης στο Linköping.

Ακόμα παρουσίαζαν επίμονα συμπτώματα μετά από επτά μήνες. Αυτή η ομάδα συγκρίθηκε με μια ομάδα υγιών ατόμων χωρίς συμπτώματα μετά την COVID που δεν είχαν νοσηλευτεί για COVID. Οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων εξετάστηκαν με τη χρήση τόσο του συμβατικού ΜRΙ όσο και του προηγμένης διάχυσης ΜRΙ.

Δείτε επίσης: Χάκερ: Ο Lukashenko δεν έκανε τεστ PCR COVID-19 πριν συναντηθεί με τον Putin

Μια επερχόμενη μελέτη θα διερευνήσει εάν οι αλλαγές που ανιχνεύονται με το MRI συνδέονται με οποιαδήποτε τρόπο με την εγκεφαλική δραστηριότητα και πώς διάφορα μέρη του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της λευκής ουσίας του εγκεφάλου σε ασθενείς που πάσχουν από κόπωση μετά από COVID.

Πηγή: neurosciencenews

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS